Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fiala: Schodek rozpočtu bude letos asi pod 300 miliard. A splníme kritérium pro přijetí eura?

Autor: ČTK, swp - 
30. července 2023
14:25

Premiér Petr Fiala (ODS) pokládá za velmi pravděpodobné, že deficit státního rozpočtu se letos podaří udržet pod 300 miliardami korun. Fiala to uvedl ve videu na sociálních sítích. Řekl, že Česká republika bude pravděpodobně již příští rok plnit důležité maastrichtské kritérium pro vstup do eurozóny, a to snížení schodku veřejných rozpočtů pod tři procenta HDP. Podle předsedy vlády je také předpoklad, že příští rok se inflace přiblíží dvěma procentům.

Fiala v pořadu uvítal pokles inflace pod deset procent, označil to za psychologickou hranici. Není podle něj žádný předpoklad, že by se inflace vrátila na dvouciferná čísla. „Naopak je předpoklad, že v příštím roce bychom se mohli dokonce přiblížit dvěma procentům, což je dlouhodobý cíl České národní banky,“ řekl.

Premiér odmítl názory, že na poklesu inflace neměla podíl jeho vláda. Zmínil několik opatření, kterými podle něj jeho kabinet ke snížení inflace přispěl. Mluvil o snižování deficitu rozpočtu, snižování cen energií, potravin a pohonných hmot.

„Základní je, abychom nežili na dluh, abychom snižovali deficity,“ uvedl. Zmínil přijetí tzv. ozdravného balíčku, který podle vlády sníží příští rok schodek rozpočtu o 94 miliard korun. Na letošní rok vláda nachystala rozpočet se schodkem 295 miliard korun. Podle Fialy je velmi pravděpodobné, že se podaří deficit letos pod 300 miliard udržet. Podobně se již dříve vyjádřil i ministr financi Zbyněk Stanjura (ODS). Někteří odborníci naopak v uplynulých měsících předpovídali, že vzhledem k rychle narůstajícímu deficitu bude schodek na konci roku vyšší.

Fiala považuje za pravděpodobné, že příští rok bude Česká republika plnit klíčové maastrichtské kritérium pro přijetí eura. „A to je, že deficit veřejných rozpočtů bude pod třemi procenty,“ řekl.

Video  Fiala v Blesku hájil balíček i miliony pro Michelin: Vyplatí se nám! A snad se nedívá manželka…  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jajas ( 2. srpna 2023 18:14 )

Dnes, 2.8.2023, na seznam.cz: "Stát přijde o stamiliony z mýta, se kterými počítá v rozpočtu". "Přestože konsolidační balíček počítá s tím, že emise CO2 se při vyměřování mýtného začnou zohledňovat od března příštího roku, podle provozovatele systému není reálné, aby novinka byla spuštěna dříve než na podzim 2024. ".....že mně to nepřekvapuje....

karmazdarma ( 1. srpna 2023 17:39 )

Je potřeba udělat referendum o přijetí Eura !!!

jajas ( 31. července 2023 17:25 )

Koukám, že je Fialka natěšený, že bychom mohli splnit kritérium pro přijetí eura.....takýe zase nějaká novinka? "My" už chceme euro?

Jirik-ta ( 31. července 2023 12:15 )

http­s://ww­w.ex­pres­s.co­.uk/com­ment/ex­pres­scom­ment/1­795546­/Euro­pean-Union-Hungary-Poland-leaving-EU-EFTA-European-Free-Trade-Association

Jirik-ta ( 31. července 2023 12:15 )

Hungary hints it wants out of the EU (and here’s how they do it) - Jonathan Saxty
EFTA would not totally extricate Hungary and Poland from the EU, but it would create a semi-detached relationship, and - given that states like the Czech Republic, Hungary, and Poland have retained their own currencies - leaving the EU to join EFTA could be even more viable.

Hungary and Poland would have more sovereignty over everything from borders to energy. There would be no more arguing about rule-of-law disputes and access to EU cash.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa