Znak pro potravu
Že chleba je velmi důležitou potravinou, to věděli už v Mezopotámii. Proto se tu stal součástí hieroglyfického znaku pro potravu. Arabština zase používá pro pojmy chléb a život totéž slovo. Když Francouzi chtějí člověka pochválit, řeknou, že je dobrý jako chléb. O významu chleba svědčí i starý slovanský zvyk vítat hosta chlebem a solí.
Byla to náhoda
Kvašený chléb pochází z Egypta z období před 6000 až 4000 lety. Egypťané pěstovali v nilské deltě pšenici a mezi kameny drtili pšeničná zrna na mouku, kterou mísili s vodou a solí. Připravovali tak nekvašený chléb. Náhodou se stalo, že těsto zůstalo na slunci a působením tepla a bakterií vykynulo, takže po upečení v peci byl bochník kyprý.
Víc kvasu, víc kvality
Čím více je v těstě přírodního živého kvasu, tím je chleba kvalitnější a déle vydrží. Podle Svazu pekařů a cukrářů starší generace preferuje kyselejší s klasickým živým kvasem a vysokým podílem žitné mouky. Mladší generace si oblíbila modernější chléb s nižším podílem kvasu, který je kypřený droždím a obsahuje více pšeničné mouky než žitné.
Zabalte jej do utěrky
Dobrý chléb je poměrně trvanlivý. Nesprávným skladováním ale může rychle vysychat. Nejrychleji se tak děje při teplotě 0 – 10 °C, proto ho nikdy nedávejte do ledničky. Ideální je skladovat ho při teplotě mezi 20 a 25 °C a zabalený do čisté utěrky, aby mohl »dýchat«.
Dar od Germánů
Slovo chléb pochází pravděpodobně z pragermánského hlaiba. Výraz i přípravu kynutého a pečeného chleba převzali Slované právě od Germánů, do té doby znali jen obilí.
V mrazáku vydrží měsíce
Zamrazený vydrží i několik měsíců. Důležité ale je dát jej do mrazáku co nejčerstvější a zabalený do uzavřených umělohmotných obalů. Pokud ho nakrájíte, nezapomeňte krajíce od sebe oddělit potravinovou fólií. Nejlepší je samovolné rozmrazování při pokojové teplotě.
Starý nejen na topinky
Ochucená strouhanka: Ztvrdlý chléb nakrájejte, případně nastrouhejte a rozmixujte na hrubší strouhanku. Pokapejte trochou oleje, okořeňte oblíbeným kořením či bylinkami a opečte na pánvi. Strouhankou můžete dochutit saláty, polévky, těstoviny, pečenou zeleninu nebo maso. Obdobně jako strouhanku můžete udělat krutony.
Chlebové placky: Lehce namočený chléb rozemelte na co nejjemnější hmotu, ochuťte kmínem, prolisovaným česnekem a zahustěte pšeničnou nebo žitnou moukou. Do těsta můžete přimíchat hrst škvarků. Troubu předehřejte na 250 °C. Plech potřete sádlem a vytvarujte na něj placky. Pečte dokřupava.
Matčino, panenské i jeptiška! Mrkněte do fascinující GALERIE jablek, které chroupaly už naše prababičky
Domácí chléb z žitné mouky Videohub/recepty