Přestože laboratorně byly všechny oleje v pořádku, Potravinový Sherlock si vzal na pomoc německé odborníky, speciálně vyškolené k hodnocení olivových olejů. Extra panenský olivový olej totiž spadá do kategorie, kde senzorickou zkoušku definuje evropský právní předpis! Laboratoř Eurofins Analytik v Hamburku proto provedla oficiální unijní zkoušku.

Výsledky byly žalostné, pět z deseti testovaných vůbec neodpovídá kategorii Extra, takže by měly být označeny pouze jako panenské, což je nižší kategorie, která by měla být také levnější!

Klamou stále

Výrobci si se zákazníky v Česku hrají rádi a opakovaně. Moc dobře to vědí na Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI), která prověřuje kvalitu každý rok. „Výsledky kontrol indikují, že dovozci podceňují schopnost dozorových orgánů v ČR hodnotit jakost olivových olejů,“ říká mluvčí Pavel Kopřiva. „Přestože ČR není produkční zemí tohoto typu potraviny, kontrola olivových olejů v tuzemsku se uskutečňuje dle standardů kladených evropskými právními předpisy,“ dodává.

Jdeme na ně!

Že bude SZPI v kontrole jakosti olivových olejů pokračovat v nesnížené intenzitě, potvrdil Blesku i mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. „S informacemi zveřejněnými v médiích SZPI pracuje jako s podnětem ke kontrole. Při zjištění nevyhovujícího vzorku nařídí stažení celé šarže z tržní sítě a zahájí s kontrolovanou osobou správní řízení o uložení pokuty, za splnění určitých podmínek,“ řekl Blesku. SZPI informuje i mezinárodní informační systém, aby mohlo dojít k řešení i v zemi původu potraviny.

Jak poznat extra panenský?

Jen těžko si můžeme přímo v supermarketu loknout oleje. I tak ale existují indicie, díky kterým můžeme vybrat kvalitní olivový olej.

Čtěme obaly

Pokud z etikety zjistíme odrůdu oliv, farmu, kde se vyráběl olej, a producenta, je šance, že jsme na dobré cestě.

Hlídat můžeme i tři písmena FFA, což je obsah nasycených mastných kyselin. Extra panenské by měly mít hodnotu FFA pod 0,2 %.

Hledejme medaile

Každý výrobce se rád pochlubí oceněním, takže známky jako PDO, COOC nebo DOP znamenají, že v nezávislých kontrolách jejich olej obstál. Nejkontrolovanější procesy výroby mají Austrálie a Chile a jejich oleje označené EVOO patří k nejlepším.

Přehled testovaných olejů a výsledky  najdete ZDE.

Fotogalerie
13 fotografií

 

Video
Video se připravuje ...

Podcast Restart: Jaká je kvalita potravin v České republice? Videohub

Fotogalerie
13 fotografií