Útočník se prý krátce předtím dostal do konfliktu v jedné z nedalekých bytovek. „Vylítl ven, soptil, nadával. Pak toho pána bodl,“ svěřil se jeden ze svědků.

Podle svědků, kteří volali na linku 156, se muž pohyboval po ulici Bratří Čapků a ohrožoval i další chodce. První z hlídek strážníků dorazila na místo tři minuty po nahlášení útoku.

V kraťasech, v ruce měl nůž a kleště

„Když se tato hlídka blížila k ulici, uviděla na sousedící ulici 28. října muže ve středním věku v krátkém tričku, s kraťasy a bosého. V jedné ruce držel nůž a v druhé kleště,“ popsal drama mluvčí městské policie Petr Hladký.

Lehce oblečený muž byl viditelně rozrušený a křičel: „Pomoc, zloději. Já jsem ho zabil.“ Strážníci se k němu s teleskopickými obušky v rukou přiblížili a donutili ho, aby nůž i kleště položil na zem.

Strážník: Měl nebývalou sílu

„Jelikož kladl odpor, svedli ho s pomocí donucovacích prostředků na zem, kde mu nasadili na ruce pouta. Při zákroku se mu podařilo kopnout jednoho ze strážníků do nohy a břicha. Zadržený měl nebývalou sílu, jako by byl psychicky zcela mimo,“ doplnil mluvčí.

Vzápětí dorazila hlídka republikové policie, která společně s jedním ze strážníků poskytla pobodanému do příjezdu záchranářů první pomoc.

Záchranka: Byl silně rozrušený

„Staršího pacienta s poraněním břicha, zad a hrudníku jsme ve vážném stavu transportovali na chirurgickou jednotku intenzivní péče do znojemské nemocnice. Na místě byl také muž středního věku, který byl silně agresivní, a proto jsme jej nemohli vyšetřit,“ řekla mluvčí jihomoravské záchranky Hedvika Kropáčková.

Útočník skončil po zadržení na psychiatrii ve stejné nemocnici. „Čekáme na posudek lékařů k jeho psychickému stavu,“ uvedl policejní mluvčí David Chaloupka s tím, že pobodaný senior je mimo ohrožení života.

VIDEO: Palestinka zaútočila na ostrahu nožem

Video
Video se připravuje ...

Palestinská útočnice napadla izraelského pracovníka ostrahy. YouTube