Nadbytečnost, špatné pracovní výsledky, závažné porušení pracovní povinnosti… To všechno má v zákoníku práce svůj paragraf, o který se zaměstnavatel může opřít. Stejně tak ale po zákoníku může sáhnout zaměstnanec. A pokud se domnívá, že dostal výpověď neprávem, napadnout ji žalobou. Podle serveru Neplatnyvyhazov.cz tak může získat i milionové odstupné.

Výpověď řešte rychle

Důležité je, abyste v takovém případě jednali rychle. „Bezodkladně (a písemně) oznamte zaměstnavateli, že výpověď pokládáte za neplatnou, a do dvou měsíců se obraťte na soud. Zároveň je třeba si uvědomit, že neplatná výpověď může vypadat všelijak a byť jen tušení, že něco nesedí, stojí za to se nad výpovědí pozastavit,“ říká Ing. Mgr. Václav HolýAK Holý.

Těhotenství rozhodně nesmí být důvodem pro výpověď.
Autor: Pexels

Není možné být vyhozen pro nadbytečnost, pokud zaměstnavatel přijal nové zaměstnance, aby vás mohl propustit. Nelze být vyhozen pro špatné pracovní výsledky, jestliže vám zaměstnavatel nakládal stále nové úkoly, aniž by investoval do proškolení. Neplatnou je také výpověď čistě z důvodu těhotenství a ani porušení formálních náležitostí nelze brát na lehkou váhu – dokument o rozvázání pracovního poměru musí například zaměstnanec dostat do vlastních rukou.

Náhrada může činit i 1 milion

A co pro vás znamená, že se prokáže neplatnost výpovědi? Dokud vám zaměstnavatel neumožní pokračovat v práci nebo nedojde k platnému rozvázání pracovního poměru, máte nárok na náhradu mzdy či platu.

Řekněme, že jste brali průměrně 35 000 korun hrubého a spor zabere 30 měsíců. Pak náhrada činí 1 050 000 korun plus úroky, přičemž v mezičase můžete pracovat jinde! Více se o svých možnostech a o tom, na koho se v případě neférového jednání zaměstnavatele obrátit, dozvíte na webu Neplatnyvyhazov.cz.