Firma uvedla, že ji dosud kontaktovalo více než 70 společností a personálních agentur s nabídkou volných pracovních míst pro propuštěné zaměstnance. „V drtivé většině jde o nabídku výrobních a technických pozic, ale nechybí ani nabídky na manažerské pozice,“ uvedl management Zetoru.

Možná až pět platů odstupného

„Ve středu ještě budeme jednat o těch propouštěných, kterým zbývá několik měsíců do důchodu, vedení naznačilo možnost, že by mohli v podniku zůstat až do dosažení této hranice,“ uvedl šéf odborů Alois Kazelle. Dodal, že kolektivní smlouva při odchodu do důchodu zaručuje odměnu podle množství let odpracovaných v podniku.

Vyjasnila už se i situace s odstupným, které Zetor nabídne těm zaměstnancům, kteří by z podniku odešli dohodou už na konci ledna. Těm, kterých se to podle odpracovaných let týká, nabídne firma tříměsíční odstupné a jeden plat navíc, celkem tedy čtyři platy. „Bude hodně záležet na tom, co si konkrétní člověk vyjedná, může to být až pět platů,“ dodal Kazelle.

Tržby klesají

Zetor v týdnu před Vánocemi odborářům oznámil, že do konce března propustí z ekonomických důvodů 260 lidí, tedy téměř 40 procent zaměstnanců. Odejít má 131 úředníků, 64 výrobních dělníků, 53 režijních dělníků a 12 manažerů.

Zetor uvedl, že další propouštění neplánuje, o směřování firmy bude zbylé zaměstnance průběžně informovat.

Společnosti podle výročních zpráv několik let klesají tržby a snižuje se i počet vyrobených traktorů. Zatímco v roce 2014 firma prodala 4187 traktorů a utržila 3,8 miliardy korun, loni to bylo 2765 traktorů a tržby byly 2,9 miliardy. Neustále mírně klesá i počet zaměstnanců, od roku 2014 o 128.

VIDEO: Expert: Nastal ideální čas ohlédnout se po lépe placené práci.

Video
Video se připravuje ...

Expert: Nastal ideální čas ohlédnout se po lépe placené práci David Budai, Blesk Zprávy