Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nová migrační pravidla EU přehledně: Lepší kontroly, povinná solidarita a další změny

  • Autor: ČTK,Mii - 
    Aktualizováno -
    20. 12. 2023
    13:00
    20. 12. 2023
    09:11

    Státy Evropské unie a europoslanci se dnes po mnoha letech neúspěšných snah shodli na nových migračních a azylových pravidlech evropského bloku. Oznámili to zástupci unijních institucí. Série norem počítá mimo jiné s efektivnějšími kontrolami migrantů i rychlejším vracením neúspěšných žadatelů o azyl do zemí původu. Zavádějí také povinnou solidaritu všech států, které přetíženým zemím pomohou buď přijetím části migrantů, finančně, nebo materiálně.

  • 1.Povinná solidarita

    Nařízení o migračním managementu stanovuje závazný princip solidarity pro všechny členské země. Státy si budou moci vybrat, zda přetíženým zemím pomohou převzetím části žadatelů o azyl, zda přispějí finančně nebo zda jim poskytnou materiální podporu.

  • 2.Hraniční procedura

    Azylové nařízení zavádí takzvanou hraniční proceduru, která má urychlit vyřizování azylových žádostí v hraničních státech EU. Úřady budou na tuto proceduru mít 12 týdnů. Měla by se týkat zejména lidí přicházejících ze zemí, u nichž je menší pravděpodobnost přiznání azylu.

  • 3.Screening na vnějších hranicích

    Nařízení o screeningu počítá s povinností prověřovat identitu lidí mířících do EU na její vnější hranici. Ještě před zahájením azylového řízení by úřady měly získat informace o národnosti a věku migrantů a pořídit jejich fotografie a otisky prstů.

  • 4.Shromažďování dat

    Získaná data o migrantech bude shromažďovat databáze Eurodac. Na základě nového nařízení se nebudou evidovat žádosti, ale přímo žadatelé, aby se předešlo zbytečnému a časově náročnému vyřizování více žádostí od jednoho člověka. Díky širším údajům by mělo být jednodušší odhalit migranty pobývající v EU nelegálně.

  • 5.Krizové situace

    Nařízení o mimořádných situacích má předejít krizi, kterou EU zažívala v době bezprecedentní migrační vlny v roce 2015. Nová pravidla v případě vyhlášení krizového stavu například umožní rychleji vyřizovat azylové žádosti či zadržovat migranty v detenčních centrech delší dobu. Za krizi může být považována také pandemie nebo hromadné využívání migrantů jako hybridní zbraně ze strany mimounijních zemí.

  • 6.Vláda změny vítá, Babiš je kritizuje

    Čeští ministři vítají shodu na nových migračních a azylových pravidlech v Evropské unii. Podle ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) je migrační pakt nutný a pomůže bránit i Českou republiku. Vicepremiér Vlastimil Válek (TOP 09) při příchodu na dnešní zasedání kabinetu ocenil, že dohoda nezahrnuje žádné kvóty či jiná opatření, která by omezovala české občany.

    Lipavský řekl, že je za shodu rád. „Migrační pakt potřebujeme. Potřebujeme, aby alespoň v nějaké podobě začala platit ustanovení pro pozměněné režimy na hranicích, pro návraty osob a vzájemných vztahů,“ uvedl. Pravidla podle něj pomohou udržet Schengen, který je aktuálně pod obrovským tlakem. „Je to dobrá zpráva,“ řekl.

    Kritika migračního paktu ze strany opozice je podle Lipavského „z jiné planety“. „Oni to asi berou tak, že čím hůř, tím lépe pro ně,“ míní ministr zahraničí. Kabinet je ale podle něj odpovědný a podporuje dohodu, která pomůže bránit i Česko. Válek uvítal, že se shoda našla. „A že tam nejsou žádné kvóty a nic z toho, co by jakkoliv omezovalo české občany,“ řekl Válek.

    Babiš: Povinná solidarita je protimluv

    Nadšený naopak není šéf ANO Andrej Babiš. Evropa opět zve na kontinent miliony migrantů, zodpovědnost za to nese zejména Fialova vláda, uvedl k dohodě na migračních pravidlech EU.

    „Povinná solidarita je protimluv. Jediné řešení je, že migranti se do Evropy vůbec nedostanou. Opakuji to stále, lodě nesmí vůbec vyplout. Evropská unie potřebuje velkou změnu a já věřím, že ta přijde po evropských volbách,“ napsal Babiš.

    Fiala: Babiš evropské politice nerozumí

    Podle premiéra Petra Fialy (ODS) ale Babiš evropské politice nerozumí. „Za prvé – stále nedošlo ke konečnému rozhodnutí. Za druhé – ani tento návrh neobsahuje povinné kvóty. Ty jsou pro nás nepřijatelné. Za třetí – právě migrační pakt řeší migraci před a na vnější hranici EU,“ upozornil Fiala. 

    Premiér připomněl, že cílem je odbourání kontrol uvnitř Evropské uni, posílení ochrany vnější hranice, zachování volného pohybu osob uvnitř EU a omezení nelegální migrace z území mimo EU. „Toto jsou fakta, vše ostatní jsou jen populistická prohlášení, která nemají s pravdou vůbec nic společného,“ napsal Fiala. 

  • 7.Maďarsko je proti

    Maďarsko dohodu o nových migračních a azylových pravidlech EU rozhodně odmítá. Prohlásil to dnes podle agentury AFP před novináři ministr zahraničí Péter Szijjártó. Maďarsko se podle ministra odmítá podílet na povinné solidaritě všech států, které přetíženým zemím mají pomáhat buď přijetím části migrantů, finančně nebo materiálně. 

    „Důrazně odmítáme tento migrační pakt,“ řekl šéf maďarské diplomacie. „Nepustíme (do Maďarska) nikoho proti naší vůli,“ dodal.

David Musil ( 13. března 2024 21:51 )

Potápět lodě a popravot převaděče.

David Musil ( 13. března 2024 21:47 )

Nesmí vyplout,nesmí se vylodit i za užiti zbraní

fesak2 ( 7. února 2024 22:34 )

To jsou všechno důsledky bláznivé německé staré dámy. Vážený brusele vyžerte si to s těmi bandami. Ukrajinu beru, to jsou stejný lidi jako my, ale mimozemšťany směrujte do němec a dalších islámských zemé. To je můj názor

dynaty ( 21. prosince 2023 01:51 )

co to je POVINNÁ solidarita?

Ford Henry ( 20. prosince 2023 13:06 )

Nakonec z toho zůstane jen přerozdělování okupantů a placení výpalného.

Zobrazit celou diskusi