Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Západní podpora Izraele není bezpodmínečná: Scholz vyzval k příměří, Leyenová volá po pomoci Gaze

Autor: ČTK, lig - 
18. listopadu 2023
18:37

Německý kancléř Olaf Scholz dnes v telefonátu s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem vyzval ke klidu zbraní mezi izraelskými silami a palestinským radikálním hnutím Hamás. Scholz také zdůraznil nutnost vylepšit humanitární situaci obyvatel Pásma Gazy, k čemuž v Egyptě na hraničním přechodu Rafáh apelovala i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

„Humanitární příměří by přispělo k podstatnému zlepšení péče o obyvatelstvo,“ uvedl Scholz. Zopakoval také, že Německo neoblomně stojí na straně Izraele, a vyjádřil solidaritu Berlína s Izraelci. V pátek jednal s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, který je vůči Izraeli stále ostřejší.

Netanjahu podle DPA německému kancléři vysvětlil, jakými způsoby se jeho země snaží ochránit obyvatele palestinského pobřežního pásma. Snahu ale podle něj maří Hamás.

Předsedkyně eurokomise von der Leyenová zatím navštívila Egypt. Poděkovala Egyptu za roli, jakou sehrává při poskytování pomoci Palestincům. „Shodli jsme se na zásadě žádného nuceného přemístění Palestinců a na politickém horizontu dvoustátního řešení,“ uvedla na sociálních sítích politička po jednání s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím a dodala, že s Egyptem chce budovat dlouhodobé vztahy.

Pak navštívila hraniční přechod Rafáh, který je při izraelské blokádě pozemních i námořních hranic Pásma Gazy jedinou cestou, kudy tamním Palestincům vozit humanitární pomoc. Zdůraznila tam, že Evropská unie je největším dárcem humanitární pomoci Palestincům. „Všichni jsme se shodli, že je zapotřebí, aby se k Palestincům v Pásmu Gazy dostala větší pomoc,“ dodala.

Egypt je klíčovým regionálním hráčem a má významnou roli i v současném konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás. Von der Leyenová má na programu také jednání v Jordánsku, které je rovněž klíčovou arabskou zemí v oblasti.

Video  Izraelci odpálili dům šéfa Hamásu v Gaze: Scházeli se v něm velitelé  - IDF
Video se připravuje ...

UFO1 ( 18. listopadu 2023 22:23 )

Evropa nezvládá

Zobrazit celou diskusi