„Právě Markéta mě v červnu 2004 poslala do Fakultní nemocnice U svaté Anny v Brně na tzv. melanomové dny, protože se jí nezdálo mateřské znaménko na zádech, které mělo velikost asi dvoukoruny a bylo zčernalé.

V ambulanci mě lékařka prohlédla a určila datum zákroku, při němž měl být kožní útvar odstraněn laserem. Jenže místo operace mě poslala k odborníkům z Masarykova onkologického ústavu. Tam mi melanom chirurgicky odstranili s tím, že kontrolní vzorky z uzlin v rozkroku byly v pořádku. Oddechl jsem si, neboť nádor na zádech byl naštěstí ohraničený a nešířil se mízními cestami dál do těla.

Pravidelné kontroly
Každý rok nyní chodím na pravidelné kontroly. A při jedné z nich mi lékař řekl, abych manželce poděkoval, protože mně svou všímavostí zachránila život. Čtenářům bych proto chtěl vzkázat: Jestli se vám nezdá byť malé mateřské znaménko, zajděte včas k lékaři!”

Nádorová onemocnění kůže
Jsou nejčastějšími nádorovými onemocněními vůbec a jejich výskyt trvale stoupá. „Nejnebezpečnější z nich je maligní melanom kůže, kterým ročně onemocní v ČR okolo 1200 osob,“ vypočítává profesor Jiří Vorlíček z Masarykova onkologického ústavu v Brně. Ostatní typy kožních nádorových onemocnění jsou ještě asi desetkrát častější.

VÝZVA! VÝZVA! VÝZVA!

Zasáhla vás rakovina? Bojujete s ní nebo jste nad ní zvítězili? Podělte se s námi o svůj příběh. Napište na: julie.ravingerová@blesk.cz