ONLINE CHAT
Jaký je Váš názor na imunoléčbu Roferonem /zda ukončit/,když má pacient velké nežádoucí účinky.(Michal)
Foto
Dobrý den, Roferon je účinný imonoterapeutický lék při podpůrné (adjuvantní) léčbě maligního melanomu. Pokud jsou ale nežádoucí účinky značné, je vhodné se poradit o dalším postupu s lékařem, který léčbu indikoval.
Dobrý den, takže pokud se opaluji na soláriu, které vyzařuje stejné množství UVA i UVB záření jako sluníčko, tak je to úplně stejné? (Renata Petrlíková)
Foto
Dobrý den, ano, ale tato solária se běžně nevyrábějí.
Dobrý den, pane profesore. Před pár lety jsem byla na vypálení znamének (odstranění znamének z povrchu kůže). Neopaluji se, slunci se spíše vyhýbám, znamének mám hodně po otci. Hrozí mi nějaké nebezpečí, že by se z toho časem mohla vyklubat rakovina? V současné době již není možné najít místa, kde se znaménka odstraňovala. Je mi nyní 28 let, při zákroku mi bylo 20 let. Prováděla ho jedna známá lékařka z Brna. Velmi děkuji za odpověď.(Lenka)
Foto
Dobrý den, pokud se odstraní klidná a bezpečná znaménka, nemusíte mít z jejich vypalování obavy.
Dobrý den pane doktore, zhruba před dvěma lety mi kožní lékařka odstranila na zádech povrchový basaliom (5mm)vypálením dusíkem Na tomto místě mi zůstal bílý flíček bez pigmentu, který se již nijak nemění. Mám radši přijít na kontrolu nebo je to normální, že tam není pigment. děkuji Jana(Jana Praha)
Foto
Dobrý den, pokud nedochází ke změněně jizvičky, není důvod k obavám, ale kontrolou u kožního lékaře nic nezkazíte.
Pane profesore, trh se hemží prostředky, které mají odstraňovat u žen pigmentační skvrny v obličeji. Jak poznám, který přípravek je opravdu účinný? Zkoušela jsem laser i chemický peeling, ale skvrny nevymizely úplně. Dá se skvrn úplně zbavit? V létě požívám Daylong 50 a v zime bělící krém MELA-D. Dělám správně???(Marketa, Ostrava)
Foto
Dobrý den, odstraňování skvrn je znančný problém a neexistuje univerzální návod. Vaše postupy jsou principiálně správné.
Dobrý den pane doktore, může být i normální mateřské znaménko vystouplé, zvrásnělé, hnědé barvy? Jak se pozná, že jde o melanom? Děkuji moc(Michaela)
Foto
Dobrý den, může mít různý vzhled. Podívejte se na některé příklady na našich webových stránkách www.melanomy.cz nebo si znaménka nechtě zkontrolovat u kožního lékaře.
Mám po celém těle spoustu pih i stařeckých, hlavně na krku a pod prsy, ale i jinde. Dá se s tím něco dělat? Nemůžu ani nosit podprsenku, narušuji tím povrch. Zkoušela jsem to odstranit různými vodičkami z lékárny a nic moc a vrací se to - je mi 50 let. Děkuji za odpověď.(Hana Flegrová)
Foto
Dobrý den, z kosmetických důvodů jdou stařecké veruky odstraňovat seškrábnutím speciálním nástrojem, laserem nebo tekutým dusíkem.
Dobrý den dceři mého přitele diagnostikovali nemoc s názvem lupus tak se chci zeptat na vše co s tou nemoci souvisi a zda je léčba dlouhodobá děkuji (jindrina)
Foto
Dobrý den, lupusů je několik, pokud se jedná o erytematodes, je skutečně léčba dlouhodobá. Poraďte se ale s vaším kožním lékařem.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, všimla jsem si na svém těle, že mi vylézají pihy, které jsem dříve vylezlé neměla a některé se mi i zvětšily. Je to normální jev? Je mi 21 let. Děkuji za odpověď(Lucie Beroun)
Foto
Dobrý den, ve vašem věku se ještě mohou mateřská znaménka měnit. Pro jistotu bych ale kontrolu u kožního lékaře doporučil.
Dobrý den, můj partner je zedník a celé léto pracuje venku na sluníčku od rána do večera. Na zádech má vetší vystouplé znamínko. Samozdřejmě se nechrání ani žádným krémem měl by zajít raději k lékaři. Děkuji(Agáta)
Foto
Dobrý den, doporučuji kontrolu u kožního lékaře.
Dobrý den,pane doktore,jaká je nejvhodnější doba na odstranění znaménka.Od jara do podzimu pracuji na slunci,je tedy vhodnější podstoupit ošetření přes zimu,nebo zde není žádné omezení?Děkuji za odpověď.(deana)
Foto
Dobrý den, odstranění přes zimu má tu výhodu, že se jizva snadněji zahojí a na sluníčku nezpigmentuje. Zdravotní omezení však ani v létě není.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mam na pažích od ramen po lokty nepravidelnou barvu kůže. Z dálky to vypadá jako bych měla modřiny. Mám to už hodně let. Myslíte že to jsou pigmentové skvrny nebo by to mohlo být něco jiného? Co? Předem děkuji za odpověď.(Lucie)
Foto
Dobrý den, takto na dálku se dá obtížně poradit. Zkontaktujte kožního lékaře.
