Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Konec camembertu v dřevěné krabičce? Francouzi se bouří proti návrhu EU

Autor: mav, swp - 
18. listopadu 2023
13:01

Francouzští sýraři se bouří proti návrhu nového evropského zákona, který má požadovat, aby se veškeré obaly recyklovaly. Ohrozí to podle nich jeden z ikonických francouzských sýrů – camembert. Někdy se totiž prodává v krabičce ze dřeva.

Papírové krabičky i plastové obaly sýrů se vyhodí do kontejnerů na tříděný odpad a pak by se měly recyklovat. Dřevěný odpad se však takto netřídí. Sýraři tak mají obavu o prodej svých výrobků, jejichž dřevěná piksla má tradici od 19. století, píše Daily Mail.

Nejde jen o camembert, do dřeva se balí i další francouzské sýry – a v dřevěných košíčcích se tam prodává i některé ovoce a ústřice. Návrh evropské legislativy by tradiční obal přímo nezakázal, jen by vyžadoval jeho recyklaci. Ovšem zavedení nových kontejnerů na dřevo a celého řetězce na jeho recyklaci by bylo příliš drahé, ekonomicky by to nedávalo smysl.

„Obaly z lehkého dřeva, to dnes ve Francii znamená dva tisíce pracovních míst a 45 podniků, na které to bude mít dopad,“ varuje podle televize TF1 Claire Lacroixová, ředitelka Groupe Lacroix, jež vyrobí 200 milionů těchto krabiček za rok.

Anketa

Vadil by vám konec camembertu v dřevěné krabičce?

ANO
NE
Nekupuji ho

„Dřevěná krabička - nízkouhlíková, lehká, biologicky rozložitelná, vyrobená ve Francii – je pro planetu lepší než plast vyrobený ze saúdské ropy v Číně s pomocí elektřiny z uhelných elektráren, který pak skončí v oceánech,“ nadává Guillaume Poitrinal, předseda Nadace francouzského dědictví, na „šílenství byrokracie“.

Někteří politici proto přicházejí s pozměňovacím návrhem, který by camembertu a spol. zajistil výjimku z recyklačního zákona. Zvažuje se také možnost výjimky pouze pro řemeslně vyráběný sýr, zatímco průmyslová velkovýroba by musela využívat recyklovatelné obaly. Hlasovat má Evropský parlament příští týden.

Video  Greyparrot - automatické třídění odpadu  - Zive.cz
Video se připravuje ...

Celebrity-chachacha ( 20. listopadu 2023 11:10 )

Prohlášení že kamembert je halal a nikdo si už na nějaký příkaz netroufne.

Larry-diesel ( 18. listopadu 2023 22:00 )

To jenom my si necháme s..t na hlavu a posloucháme jako ovce. Frantíci si do svých výrobků kecat nenechají!

ctenar09 ( 18. listopadu 2023 18:32 )

Když EU nasejří Francouze ohledně sýrů, tož to bude problém...

Zobrazit celou diskusi