Agáta byla dechové zkoušce na alkohol podrobena 28. srpna 2022 krátce před šestou hodinou večer. Alkohol nadýchala dokonce dvakrát. „První dechovou zkouškou byla zjištěna hodnota 0,81 promile alkoholu v dechu. Druhá zkouška provedená stejným analyzátorem vykázala 0,76 promile alkoholu v dechu,“ zmiňuje právní dokument, který má redakce Blesku k dispozici.

Redakce Blesku oslovila i jejího tehdejšího partnera Jaromíra Soukupa, který ji následně vezl na krevní testy do Fakultní nemocnice Bulovka. Ty vyšly zcela čisté, jak ale Soukup prozradil, proběhly až těsně před půlnocí, tedy 6 hodin od zastavení Agáty hlídkou policie. 

„Ano, tam jsem ji vezl, pamatuji si, že jsme tam jeli pozdě večer a paní Hanychová si nechala udělat kontrolní odběr,“ prozradil Blesku otec malé Rozárky, kterou tehdy Agáta čekala. 

Právě negativní výsledek z krve Agátu pomyslně zachránil. Jak vysvětlil soudní znalec, docent Radomír Čabala, k výsledkům testerů teď nemůže být přihlíženo. „Podle provedených výpočtů a nezpochybnitelného negativního výsledku laboratorního stanovení koncentrace ethanolu ve vzorku krve řidičky Agáty Hanychové odebraného 28. 8. 2022 nemohou výsledky dechových zkoušek provedených Policií ČR vypovídat o koncentraci ethanolu v krvi v době jejich provedení,“ uvedl Čabala pro eXtra.cz.

„Výsledky dechových zkoušek provedených Policií ČR proto nelze považovat za spolehlivé a nemělo by se k nim v tomto případě přihlížet. Z odborného hlediska je nutno považovat výsledky dechových analyzátorů za orientační,“ doplnil s tím, že aby seděly policejní hodnoty, musely by být výsledky odběru krve v rozmezí 0,26 až 0,50 gramů alkoholu na kilogram váhy. Agátě ale na Bulovce vyšla čistá nula. 

Video
Video se připravuje ...

Inflace je nižší než ke konci vlády ANO! Těhotná Agáta přišla o řidičák! A tlak na Izrael sílí Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters

Fotogalerie
78 fotografií