Dobrý den, pane doktore! Mám psychický problém a škrábu se všude po těle. Začne to malým uhříkem, ten odrtrhnu a až je tam strup, tak ten odtrhnu také. A stále se to zvětšuje. Takhle mám na těle asi 15 strupů. Mazal jsem si to mastí od včel, ale nepomáhalo to. Jakou dostupnou mast bez receptu byste mě doporučil? Samozřejmě s tím že se již nebudu škrábat. Díky Zlámalová(Zlámalová)
Foto
Dobrý den, doporučoval bych navštívit kožního lékaře.
Dobry den, je mi 44 let a posledni cca 5 let se mi v oblasti podpazi a na trupu objevuji male kozene nebolestive vyrustky , ktere se casem jakoby ukrouti a upadnou, nejsou nijak zbarvene. Pamatuji si, ze otec to mel to same. O co se prosim muze jednat? Dceri se zase objevilo jakoby krvave znamenko, takova cervena bublinka, je to nebezepecene? Dekuji za obe odpovedi.(Karin)
Foto
Dobrý den, u vás se jedná zřejmě o nezhoubné vazivové pendulující fibromy. Znaménko u dcery bude zřejmě také nezhoubné, ale nechte ho pro jistotu zkontrolovat kožním lékařem.
dobrý den,manželovi jsem náhodou objevila znaménko asi si ho nechtěně odřel,má ho mírně zvětšené a pod ním jakoby se chtělo kousek odloupnout.Co s tím,?Děkuji(nada.vlk)
Foto
Dobrý den, pro jistotu bych nechal znaménko zkontrolovat kožním lékařem.
Dobrý den,vím že takhle na dálku je to problém,ale po těla se mi objevují červené jakoby krví podlité malé kruhové útvary,někdu jen jako tečky.Je mi 60 let a začalo mi to asi před dvěma roky.Poradíte co s tím? Moc děkuji(Brodzianská)
Foto
Dobrý den, jedná se zřejmě o hemangiomy, tedy nezhoubné cévní kožní nádorky.
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda je nebezpečné, když se objeví znaménko či piha v dospělém věku, neroste, ale je tam, kde dříve nebylo nic. Může se jednat o melanom i když je to na místě slunci nevystavovaném? Děkuji Jan(Jan Hora)
Foto
Dobrý den, melanom může vzniknout kdekoliv na kůži. Jakýkoliv vznik nového skutečného mateřského znaménka v dospělosti by měl být důvodem k návštěvě kožního lékaře.
Prosím Vás, môžete mi odpovedať na otázku: čo je bazocelulárny karcinóm? Mám to v prepúšťacej správe, odstránili mi ho z nohy pred 3-mi týždňami a vlastne ani neviem čo to bolo. Ďakujem.(Viera)
Foto
Dobrý den, jedná se o bazaliom, tedy zhoubný kožní nádor, který vás však prakticky nikdy neohrozí na životě metastazováním. Je třeba ale občas místo zkontrolovat, aby se tu nádor neobjevil znovu.
Dobrý den, mému 14letému synovi se hojně tvoří mateřská znaménka, která jsou velikosti čočky, vystoupla, občas různobarevná. Průběžně chodíme odstraňovat, kožní lékařka říká, že to není zcela nutné. Je opatrnost na místě nebo to mám víceméně ignorovat, jako radí kožní?(Mirka)
Foto
Dobrý den, doporučuji odstranit pouze znaménka, která jsou podezřelá při vyšetření optickým nebo digitálním dermatoskopem u kožního lékaře.
Dobrý den, mám 14letou dceru, které se udělala ze spodu brady vystouplá piha. Je možné ji odstranit v tomto věku nebo musíme čekat až dceři bude 18let. Naše kožní lékařka tvrdí, že musíme počkat.Děkuji za odpověd'(Šárka)(Langmajerová)
Foto
Dobrý den, pokud mateřské znaménko není nebezepečné, není třeba je odstraňovat. Dá se však vyjmout v kterémkoliv věku, pokud je to nutné.
Dobrý den. Před pěti lety mi byl odstraněn bazaliom na krku.Zapouzdřený.. Dnes jsem si v blesku přečetla, že může napadnou chrupavku i kost.Od 21.8 2012 mám zánět šlach na ruce. Měla jsem sádrovou dlahu a nyní mám ortézu. Ale bolest v zápěstí stále přetrvává. Nemůže to s tím souviset? Děkuji za odpověď.(Irena Čtvrteckova)
Foto
Dobrý den, bazaliom může prorůstat v tom místě, kde vznikl do hlubších partií. Jeho metastatické šíření do vzdálenějších míst je extrémně vzácné.
po celém těle se mi po létě udělali skrvny - fleky, zřejmě ztráta pigmentu. Dá se to nějak léčit, něbo alepoň krémem zakrýt???(Dana1)
Foto
Dobrý den, krémem se to zakrýt dá, v některých případech se podaří i chorobu úspěšně léčit (pokud se u vás skutečně jedná o vitiligo). Zajděte s vaším problémem za kožním lékařem.
