Vera Adel v Egyptě žije už téměř dvacet let a poslední tři roky se intenzivně věnuje prodeji realit a právnímu poradenství pro cizince. Spolupracuje při tom i se specialisty na egyptské právo. Případ Marie Pojkarové, která Veru Adel kontaktovala s prosbou o pomoc, ji naprosto vyděsil.

Luxusní apartmán?

Paní Pojkarová si přes video na youtube vybrala plně vybavený apartmánek v perfektním stavu v Hurghadě. Na byt, který patřil realitní makléřce Marii Anděl, ji upozornila kamarádka Zuzana a ta ji také s makléřkou propojila.

Byt se dle informací Blesku prodával za 36 tisíc euro. Nakonec ale místo původní ceny měla poslat realitní makléřce 49 tisíc eur (1,18 mil. Kč). Zpěvačka  byla z bytu, který zatím viděla jen na videu, tak nadšená, že se i přesto rozhodla na nákup kývnout.

Další poplatky....

Když zpevačka dorazila na místo s další svou kamarádkou Jarkou, aby si byt převzaly, čekal je šok. Na místě zjistily, že resortu musí zaplatit další poplatky, o kterých neměly ani tušení, jinak byt nemohou obývat. „Makléřka klientku dopředu neinformovala o poplatcích za další tisíce eur, jako jsou servisní poplatek, právní poplatek, skryté daně, nedoplatky na elektřině a podobně, které se musí zaplatit resortu, aby byl apartmán přepsán na nové majitele,“ vysvětluje Vera Adel.

Vytržená klimatizace

Klíče nakonec získaly přes třetí osobu, a když apartmán uviděly, málem omdlely. „Byt byl vybrakovaný. Nábytek tam nebyl, klimatizace vytrhaná ze zdi, místo nové lednice z videa tam byl starý spotřebič. Vůbec to neodpovídalo situaci z videa,“ líčí kamarádka Marie Pojkarové paní Jarka, která ji při nákupu doprovázela.

Právník ženy zamknul

 Děsivá situace vyvrcholila u egyptského právníka, který s makléřkou spolupracuje. „Chtěl po nás, abychom podepsaly papír, kde bylo napsáno, že už po makléřce nebudeme nic chtít a s ničím ji nebudeme obtěžovat a ani ji nebudeme kontaktovat. To jsme odmítly, tak nás zamkl v kanceláři,“ popisuje paní Jarka.

Obě ženy měly strach, že vše bude řešit policie a že nestihnou druhý den let zpět do Česka, na který měly letenky. Pod nátlakem tedy podepsaly a mohly kancelář opustit. Marie Pojkarová dnes apartmán sice nakonec vlastní, celkově ale navíc přišla o zhruba dalších 15 tisíc eur (360 tisíc korun) a své vysněné letní sídlo si musela znovu zařídit nábytkem.

Protože makléřka už rozčílila i jiné klienty, podali podle Very Adel stížnost k Asociaci realitních kanceláří České republiky. „Je třeba upozornit na takové jednání a rozhodně doporučuji mít při koupi nemovitosti v Egyptě svého nezávislého právníka. Vždy také zkontrolovat dokumenty k apartmánu i k celé budově a nedávat žádnou zálohu bez kontroly smluv,“ dodává Vera Adel.

Makléřka Marie Anděl: Byt jsem jí neprodávala!

Blesk o vyjádření požádal také realitní makléřku Marii Anděl, které byt patřil. Ta prodej bytu Marii Pojkarové na dotaz Blesku kategoricky odmítla.

„Není to rozhodně moje klientka. Byt jí prodávala její kamarádka, už nevím, jak se jmenuje. Nevím vůbec, jaká dohoda mezi nimi byla, ale já osobně, ani naše realitní kancelář jsem jí nikdy žádný byt rozhodně neprodávala,“ tvrdí Marie Anděl s tím, že s prodejem jen pomáhala... „Já jsem jen pomáhala, byla to pomoc, udělala jsem to ve svém vlastním volnu. A to je vše a lituju toho,“ dodala Marie Anděl.

 

Fotogalerie
12 fotografií