Teta a máma díky včasnému odhalení nádoru jsou nyní v pořádku. Proto když jsem slyšela o genetických testech, věděla jsem, že do nich půjdu. Sama mám dvě dcery.


Na doporučení odborníka měla testy nejprve podstoupit moje maminka, která rakovinu prodělala. Bez váhání souhlasila. Mamince nejprve odebrali krev. Potom nám doktor Zikán velmi srozumitelně vysvětlil, co vlastně testy mohou odhalit.

Krev ukáže

Z vyšetření krve se ukáže, zda právě matka je nositelkou genetické mutace rakoviny. Pokud ano, máme já, sestra a i moje dcery vysoké riziko pravděpodobnosti, že onemocníme některým nádorem ženských orgánů.
Teď čekáme všechny na výsledky testů.

Maminka má strach

A volá moje maminka. Má obavy. „Co když se ukáže, že můžete onemocnět právě kvůli mně?“ Rozumím jejímu strachu, rozumím pocitu viny, který ji přepadá, přestože za nic nemůže… Uklidňuji ji. Vždyť pokud to tak bude, budeme předem všechny dobře připraveny a informovány. Dostaneme se do programu, který ji, mě, sestru a mé dcery bude detailně a často sledovat a vyšetřovat. To přináší velkou šanci případné onemocnění včas odhalit. A o to jde. O život.