Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Míra inflace sice v EU klesla, ale... Česko je nejhorší! Opozice zuří, Fiala vytáhl odborníky

Aktualizováno -
19. prosince 2023
15:43
Autor: ČTK, simao - 
19. prosince 2023
11:31

Míra inflace v zemích Evropské unie v listopadu klesla o půl procentního bodu na 3,1 procenta a je nejníže zhruba za dva roky. Ve své zprávě to dnes oznámil statistický úřad Eurostat. Nejvyšší inflaci má v celé Unii Česká republika, kde ceny meziročně vzrostly o 8,0 procenta. Naopak v Belgii už je deflace, tam ceny meziročně o 0,8 procenta klesly. „Česko má nejvyšší inflaci v celé EU, klíčovým ′viníkem′ je přitom takzvaný úsporný tarif, ukazují nová data Eurostatu. Česko svojí inflací překonává dokonce už i Maďarsko,“ upozornil na sociální síti X ekonom Lukáš Kovanda. 

V zemích eurozóny míra inflace v listopadu klesla rovněž o půl bodu a činila 2,4 procenta, potvrdil Eurostat svůj původní odhad. Inflace v celé EU součástí odhadu nebývá. Před rokem, tedy loni v listopadu, byla míra inflace v eurozóně 10,1 procenta a v celé Unii 11,1 procenta.

Nižší inflace než v České republice tak už je například i v Maďarsku, které bylo dlouho nejhorší v Unii. Teď má inflaci 7,7 procenta.

V Polsku míra inflace zůstala na říjnové hodnotě 6,3 procenta, na Slovensku klesla na 6,9 procenta. Před rokem byla inflace v Česku na 17,2 procenta, v Maďarsku na 23,1 procenta, na Slovensku 15,1 procenta a v Polsku 16,1 procenta.

„Česká republika vykazovala letos v listopadu vůbec nejvyšší míru meziroční inflace v celé EU. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnil Eurostat. Takzvaná harmonizovaná inflace – tedy inflace srovnatelná napříč unijními zeměmi – dosáhla v listopadu v Česku meziroční úrovně rovných osmi procent. Inflace v Česku tak převyšuje dokonce i inflaci v druhém Maďarsku,“ uvedl na sociální síti X ekonom Lukáš Kovanda

„Listopadová inflace v Česku mírně předčila očekávání. Dle metodiky ČSÚ – tedy v neharmonizovaném vyjádření – vykázala úroveň 7,3 procenta. Česká národní banka přitom ve své aktuální prognóze počítala s inflací čítající ′jen′ 7,1 procenta. Tuzemskou meziroční inflaci – harmonizovanou i neharmonizovanou – v listopadu podobně jako v říjnu opticky zvyšoval loňský energetický úsporný tarif. Ten tak má zásadní podíl na tom, proč má Česko nejvyšší inflaci v celé EU,“ vysvětluje Kovanda.

„Úsporný tarif v posledním loňském čtvrtletí uměle snižoval ceny energií pro domácnosti, neboť platbu za jejich část na sebe vzal stát. Došlo tak k ponížení základny letošního meziročního srovnání, tudíž kvůli tomuto statistickému efektu byla letos v listopadu meziroční inflace zase uměle navýšená. Nebýt loňského zavedení tarifu, činila by neharmonizovaná listopadová meziroční inflace 4,7 procenta (a ne 7,3 procenta),“ dodal ekonom.

Chybu u počínání vlády Petra Fialy (ODS) pak vidí opozice. „Gratuluju, pane premiére, tak se vám to povedlo. Kvůli vám jsme už i v inflaci nejhorší v Evropě,“ rýpl si opoziční lídr a šéf ANO Andrej Babiš.

Příčiny toho, že je na tom Česko nejhůř v Unii, však vidí zástupci pětikoalice jinde. „Umělé oslabování koruny v letech 2013 až 2017 ze strany ČNB, energetická krize dopadající na energeticky nejnáročnější ekonomiku v EU, slabé vedení ČNB a absence eura si vybírají svojí daň. Podle posledních dat Eurostatu je na tom z hlediska inflace Česká republika nejhůře,“ uvedl na sociální síti X poslanec TOP 09 Miloš Nový.

K inflaci se vyjadřoval i přímo během střetu s Babišem na TV Nova premiér Petr Fiala (ODS). „Inflace se za vlády Andreje Babiše dynamicky zvyšovala. V lednu 2022, což byl jasný důsledek jeho vlády, byla téměř 10 %. Na tom nebylo nic fantastického,“ uvedl.

„Příští rok bude inflace kolem 3 % a lidé to pocítí. Začnou růst reálné mzdy a věci se začnou zlepšovat. Co se týče potravin, jsme jedna z mála zemí v EU, kde se ceny snižují,“ poznamenal Fiala.

U nově zveřejněných čísel pak odkázal na vyjádření Jakuba Seidlera, hlavního ekonoma České bankovní asociace. „Buď můžete věřit opozici, tedy těm, kteří opět říkají, že je všechno špatně. Nebo poslouchat odborníky,“ napsal Fiala. 

Seidler totiž uvedl, že analytici, centrální banka i ČSÚ již měsíce upozorňují na statistický vliv úsporného tarifu, který meziroční inflaci v posledním čtvrtletí letošního roku navýší. „To se samozřejmně projeví i v harmonizované inflaci, a důvod je stejný, zkreslení z nízké srovnávací základny 2022 (...) Meziměsíční inflace očištěná o sezónní vlivy pak indikuje již řadu měsíců citelné odeznění inflačních tlaků,“ napsal Seidler.

Podobná slova zvolil exministr financí Miroslav Kalousek. „V našem případě je meziroční inflace zkreslena úsporným tarifem, který byl aplikován loni na podzim. Při očištění od jeho vlivu bychom nejvyšší inflaci v EU neměli, byli bychom cca na úrovni Rakouska,“ upozornil.

Po Belgii byla v zemích EU nejnižší míra inflace v Dánsku, kde činila 0,3 procenta. Třetí nejlepší byla Itálie, kde ceny meziročně vzrostly o 0,6 procenta. Naopak druhou nejhorší zemí po Česku bylo Maďarsko, třetí pak Slovensko s Rumunskem, shodně 6,9 procenta. Ve srovnání s říjnem se v sedmadvacítce členských států míra inflace zmírnila ve 21 zemích, ve třech se nezměnila a ve třech se zvýšila.

V eurozóně k inflaci nejvíce přispěly služby, jejichž příspěvek činil 1,69 procentního bodu. Následovala kategorie potraviny, alkohol a tabák s příspěvkem 1,37 procentního bodu. Naopak o zmírnění inflace se nejvíce zasloužily energie, a to příspěvkem -1,41 procentního bodu.

Video  Jak se počítá inflace a co najdete ve spotřebním koši  - Videohub
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 20. prosince 2023 13:14 )

Ovce čumí do ledničky nebo na celevřiti v Ulici, jejich vlastní životy je nezajímají. Když je opatrně informujete, vztekají se a s tzv. přátelstvím, je konec. (J Lesov)

Jirik-ta ( 20. prosince 2023 13:11 )

jajas ( 20. prosince 2023 10:17 )

V těch 8 letech si občané nestěžovali...to by nevolili tu vládu na dvě volební období....tehdejší opozice prostě nebyla v kurzu, tak se pak raději spolčili, aby nám ukázali, jak se to má správně dělat....no a to teď vidíme..... 🙁

oltec ( 20. prosince 2023 09:08 )

👍 👍 rego

Ludmila Micikova ( 20. prosince 2023 06:42 )

Opět tvrdý úder pro Fialovu vládu z Eurostatu, nejvyšší míra, inflace v celé EU má ČR. Je to špatná situace a tato vláda přestává zvládat situaci. Bude to na ručník ve třetím kole Fialovy vlády?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa