Výsledky letošní kontrolní akce zaměřené na kvalitu olivových olejů v tržní síti v Česku ukázaly, že 67 % hodnocených vzorků nesplnilo požadavky právních předpisů. Nejzávažnější zjištění představovaly ty olivové oleje, které při hodnocení neodpovídaly označení „extra panenské“ a ve skutečnosti se jednalo o oleje nižší kategorie.

Jíme lampantový olej...

Dva z takto vyhodnocených vzorků dokonce odpovídaly kategorii „lampantový olej“, který není určen k maloobchodnímu prodeji a je určen pouze k dalšímu zpracování. Na nekvalitní olivové oleje v Česku upozornil v srpnu i Spotřebitelský test Blesku.

Analýzy, které SZPI uskutečnila v akreditované laboratoři Laboratory of Olive Oil Tasting ve Slovinsku a v tuzemské akreditované laboratoři SZPI, potvrdily, že z 21 hodnocených vzorků celkem 14 vzorků je nevyhovujících.

Potraviny na pranýři

U 10 vzorků nešlo o „extra panenské“ oleje, jak výrobci uvedli na obalu, ale o nižší třídu kvality olejů. Tuzemští spotřebitelé tak byli klamáni nepravdivou deklarací na etiketě. U celkem 6 vzorků inspektoři konstatovali nedostatky v označení olejů (u 2 vzorků inspektoři zjistili neodpovídající kategorii i nevyhovující značení).

Detailní přehled všech nevyhovujících i vyhovujících vzorků, včetně názvu, místa prodeje i fotodokumentace, SZPI zveřejnila na webu Potraviny na pranýři.  „Potravinářská inspekce bude v kontrole jakosti a bezpečnosti olivových olejů pokračovat v obdobné intenzitě i v příštím roce," slibuje tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Potravinářská inspekce nařídila prodejcům stáhnout nevyhovující šarže z trhu a s kontrolovanými osobami zahájí správní řízení o uložení pokuty.

 

Video
Video se připravuje ...

 .