Pane profesore. Byl mi na rameni dostatečně odstraněn basiliom s počínající ulcerací, modulární typ. Speciální metoda vyšetření krve CA-Cyfra 21 měla hodnotu 3,8, později 3,4 a nyní 2,5. Co tato metoda určuje a jaké je riziko opakování basiliomu na jiném místě, případně problémy v jiných orgánech.(Ivan D)
Foto
Dobrý den, bazaliom prakticky ve všech případech krevní markery neovlivňuje. Riziko vzniku nového bazaliomu na kůži je při přítomnosti již melanomu v anamnéze o něco větší. Bazaliom do jiných orgánů metastazuje extrémně zřídka.
Dobrý den, chci se zeptat, jaký je rozdíl mezi opalováním na sluníčku a v soláriu, když obě vyzařují stejné UV záření? (Renata Petrlíková)
Foto
Dobrý den, nejedná se o stejné UV záření. V soláriích je potlačena složka UVB, proto se v nich tak snadno nespálíte jako na běžném sluníčku. Na druhou stranu to ale umožní dopravit do kůže větší množství UVA bez jakéhokoliv varovného signálu.
jak poznám melanom(jindra)
Foto
Dobrý den, jedná se o široké téma. Můžete si prohlédnout naše webové stránky www.melanomy.cz nebo si nechat kůži vyšetřit kožním lékařem.
Pane profesore, prosím Vás, jak se stanovuje diagnoza melanomu pod nehtem. Pozná se pouhým pohledem nebo se musí nehet odstranit? (Karel)
Foto
Dobrý den, je potřeba zkombinovat několik postupů - někdy stačí přímý pohled, doplněný vyšetřením dermatoskopem přes gelové rozhraní. Ve sporných případech lze vytvořit v místním znecitlivění do nehtu otvor a prohlédnout znaménko pod ním.
Dobrý den, mám na kůži cosi, co bylo nazváno "stařeckými bradavicemi". Jsou nebezpečné? Mám je nějak řešit nebo se snimi smířit? Děkuji za odpověď.(M.Rejčová)
Foto
Dobrý den, nejsou nebezpečné. Můžete je na kůži ponechat nebo se dají z kosmetické indikace odstranit seškrábnutím speciálním nástrojem, zmrazením nebo laserem.
Dcera má na jednom palci u nohy skvrnu 6 měsíců, myslela, že jí sleze nehet, že někde zakopla, skvrna je stále stejná a teď se objevila totožná i na druhém palci u nohy,je možné se k vám objednat na vyšetření? Může se jednat o melanom nebo popřípadě signalizovat nějaké jiné problémy? (Sylva)
Foto
Dobrý den, můžete se objednat na telefonu 267 162 348
dobrý den, je možno se k Vám objednat na vyšetření? a kolik stojí, nebo je hrazeno ze zdravotního pojištění? děkuji za odpověď přeji hezké odpoledne.(Karolína)
Foto
Dobrý den, na naši kliniku se můžete objednat na tel: 267 162 348. Vyšetření je ze zdravotní indikace hrazeno pojišťovnou, při kosmetické poradě nebo při preventivním vyšetření se platí poplatky podle ceníku nemocnice, který najdete na webu www.fnkv.cz
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se zeptat, proč některé kožní útvary zůstanou i po laserovém odstranění a jiné se už neobjeví?Asi před třemi lety jsem si nechala odstranit dvě pihy na krku a větší pigmentovou skrvnu na stehně ve vyhlášené pražské klinice. Stálo mně to nemalé peníze a asi 2 měsíce po zákroku se mi kromě jednoho útvaru znovu objevily na kůži. Byla jsem tedy na korekci,ale znaménka se mi objevila i po druhém laserovém zákroku. Jak je to možné?Děkuji za informaci.(Dominika)
Foto
Dobrý den, při šetrném odstranění laserem se nemusí zlikvidovat všechny buňky původního znaménka. Některé mohou zůstat ve spodině jizvy a z nich může znaménko i opakovaně vyrůstat znovu.
Dobrý den pane profesore, dá se vyjmout z preventivních důvodů mateřské znaménko ikdyž je vidět přes něj vedoucí žilka? Moc děkuji (Ivana)
Foto
Dobrý den, žilka odstranění znaménka nebrání. Před tím, než se rozhodnete k odstranění, nechte si jej vyšetřit optickým nebo digitálním dermatoskopem u kožního lékaře.
Dobrý den, 18ti leté dceři se začaly na zádech dělat bílé skvrny, jakoby místy neměla pigment. Nechodí na solárko, opaluje se jako běžný člověk, spíš mín. Je to nebezpečné, má to radši jít ukázat lékaři nebo se to prostě stává a nic nebezpečného to není? Mockrát děkuji za odpověď(Jana Vašátková)
Foto
Dobrý den, bílé skvrny mohou vznikat při ztrátě pigmentu při onemocnění vitiligem nebo se může jednat o povrchní plísňové onemocnění, které brání opálení některých míst na trupu. Je vhodné navštívit kožního lékaře.
Můžu se k vám objednat a jak to udělat nejsem z Prahy. Děkuji(Lída z Chomutova)
Foto
Dobrý den, zavolejte prosím na telefon: 267 162 348
Dobrý den pane progesore. Já mám úplně zvláštní případ. Byl mě nalezen primárně melanom v plicích! Pan prof.Pešek v Plzni říkal,že jsem rarita. Původně diagnostikován carcinom,po operaci benigní. Po dalším prověření melanom. Proběhla jsem dalšími vyšetřeními (oční,kožní,gynekol.),vše negativní. Mohl byste mě k tomu něco říci prosím? Děkuji předem. Zdeňka(Zdeňka)
Foto
Dobrý den, velmi zřídka se s takovým nálezem můžeme setkat např. tehdy, když původní melanom na kůži v rámci imunitního procesu zanikl ještě před tím, než se objevily metastázy jinde.
Mám od narození pihu na bradě a poslední dobou mění barvu a také mi z ní tekla krev.Bude mi 60 let a ráda bych věděla,jestli to má,nějakou spojitost,nebo se nemusím bát?Děkuji.(Němcová Jaroslava)
Foto
Dobrý den, takováto změna mateřského znaménka vždy vyžaduje vyšetření u kožního lékaře.
Dobry den pane doktore, mam na Vas tuto otazku: manzelka ma bohuzel diagnozu melanom. Po odstraneni mela nalez na uzline v podpazi. Napadena byla jedna. Pokud uz je uzlina napadena je prognoza hodne spatna? A pokud rakovina metastazuje dale nejaka nadeje na lecbu chemoterapii nebo ozarovanim?(Balda)
Foto
Dobrý den, prognóza s uzlinou je o něco horší, ale v žádném případě není zcela špatná. Pokud rakovina metastazuje, lze nasadit buď chemoterapii nebo moderně biologickou nebo jinou moderní cílenou léčbu, která je u nás - např. na našem konžím pracovišti FN Královské Vinohrady v Praze 10 - k dispozici v rámci klinických studií.
Dobrý den,cca 3 roky trpím dg.mycosis fungoides, léčím se UV terapii. Neuměl byste mi poradit čím mám ošetřit úporné noční svědění, které mi nedá pořádně se vyspat? Už jsme vyzkoušeli s paní doktorkou všechno možné ale bez efektu.Děkuji moc za pochopení a za zprávu.(Dana Chytrá Most)
Foto
Dobrý den, svědění může být jak z důvodů původního onemocnění, tak i po UV terapii. Doporučuji promazávání kůže hydratačními krémy nebo tablety ke zmírňování svědění.
Dobry den, ja sama uz mam chirurgicky vyndana 4 znamenka a vsechna byla rizikova, ale melanom to jeste nebyl. Mam 5-ti letou dceru a ta ma na tvari znamenko cca 4 mm a roste i je plasticke, chci ji ho nechat preventivne chirurgicky odstranit, ale bojim se, ze se jizva nezahoji a ona mi ji pak v puberte vycte. Co byste doporucil? Dekuji za odpoved.(Katerina Dvorakova)
Foto
Dobrý den, u dětí znaménka prodělávají určitý vývoj a obvykle nejsou riziková, i když 100 % se to vyloučit nedá. Před jakýmkoliv zákrokem bych nejprve doporučoval vyšetření optickým nebo digitálním dermatoskopem u kožního lékaře.
je lepe dat si materska znamenka operativne odstranit nebo pokud jsou mensi nechat je bez zakroku?(jana sevcikova)
Foto
Dobrý den, na velikosti tolik nezáleží, rozhodující je celkový charakter znaménka, který se dá nejlépe posoudit optickým nebo digitálním dermatoskopem. Teprve pak je vhodné zvážit, která ze znamének odstranit.
Dobrý den pane profesore, před několika lety mi bylo odstraněno několik znamének a nyní mi pan doktor doporučil celotělový sken všech znamének digitálním dermatoskopem 1x ročně.Jezdím totiž k němu na pravidelné kontroly a navíc se mi objevují i znaménka nová . Můj dotaz je , zda byste mi takové vyšetření také doporučoval? Přeji hezký den a děkuji za odpověď.(Berková Zdeňka)
Foto
Dobrý den, je to velmi vhodné doporučení.
Dobrý den pane profesore,již delší dobu pozoruji na svém těle stále větší množství různých pih a znamének.Některá mám již od dětství,ale stále více se mi jich s přibývajícím věkem tvoří.Ani v testu jsemnedopadla zrovna nejlépe a můj děda se na rakovinu kůže léčil.Chtěla jsem se zeptat,zda by jste mi nemohl doporučit nějakého odborníka v okrese Louny a okolí,nebo mohu přijet k Vám do Prahy bez nějakého doporučení.Předem děkuji za odpověď.(Schmiegerová Anna)
Foto
Dobrý den, můžete se objednat v naší névové poradně na tel.: 267 162 348
zdravim, chtela bych se zeptat,mam velke fleky po rukach, muzete mi poradit co s tim dekuji(zdenka krejci)
Foto
Dobrý den, doporučuji návštěvu kožího lékaře, který posoudí charakter těchto skvrn, takto na dálku se k tomu nemohu vyjádřit.
Pán profesor,mám na oboch predkoleniach už dlho silne zhnednutú pigmentovú farbu.Neviem čo to je,nebolí to a nerobí žiadne problémy,ale nevyzerá to dobre.Skúsite mi poradiť čo s tým ? Ďakujem ! (Martin )
Foto
Dobrý den, někdy může dojít při chornické žilní nedostatečnosti na dolních končetinách ke vzniku hnědých pigmentací s krevního barviva. Takto na dálku nemohu posoudit, zda se jedná opravdu o tento případ. Pokud ano, měla by stav alespoň částečně vylepšit kompresivní terapie pružnými punčochami.
Dobrý den, pane předonosto. Počátkem června mi byl vyříznut bazaliom. Nyní mám keloidní jizvu, která je často, bolestivá, táhne, píchá v ní a svědí. Mám obavu, že odstranění bylo nedostatečné. Nebo je tento stav normální? Už dříve mi bylo odstraněno jiné, běžné znaménko a o jizvě jsem brzy ani nevěděla. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den Pavla V.(Pavla)
Foto
Dobrý den, tento typ jizvy by se po delší době již neměl zhoršovat, pokud se nejedná o bazaliom rostoucí z případného zbytku z minulého výkonu. Nejlepší bude, když si jizvu necháte zkontrolovat kožním lékařem.
Dobrý den, chtěla bych poradit,mám cca 10 mateřských znamének,z toho asi polovina jsou pihy temné barvy,a zbylé se pomalu zvětšují, jsou nad povrchem těla, povrch je rozpraskaný,2-3 z toho často svědí,jedna dokonce i občas mokvá. Většinou jsou umístěny od podpaždí k pasu, v místech,kde je pásek podprsenky, která je ještě dráždí.Moje bývalá kožní lékařka mi pouhým okem řekla, že to nevypadá na melanomy, že jsou to stařecké skvrny, jiná vyšetření sama nedělala ani mně nikam neodeslala, mám v rodině úmrtí na melanom-maminčina sestra, moje teta.Je mi 65 let,mám mnoho chorob, ale nerada bych k nim cokliv přidávala, myslím, že to není již jen kosmetická vada, ale některé by chtěly podrobnější vyšetření nebo odbornou radu a odstranění. Budu čekat v pondělí nebo v úterý na vaší odpověd v deníku Metro. Mnohokrát děkuji za odpověď a radu, jak dál, mám obavy.Zdravím vás Vladimíra Kripnerová, Praha 6.(Vladimíra Kripnerová)
Foto
Dobrý den, typická stařecká (seboroická) veruka se dá běžně rozpoznat pouhým okem. Přesto pokud byste chtěla mít jistotu,můžete zkonzultovat ještě jiného kožního lékaře nebo navštívit naši kliniku (FN Královské Vinohrady, Praha 10).
Syn ma nekolik vystouplych znamenek na hlave pod vlasy, vel. zhruba 3-4 mm. Mela bych ho zavest za odbornikem na prevenci/rakovinu kuze? Pokud ano, kam napriklad? Pediatr rekl ze nepotrebujeme se bat, ze staci mistecka nedrazdit/neposkrabat. Predem dekuju!(Marina)
Foto
Dobrý den, první kontrola by byla u kožního lékaře vhodná. Pravděpodobně vás uklidní obdobně jako pediatr a zároveň rozhodne, zde je třeba nějaké následné vyšetření nebo sledování.
dobry den, minuly rok se mi objevily na zadech bile fleky. opaluju se velmi lehce a nespalim se. PO zime fleky hodne zesvetlaly, ale nezmizely. Letos po lete se dost rozmnozily, mam jich mnohem vic a jenom na zadech.Vypada to jako, kdyz se po opalovani sloupnou kousky kuze a a zustane bila skvrnka. Akorat to nezmizi. Je mi 38 let. Mam jit na nejake vysetreni? Dekuji(iveta)
Foto
Dobrý den, může se jednat o pityriasis versicolor, povrchní formu plísně. Léčba je relativně jednoduchá a trvá zhruba měsíc. Zevní prostředek vám předepíše každý kožní lékař.
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na basaliom. Udělal se mi na nose o velikosti cca 5mm. Neroste ven, ale dovnitř a mám ho na levé straně nosu. Chtěla bych vědět jak je velká jizva po chirurgickém odstranění, jak operace probíhá a nebo jestli existuje jiná možnost léčby. Velice se bojím deformace. Předem Vám děkuji za Vaši odpověď. (Libuše)
Foto
Dobrý den, pokud roste nádor do hloubky je skutečně nejvhodnějším řešením klasická operace. Pokud byste chtěla zvážit např. fotodynamickou terapii, bylo by třeba, abyste se nechala vyšetřit u nás na klinice (FN Královské Vinohrady, Praha 10) nebo ne některém z pěti dalších pracovišť, které tuto metodu používají a je tu hrazena pojišťovnami.
Dobrý den,od narození mám znaménko a to na pravém stehni ze zadu nohy,neroste když jsem byla mladší bylo tmavší ted je světlejší.Dělají se mi pihy,které mě bolí,mámjich víc a jsou jako popraskané a hnědé.Děkují za odpověd.Meil Havlinova.Marie@seznam.cz Naschledanou Marie.(Marie)
Foto
Dobrý den, takto na dálku se diagnóza stanovuje obtížně. Může se jednat o bezpečné seboroické veruky, ale pro jistotu by bylo vhodné navštívit kožního lékaře.
Je možné se objednat na prohlídku na vaši kliniku?(Andrejová Zdeňka)
Foto
Dobrý den, ano, je to možné. Telefon na naši ambulanci: 267 162 348
Dobrý den, zajímalo by mě,když už jsem měla 4 operativně odstraněné basaliomy, nyní se mi udělalo něco podobného na nose na pravé straně nosní dírky a lékařka mi radí operativně odstranit.Bojím se, jak bude nos vypadat,když tam není moc kůže na nějaké šití.Chci se zeptat jestli není lepší odstranit tento útvar laserem nebo radiofrekvenčním přístrojem.A pokud ano,na koho se obrátit.Děkuji za odpověd. lissia@seznam.cz(Jitka z Kralup)
Foto
Dobrý den, při opakovaně se vyskytujícím bazaliomu a jeho vhodném typu (tenký nádorek) doporučujeme s kosmetických důvodů použít tzv. fotodynamickou terapii, kdy se nádor potře speciálním krémem, který se nechá pod fólií působit tři hodiny a potom se místo osvítí viditelným intenzivním světlem. Do aktivních nádorových buněk se dostane rychleji účinná látka, která po aktivaci světlem vyvolá chemický proces, který tyto buňky zničí. Okolní tkáň se tím prakticky nepoškodí.
Dobry den pane profesore, neexistuje nejaka korelace mezi odstranenim znamenek a naslednym vznikem melanomu? Slysel jsem (laicky) nazor (resp.zkusenost) ze prave po kosmetickem resp. preventivnim odstraneni mnoha neskodnych znamenek naraz vznikla nahle rakovina kuze.Znamenka jakoby "imunitnim mechanismem" drzela vznik rakoviny "na uzde" po jejich odstraneni tato zabrana pominula a rakovina propukla.Slo o svetleho cloveka ktery mel hodne znamenek a stejne disponovane pribuzne v siroke rodine (mnohem starsi), nikdo nikdy problemy nemel,jen tento po jejich odstraneni.dekuji(Radovan Jenista)
Foto
Dobrý den, s tímto názorem se setkávám poměrně často, ale žádný zdravotní podklad pro tato tvrzení k dispozici nemáme. Lékařské vysvětlení, proč někdy po odstranění "znaménka" se může začít šířit maligní melanom, je takové, že se nemocnému již nevyndalo klidné mateřské znaménko, ale počínající melanom, který ještě před vyndáním už stačil vytvořit dceřinná ložiska (metastázy).
Dobry den,mam po tele dost znamenek.Nektere se mi nelibi.Navstivila jsem kozni lekarsku a byla jsem okovana. Slysela jsem jenom 200,300,500,tohle zadarmo.Ja chtela vedet,jestli nektery nebezpecny,protoze jsem mela nadorove onemocneni.(Marie Nova)
Foto
Dobrý den, preventivní vyšetření u nás bohužel nehradí zdravotní pojišťovny, ale konkrétně na našem pracovišti (FN Královské Vinohrady v Praze 10) máme takový strategický postup, že když najdeme zdravotní indikaci k vyšetření znamének přímou platbu pacientem nepožadujeme.
Dobry den, muze mit nejakou souvislost vyskyt melanomu pul roku po porodu - tedy myslim tim, jak se telo oslabilo, zda se to mohlo projevit melanomem? Byl mi diagnostikovan melanom (pravy podbrisek) prave pul roku po porodu a to v odobi, kdy jsem byla fyzicky i psychicky dost na dne (laktacni psychoza). Nastesti byl melanom malicky, takze byla provedena pouze excise. Jeste by mne zajimalo zda mam mam vetsi sanci na recidivu. Michaela, 35let. (Michaela)
Foto
Dobrý den, v těhotenství dochází ke značným tvarovým i barvovým změnám mateřských znamének. Je dobře, že se podařilo u vás nádor vyjmout v počátečním stadiu. Riziko vzniku jiného nádoru je u vás stejné, jako kdybyste těhotenství neprodělala. Samozřejmě pro dobrou obranyschopnost je vždycky lepší dobrá fyzická i psychická kondice.
