Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Je v obranné válce! Izrael reagoval adekvátně, míní Černochová. Změna rétoriky v Evropě ji šokuje

Autor: ČTK, lig - 
16. října 2023
20:42

Reakce Izraele na teroristické útoky palestinského hnutí Hamás, tedy vojenská odveta v Hamásem ovládaném Pásmu Gazy, je podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) adekvátní. Ministryni proto šokovaly výzvy některých evropských politiků, aby se Izrael dalších útoků zdržel a aby byla Gaze poskytnuta další humanitární pomoc. Černochová to dnes uvedla v pořadu Press klub rozhlasové stanice Frekvence 1.

„Reakce Izraele byla rychlá a podle mého názoru je adekvátní k tomu, co se tam stalo,“ uvedla ministryně. Připomenula, že ozbrojenci islamistického hnutí Hamás při raketovém a pozemním útoku 7. října v Izraeli zabili na 1400 většinou civilistů včetně občanů jiných zemí, tisíce lidí zranili a dvě stovky unesli jako rukojmí. Byl to šok pro celý západní svět, že přípravy na útok nezaznamenaly izraelské zpravodajské služby ani armáda, uvedla Černochová.

„Ještě větší šok možná pro mne je ale to, jak ani ne týden poté někteří představitelé zejména evropské politické scény už začínají tu rétoriku měnit v tom smyslu, že je zapotřebí tedy zajistit nějaké humanitární podmínky pro Gazu a že žádají Izrael, aby se zdržel nějakých dalších útoků,“ uvedla ministryně. „Izrael je v obranné válce, vede obrannou válku za své civilisty, kteří byli devastováni, zavražděni a jsou dále drženi jako rukojmí. Myslím, že toto musíme mít na paměti na prvním místě,“ zdůraznila.

Izrael v odvetě zahájil totální blokádu Pásma Gazy a rozsáhlé bombardování tohoto území a patrně chystá pozemní ofenzivu do hustě zalidněné oblasti s cílem zničit politické a vojenské vedení Hamásu. Jeho úřady tvrdí, že izraelské útoky si vyžádaly již 2808 obětí a 10.850 lidí při nich utrpělo zranění. Podle Černochové započítává Hamás mezi oběti i své ozbrojence.

Mezinárodní organizace včetně OSN a Světové zdravotnické organizace varovaly před humanitární katastrofou na palestinském území. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová po jednání s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem a blízkovýchodními lídry v sobotu slíbila, že EU ztrojnásobí objem humanitární pomoci pro Pásmo Gazy na 75 milionů eur (1,85 miliardy Kč). Egypt odmítá otevřít hraniční přechod Rafáh pro palestinské utečence, které Izrael vyzval k opuštění území Gazy, v čemž civilistům brání i Hamás.

Video  Hamás se připravoval útok na Izrael několik měsíců  - Hamás
Video se připravuje ...
12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

UFO1 ( 19. října 2023 05:22 )

V porovnání s ministrem vnitra a zdravotnictví si vede opravdu dobře,ale konkurence je fakt malá

RASPUTIN ( 18. října 2023 20:18 )

Ja může být v Česku ministryní žena, která má za manžela černocha

Jirik-ta ( 18. října 2023 17:36 )

co si ještě uděláme v obci? Aby byl život snazší a příjemnější - koupíme si zbraně z usa a všechno to tu rozmlátíme a pozabíjíme.

Jirik-ta ( 18. října 2023 17:27 )

i s celou vládou.

Jirik-ta ( 18. října 2023 17:25 )

budou transformovaný na Hamás a na ukrajině se hajluje podle vzoru Bandera a k tomu nám dopomáhaji usa

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa