Milovník piva a hospodských hovorů se do literatury druhé poloviny 20. století zapsal jako autor nevšedního pozorovacího talentu a strhujícího vypravěčského stylu. V každém i v jakékoli situaci se snažil najít pověstnou "perličku na dně" naděje a chuti do života. Vystudovaný doktor práv, který dlouho pracoval v dělnických profesích a spisovatelem z povolání se stal až před padesátkou, se narodil před 110 lety, 28. března 1914, v Brně svobodné matce.

Kromě studia práv pracoval jako železniční dělník, výpravčí, kulisák, v politicky tuhých padesátých letech brigádničil v Poldi Kladno, později lisoval starý papír v pražské Spálené ulici. Ale hlavně psal…

Poetický svět a humor Hrabalových knih přitahuje dramatiky i filmaře. Jeho téměř dvorním režisérem se stal Jiří Menzel, který natočil Skřivánky na niti, Postřižiny, Slavnosti sněženek či oscarové Ostře sledované vlaky. Režisér také po letech průtahů kolem filmových práv převedl na plátno i jeden z nejslavnějších Hrabalových románů - Obsluhoval jsem anglického krále.

Kerská léta

Bohémský spisovatel rád zajížděl na chatu do Kerska na Nymbursku, kde tvořil a trávil čas se svými kočkami. Zemřel 3. února 1997 v 82 letech po pádu z okna v pátém patře ortopedické kliniky nemocnice na Bulovce. Jeho smrt při údajném krmení holubů byla krutě symbolická a zároveň obestřená pochybnostmi. Šlo o náhodu, nebo si odchod ze světa zvolil sám? Policie případ označila za nešťastnou náhodu.  Znalci Hrabalova díla se přiklánějí spíše k sebevraždě.

Chata se otevře 18. května

Středočeský kraj a Polabské muzeum teď při příležitosti výročí spisovatelova narození přišli s dobrou zprávou. Zrekonstruovaná Hrabalova chata se lidem poprvé otevře u příležitosti festivalu Hrabalovo Kersko 18. května. K autentickému zážitku návštěvníků mají přispět i předměty, které Hrabal v chatě měl a které používal. Díky nim má místo působit dojmem, jako by se z něj spisovatel jen na chvíli vzdálil….

Chata bude otevřená od úterý do neděle, ale pouze po rezervaci. Rezervační systém se má spustit 28. března na webu Polabského muzea. Základní vstupné vyjde na 200 korun za osobu.

 

Video
Video se připravuje ...

BOHUMIL HRABAL Videohub

Fotogalerie
26 fotografií