Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Orbán se kvůli Ukrajině opřel do EU: Maďarsko musí odmítnout bruselský model Evropy

Autor: ČTK - 
18. listopadu 2023
20:37

Maďarsko musí odmítnout současný model Evropy prosazovaný Bruselem. Na sjezdu své vládnoucí strany Fidesz to dnes řekl maďarský premiér Viktor Orbán. Podle agentury Reuters dodal, že je potřeba Evropskou unii spíš změnit, než opustit, a zopakoval, že jeho kabinet nesouhlasí s tím, aby EU zahájila přístupové rozhovory s Ukrajinou.

„Naším úkolem bude také náprava chybného slibu (EU) zahájit rozhovory s Ukrajinou, protože Ukrajina je nyní od Evropské unie vzdálena na celé světelné roky,“ řekl Orbán.

Kyjev o členství v bloku usiluje zejména po vpádu ruských vojsk na jeho území z loňského února. Čtyři měsíce po invazi udělila unie Ukrajině postavení kandidátské země, a Evropská komise (EK) tento měsíc doporučila se zemí zahájit přístupová jednání. Návrh unijní exekutivy budou nicméně muset na svém prosincovém summitu jednomyslně schválit prezidenti a premiéři všech zemí EU, přičemž se očekává odmítavý postoj Maďarska.

Orbán dnes také uvedl, že chce bojovat i proti pokusům EU usadit v Maďarsku migranty. S finanční pomocí a přebíráním migrantů bez patřičných dokumentů, kteří se do EU dostávají například po moři, ze zatížených zemí, jako je Itálie, Budapešť nesouhlasí dlouhodobě. Evropský blok se už několik let pokouší shodnout se na reformě migrační a azylové politiky, kterou předložila EK v reakci na nefunkčnost dosavadních pravidel za uprchlické vlny z roku 2015. Klíčová část reformy týkající se solidarity s nejvytíženějšími státy zůstává předmětem ostrých sporů.

Maďarsko se vymaňuje z inflační krize a premiér Orbán tento týden zahájil intenzivní kampaň před volbami do Evropského parlamentu, které jsou plánovány na červen příštího roku, podotýká Reuters. V projevu se dnes premiér vymezil nejen proti „šíleným nápadům bruselských byrokratů, invazi migrantů, iluzím ohledně války (na Ukrajině) a nepřipravenosti Ukrajiny na členství v EU“, ale i proti „genderové propagandě“.

Orbánova vláda mimo jiné zavedla zákon, který zakazuje zobrazování témat týkajících se sexuálních a genderových menšin (LGBT+) nezletilým. Zatímco kabinet normu odůvodňuje snahou chránit děti, skupiny na ochranu lidských práv ho označují za diskriminační.

Video  Orbán jako kůl v plotě: Lídři EU se mu v Bruselu vyhnuli obloukem  - Reuters
Video se připravuje ...

Patrik Štika ( 19. listopadu 2023 17:28 )

Lidu Madarska zavidim,ze maji vladu,ktera uprednostnuje vlastni obyvatelstvo ,nad nefunkcni a vseobecne skodici EU.

Patrik Štika ( 19. listopadu 2023 17:28 )

Lidu Madarska zavidim,ze maji vladu,ktera uprednostnuje vlastni obyvatelstvo ,nad nefunkcni a vseobecne skodici EU.

Patrik Štika ( 19. listopadu 2023 17:28 )

Lidu Madarska zavidim,ze maji vladu,ktera uprednostnuje vlastni obyvatelstvo ,nad nefunkcni a vseobecne skodici EU.

sekebo ( 19. listopadu 2023 09:25 )

Maďarsko musí odmítnout bruselský model Evropy a Evropa by jim měla ihned přestat posílat veškeré dotace. A Szupito Presto poslat Hungary tam, kam patří -> pod Kreml !!!

Zobrazit celou diskusi