Dobrý den, pane profesore, měla bych na Vás otázku k mé příbuzné, která měla začátkem loňského roku diagnostikován melanom sítnice oka. Oko jí následně bylo odebráno. Po zákroku prodělala terapii interferonem, cca půl roku. V dubnu tohoto roku jí byly diagnostikovány na játrech drobné léze. Na další kontrolu byla pozvána až v září, kdy léze byly zjištěny jako dvojnásobné. Prosím, jaký by jste doporučil nyní postup? Je sledována v onko ambulanci. Nebo, zda by jste nám poradil pracoviště, které se podobnými pacienty zabývá. Jsme z Východních Čech. Předem děkuji. S pozdravem, Kamila(Kamila)
Foto
Dobrý den, jedná-li se v játrech o metastázy, bylo by vhodné zjistit, zda má vaše příbuzná zvláštní charakteristiky v původních nádoru, které by umožňovaly moderní cílenou léčbu. Ta může i metastázující onemocnění na nějakou dobu přibrzdit a prodloužit život. Pokud byste se rozhodli, můžete se obrátit na naše pracoviště ve FN Královské Vinohrady v Praze 10.
Je mi přes padesát let. Od malička jsem měla na obličeji hnědé mateřské znaménko, ze kterého rostly chloupky. Ty jsem pravidelně vytrhávala a vytrhávám. V současné době znaménko není hnědé, pozná se jen tím, že je trochu vystouplé. Někde jsem četla, že to není dobře. Znaménko není a nebylo nikdy citlivé, nic nedělá. Je ztráta barvy špatně? Děkuji za odpověď.(markéta)
Foto
Dobrý den, doporučoval bych si znaménko nechat pro jistotu vyšetřit kožním lékařem. Přesto si myslím, že vás ale mohu i takto na dálku uklidnit, neboť některá znaménka s postupujícím věkem ztrácí barvu nebo mizí.
Dobrý den,nechávám si odstanit mateřská znaménka i kvůli estetice. Jeden lékař tvrdí, že není dobré každé znaménko odstraňovat (jakkoliv do něj zasahovat) a druhý lékař, že je lepší každé znaménko odstranit (že to vlastně nevadí do znaménka chirurgicky zasahovat)Děkuji pěkně za odpověď(Majtánová Alena)
Foto
Dobrý den, pokud je mateřské znaménko nevzhledné a následně vznikla jizva vzhlednější, může se odstraňování i klidných znamének vyplatit. Tento postup však obvykle nedoporučujeme, ale ne kvůli nějakému zdravotnímu riziku, ale kvůli zbytečné zátěži.
Jak je možné,že po odstranění znaménka na tváři se obnovilo znovu.Mám si ho nechat opět odstranit nebo raděli už nechat děkuji za odpověd(Jindra)
Foto
Dobrý den, doporučuji vyšetření optickým nebo digitálním dermatoskopem, aby se vyloučilo riziko kožního nádoru. Většinou se ale jedná o tzv. rekurentní nevus, nebo-li bezpečné znaménko, které začalo vyrůstat z bezbarvého zbytku původního útvaru.
Dobrý den, mám okolo chrudníku a na zádech keloidní jizvy.Chtěla bych se zeptat jestli je nějaká nová metota na léčení?Už mi je seřízli a jsou ještě větší,byla jsem s nima snad už všude.Hlavně mě strašně svědí ve předu na hrudníku.Děkuji za odpověd(Dandová)
Foto
Dobrý den, odstraňování keloidních jizev je nepříjemným problémem a úspěšnost léčby není veliká. Existují různé doporučené "strategické postupy" jak kombinovat seříznutí se zmražením, aplikací různých látek do kůže apod. Poraďte se s vašímkožním lékařem nebo plastickým chirurgem.
Dobrý den, odmala mě trápí kruhy pod očima. Co byste mi doporučil?(muž, Praha)
Foto
Dobrý den, je důležité zamyslet se nad příčinou vzniku tohoto nepříjemného jevu. Někdy může být známkou závažného vnitřního onemocnění, ale většinou se o nic nebezpečného nejedná. V každém případě bych doporučoval konzultaci s vaším praktickým lékařem, pokud se změny zhoršují.
Dobrý den, mám v rodině z obou stran plešatění (klasické kouty, kolečko na temeni, ...), mám šanci se tomu nějak vyhnout?(Michal)
Foto
Dobrý den, jedná se u vás zřejmě o dědičně podmíněnou androgenetickou alopécii, tedy o běžné plešatění,které je způsobeno zvýšenou hladinou mužských pohlavních hormonů, nebo o zvýšenou citlivost buněk vůči normálním hladinám těchto hormonů. Pokud se začne s účinnou léčbou tabletami včas, tedy kolem 20. až 25. roku života a pokračuje se s ní dlouhodobě, může se vypadávání vlasů zastavit.
Jaký je Váš názor na vitiligo? Každý rok koncem léta jsem na hřbetech rukou a loktech celý strakatý ,Prý se to léčit nedá.(Jiří Fidík)
Foto
Dobrý den, ztráta pigmentu u vitiliga vzniká omezením činnosti nebo zánikem pigmentotvorných buněk melanocytů na imunitním podkladu. Pokud se podaří tento autoimunní proces zastavit, je šance, že dojde opět k návratu pigmentace na bílých skvrnách. Někdy je třeba i melanocyty do kůže transplantovat. Tento postup je ale úspěšný pouze tehdy, když je vitiligo již několik let stabilní.
Dobrý den, existuje zdravé opalování v soláriu, nebo jej absolutně nedoporučujete? A pokud ano, jak často?(Honza)
Foto
Dobrý den, problematika je stejná jako kdybychom se zeptali, zda existuje hranice zdravého množství vykouřených cigaret pro riziko vzniku nádoru plic. V zásadě platí, čím méně, tím lépe.
