„Obáváme se, že uprchnou nebo se budou se vyhýbat trestnímu stíhání nebo že budou ovlivňovat svědky,“ řekl v sobotu brněnský žalobce Radek Mezlík. Nevyloučil také, že podezřelí by mohli pokračovat v trestné činnosti, ze kterých jsou od pátku obviněni.

Celkem policie obvinila devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Vazbu žádali detektivové jen u pěti z nich. Další čtyři muži budou stíhaní na svobodě, dva z nich s kriminalisty spolupracují.

Jeden z kmotrů začal zpívat?

Vazbu žalobci nepožadovali u jednoho z mužů, který údajně usiluje o status spolupracujícího obviněného. 

Klíčovou postavou kauzy má být podle zdrojů Blesku Jiří Švachula, který se před vstupem do politiky živil kromě jiného i jako galerista, vlastnil navíc vinárnu v Údolní ulici a podnikal v solární energetice.

Jiří Švachula se podle serveru Hlídač státu angažuje ve čtyřech státních a 12 soukromých firmách. Tyto firmy získaly od státu od roku 2016 celkem 848 smluv v celkové výši 2 miliard korun. Švachula je také sponzorem ANO. V roce 2016 poslal na účet hnutí 35 000 korun, předloni 50 000 korun.

Do ANO přivedl Švachulu v roce 2013 spolu s několika dalšími brněnskými podnikateli korunní princ hnutí Jaroslav Faltýnek. Ústřední postavou celé kauzy má být právě radní Švachula.

Fotogalerie
7 fotografií

Kolega Petra O. Saman El T. nakonec za mříženi není. Vazbu pro něj žalobci nepožadovali. Podle zdrojů Blesku údajně usiluje o status spolupracujícího obviněného.