Před pěti lety zjistili lékaři olomoucké fakultní nemocnice u Radany Řezníčkové zhoubný Ewingův sarkom. Jde o typ rakovinového onemocnění, který přežije sotva třicet procent pacientů. Mladá žena ho navíc měla na velmi neobvyklém místě v oblasti malé pánve na vnější straně pochvy, kde byl dosud zaznamenán pouze u čtyř žen na světě.

„Byla jsem zděšená, co bude dál, že by tehdy pětiletá dcera mohla zůstat bez mámy,“ popsala těžké životní okamžiky Radana Řezníčková.

Pomoc partnera

„Strašně moc mě ale podržela celá rodina a hlavně manžel. Postaral se o dceru, o mě, o domácnost. Tehdy jsem si uvědomila, jak moc dobře jsem si v životě vybrala partnera,“ dodává.

Přes téměř beznadějnou prognózu organismus mladé ženy až neuvěřitelně dobře reagoval na léčbu. Po první chemoterapii zmizel hlavní nádor, druhý cyklus pak zlikvidoval metastázy.

Nenadálé štěstí

Dva roky po úspěšné léčbě pak mladá žena otěhotněla. „Navíc otěhotněla přirozenou cestou, což vzhledem k závažnosti jejího onemocnění, lokalitě, kde se nádor nacházel, a poměrně agresivní léčbě považují naši onkologové za malý zázrak,“ řekl Blesku mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Egon Havrlant.

„Já jsem od počátku věřila, že se uzdravím. Proto jsem s lékaři řešila i otázku případného dalšího těhotenství. Byly dvě možnosti, buď zmrazit vajíčka, nebo ochranné injekce do břicha. Zvolila jsem tu druhou možnost,“ prozradila šťastná maminka dnes skoro dvouletého Matěje.

Malý zázrak

„Hned jak jsem otěhotněla, věděla jsem, že to bude Matýsek. Jednak se nám to jméno líbilo a jednak jsem vyčetla, že to jméno znamená boží dar. Důležité bylo, že jsem od počátku věřila, že to bude dobré. Člověk si nikdy nesmí připustit, že by mohl být konec.“

Chat s onkology pokračuje na Blesk.cz

Čtvrtek 7. 2. 12:00 – Pavel Šlampa Léčba nádorů mozku, ozařování

Pátek 8. 2. 11:00 – Pavel Klener Chemoterapie, hematoonkologie, leukemie

VÝZVA!

Zasáhla vás rakovina? Bojujete s ní nebo jste nad ní zvítězili? Podělte se s námi o svůj příběh. Napište na email: julie.ravingerova@blesk.cz

Fotogalerie
4 fotografie