Dobrý den pane doktore, proč je nebezpečné rozškrábnuté znaménko? (Edita)
Foto
Dobrý den, rozškrábnuté znaménko samo o sobě nebezpečné není. Riziko spočívá spíše v tom, že jedná-li se již od začátku o maligní melanom, který má typické charakteristiky a dospěje do vývojového stádia, kdy je křehký a snadno zranitelný, pak může připomínat rozškrábnuté znaménko.
Dobrý den pane profesore. Můj 21 letý syn má na rameni po očkování velkou keloidní jizvu, která nereagovala ani na léčbu kortikoidy, ani na zmrazování. Je velká asi 3 krát 4 cm. Ikdyž vzhledově je zcela odlišná (viditelné cévy atd.) , tak má stejné obranné mechanismy, jako normální kůže? Není v tomto místě větší riziko melanomu? Syn je bonďák a v jeho 20ti letech mu již museli jedno podezřelé znaménko ze zad odstranit. Děkuji za odpověď. Marie(Marie)
Foto
Dobrý den, keloidní jizvy nezvyšují riziko vzniku maligního melanomu. V pokročilejším věku se v nich někdy mohou vyskytnout jiné typy nádorů, ale je to spíše vyjimečné.
Na hrbetu obou rukou se mi objevily nepravidelne hnede skvrny.Myslim si,ze se jedna jen o takove ty (starecke skvrny)-(54 let),ale asi pred dvaceti lety jsem na techto mistech mela dost spalenou kuzi od slunicka pri pobytu v zahranici.Jinak je moje plet spise hneda a s opalovanim nemam problemy.(Jarmila K.)
Foto
Dobrý den, bohužel to zní nespolečensky, ale skutečně se jedná nejpravděpodobněji o tzv. stařecké skvrny. Nic si z toho nedělejte, je mi také 54 let a mám je také. Nejvhodnější odstranění je speciálním laserem nebo starší způsob je odstranění po mírném zmrazení tekutým dusíkem.
dobry den, uz dlhsiu dobu ma trapia bradavice na genitalich, teda hlavne nad penisom v ochlpeni, davam si to odstranovat laserom, ale po case sa mi zasa vyhodia. prosim Vas o radu. Dakujem.(Ronald)
Foto
Dobrý den, jedná se o virové onemocnění, které má tendenci se vracet. Pokud nepomůže jednorázové odstranění laserem nebo jiným způsobem, lze podpořit imunitní reakci v dané oblasti speciálním lékem v krému. Poraďte se s vaším kožním lékařem.
Pane profesore, prosím, poraďte mi nejvhodnější léčebný krém na velmi suchou pokožku.Je mi sice už přes sedmdesát let,takže nejde o krásu,ale o celoživotní neduh,který mi zpúsobuje nepříjemnosti v podobě popraskaných pat či šupinatění hlavně n a nohou.Snad mi můžete poradit které potraviny či byliny by byly pro mne vhodné,aby tělo dostalo přirozenou cestou co mu chybí k tomu,aby pokožka netrpěla.Moc Vám děkuji(Alena)
Foto
Dobrý den, s postupujícím věkem ubývá aktivity mazových žláz, a proto je kůže sušší. K promazávání je potřeba vyzkoušet krém s vhodným množstvím lipidů. Možná úplně nejlepší je navštívit kožního lékaře, který vám pro začátek namíchá v lékárně připravovaný krém s nejvhodnějším množstvím tuků.
Pane doktore vím,že jste známý tím,že léčíte atopický exém dcera s ním tpěla asi od třech let ted je jí sedm a už je pryč i když se sem tam objeví,ale né zase v takové míře jako tomu bylo předtím i když tím exémem už netrpí měla bych tu kůži promazávat děkuji. Kateřina(kateřina)
Foto
Dobrý den, pokud má dcera kůži suchou, je vhodné ji při diagnóze atopického ekzému pravidelně promazávat, i když onemocnění není aktivní.
Dobrý den, před rokem jsem si nechal odstranit 4 znaménka ze zad.Výsledky byly v pořádku,jen 3 znaménka se objevila znovu v jizvách po těch předešlých.Je potřeba tomu věnovat zvýšenou pozornost nebo je to normální stav?Děkuji za odpověd a přeji pěkný den.(Jana podešvová.)
Foto
Dobrý den, při neúplném odstranění znamének se může tkáň znaménka ze spodiny obnovit a začít tvořit barvivo melanin. Není to nic nebezpečného, pokud nebylo znaménko rizikové již před první odstraněním
Dobrý den, mám na hřbetu ruky znamínko nebo pihu?,je nad úrovní okolní kůže, průměr asi 3-4 mm. Mám kotě, škráblo mě do něj. Zhojilo se. Je něco zapotřebí,kdyby se škrábnutí opakovalo?? Děkuji za odpověď. Vera(Veronika Ch.)
Foto
Dobrý den, poranění znaménka nezvyšuje jeho rizikovost. Z praktických důvodů je možno jej odstranit, ale není to nutné.