Když diváci odcházeli z divadelního představení Vinnetou, což je letošní novinka Westernového městečka v Boskovicích na Blanensku, marně si někteří z nich lámali hlavu nad tím, odkud představitele Mr. Jonese Jana Machálka znají

Mohli se s ním totiž potkat, ale ne zcela odlišném místě. Na mezinárodním letišti v Brně-Tuřanech. Představitel šéfa železničních dělníků Mr. Jones je totiž celním inspektorem a kontroluje na letišti cestující odjíždějící do ciziny.

K divadlu přes tričko a náhodu

„Roli ve Vinnetouovi jsem dostal náhodou, a to díky své lásce k mayovkám,“ prozradil celní inspektor Machálek. Indiánky zná totiž dokonale. Zamiloval si je v dětství. Dokonce objel i místa v Chorvatsku, kde se filmy natáčely. Když se dozvěděl, že v Boskovicích chystají divadelní podobu filmu Vinnetou I., nedalo mu to a jel se na jaře podívat na vznikající kulisy.

Náhoda tomu chtěla, že v triku s obrázkem náčelníka Apačů potkal na Main Street šerifa Luboše Procházku. A šéfovi městečka se celník zalíbil natolik, že jej provedl mezi kulisami. „Bylo to fantastické. Úplně jsem cítil mrazení v zádech. Pak přišla nabídka, abych si nejprve zahrál hostinského a později dokonce Mr. Jonese!,“ rozzářil se celník.

Mr. Jones je hrdina

Získal tak svoji první divadelní roli. Přiznává, že je mu Mr. Jonese líto. Když se Santer se svojí bandou opevní v Saloonu, je to právě Jones, kdo odloží zbraň a s rukama zdviženýma nad hlavou jej jde vyzvat, aby se vzdal. Záhy je Jones Santerem postřelen a umírá. Ještě před tím ale poradí Old Shatterhandovi, aby do Saloonu najel lokomotivou a tím padoucha zneškodnil.

„Mr. Jones je úžasná postava. Najde v sobě v té nejtěžší chvíli tolik síly a odvahy, že v zájmu všech riskuje vlastní život a žádá mír. V jeho roli je obrovské poselství o tom, že se nesmíme bát postavit proti zlu, i když víme, že s ním zřejmě svůj boj prohrajeme. Pro mě je čest Mr. Jonese hrát,“ dodal Honza.

Fotogalerie
12 fotografií