Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zákeřná choroba ohrožuje Čechy! Primářka Roháčová z Bulovky o nečekaném nárůstu vážných zánětů páteře

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
14. března 2024
05:00

Na alarmující nárůst zánětů páteře upozornila v Epicentru Blesk Zpráv primářka Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka Hana Roháčová. Tyto vážné infekce často vyžadují léčbu v řádu týdnů až měsíců a při těžkém průběhu mohou způsobit až poruchy pohyblivosti. 

„Pozorujeme nárůst zánětů páteře. Tyto případy zahrnují těžké infekce, vyvolané stafylokoky a streptokoky, známými původci například spály nebo spálové angíny,“ uvedla primářka Roháčová. „Skutečně je evidujeme u nás poměrně ve velkém množství, a to jsou skutečně závažné nemoci, které se léčí řádu týdnů až měsíců,“ popsala lékařka a zároveň vysvětlila rozmanitost bakterií způsobujících zánět páteře.  

Bakterie způsobující záněty páteře mohou být podle Roháčové různorodé, „ale často se setkáváme právě se stafylokoky a streptokoky, které jsou známé svou zákeřností,“ upřesnila. Důvody nárůstu nejsou zatím zcela jasné a svou roli může hrát i lepší diagnostika, kdy mají lékaři k dispozici řadu nových kvalitních zobrazovacích metod. Faktem ale zůstává, že na Klinice infekčních nemocí FNB ošetřují lékaři zvýšený počet pacientů, u kterých se projevují těžké formy těchto infekcí.

Jak člověk vůbec k zánětu páteře přijde? „To často vůbec nevíme. Může k tomu samozřejmě dojít třeba u lidí, kteří mají nějaké už změny na páteři a po čtyřicítce a dál má skoro každý problémy se zády, bolí ho záda, může mít nějaké ploténkové změny nebo tzv. degenerativní změny a tam se ta bakterie docela ráda často usídlí. Může se jednat také o pacienty, kteří mají po nějakých operacích, mají tam umělé materiály a tam si bakterie taky velmi ráda si sedne,“ vysvětlila primářka.

Akutní i plíživé bolesti zad

Infekční onemocnění páteře se může projevovat různě. „Většinou to bývají lokální bolesti, někdy to bývá i horečka, mohou to být ale i takové plíživé věci, že pacient třeba řekne, že už ho několik týdnů bolí páteř. A nebo to mohou být samozřejmě akutní záněty, které jsou provázeny horečkou, celkovou slabostí, někdy při těch nejhorších stavech třeba může dojít i k poruše pohyblivosti pacienta, když se udělá opravdu velký zánět,“ vyjmenovala lékařka možné symptomy zánětů páteře.

Pacient by měl při bolestech zad navštívit praktického lékaře, který by měl v rámci vyšetření nabídnout krevní test, jenž takovou infekci potvrdí, či vyvrátí.

Markiza ( 25. března 2024 23:05 )

blbe.

Nezmar79 ( 14. března 2024 19:07 )

Nabizi se otazka, jestli ta oslabena imunita nema co docineni s teckovanim. Zvysuje se pocet vyskytu MS, ALS a ve zvysenem poctu take se objevuji take ruzna dalsi neurologicka onemocneni, jako napriklad ochrnuti tvare, koncetin atd.

krapotkin ( 14. března 2024 18:02 )

Ještě vyvalený Ropušan.

Celebrity-chachacha ( 14. března 2024 13:52 )

Import !

Uživatel_5814161 ( 14. března 2024 12:09 )

Je to kvůli roházené imunitě a ze stresu. Měla jsem tu čest. Tato paní doktorka a primářka v jednom mne dala dohromady.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa