Jak se zrodil nápad namalovat portrét prezidenta?

Na každý portrét musí přijít ten pravý čas. Věděla jsem, že jednou určitě budu mít v plánu pana prezidenta nakreslit, stejně jako když jsem kreslila třeba T. G. Masaryka, jen jsem nevěděla, kdy to bude. Kreslíte-li obraz, když musíte, většinou má vždy úplně jinou energii, než když si téma vyberete vy, a pak vás to samozřejmě hned i jinak baví. Kreslit jakoukoliv osobnost je malinko stresující, protože je lidi znají, a tudíž nesmíte udělat chyby. Navíc, každý malíř se snaží udělat svůj obraz co nejlepší, aby byla v rukách darovaného co největší spokojenost.

Jaké máte se svým dílem plány?

Nejhezčí by určitě bylo, kdyby se obraz dostal přímo k rukám pana prezidenta.

Jak dlouho jste ho kreslila a setkala jste se s nějakým autorským oříškem?

Kresba v této velikosti mi trvala cca 14 dní, ale jelikož jsem teď měla dovolenou, mohla jsem se kresbě věnovat intenzivněji, jinak by trvala tak měsíc. Jelikož jsem si vybrala zrovna kresbu pana prezidenta podle fotografie, ke které se vztahuje autorské právo, je zapotřebí svolení samotného fotografa. Proto jsem oslovila fotografa Jana Tůmu a poprosila ho o souhlas. Byla jsem mile překvapena jeho vstřícností a ochotou. Dokonce jsem dostala originál fotografii ve vysokém rozlišení, abych prý měla co nejkvalitnější předlohu. Bylo to velmi krásné gesto, kterého si nesmírně vážím.

Který okamžik vypovídá o tom, že je portrét hotov? Že už není potřeba udělat ani čárku?

Popravdě to nepoznám nikdy. Vždy když se k němu totiž po nějaké době vrátím, vidím nějakou nedokonalost a pořád něco upravuji. Když už si ale myslíte, že je obraz hotový, je nejlepší co nejdříve ho zafixovat, potom už do něho sáhnout nesmíte.

Máte u kreslení nějaký oblíbený rituál?

Po každém dokončeném portrétu mám na stole neskutečný nepořádek, který se snad nedá ani popsat. Takže vždy vlastně nastane rituál v čistění stolu, ořezávání tužek, obroušení papírových těrek, aby vše bylo čisté a připravené k dalšímu kreslení. Musím usedat vždy k naprosto připravenému stolu a příjemnému prostředí kolem sebe. Proto mám všude poblíž květiny, někdy si zapálím svíčky, uvařím si dobrý čaj nebo kávu, a hlavně nesmí chybět příjemná hudba. Bez té to nejde.

Jak se vám prezident zamlouvá jako muž?

Pokud se teď budu soustředit na stránku vzhledovou, musím uznat, že pan prezident je velmi pohledný muž s určitým charismatem. Osobně jsem se s ním nesetkala, ale myslím, že je gentleman a určitě má i smysl pro humor.

Portrétu se dočkal i prezident Masaryk.
Autor: Eva Bernadetta

Co dalšího máte po tvůrčí stránce v plánu?

V plánu toho mám pořád hodně. Někdy nevím, co dřív. Teď určitě přijdou na řadu portréty na zakázku. Od nového roku musím zase začít pracovat na obrázcích pro kalendář. Loni jsem udělala takový pokus a vytvořila opravdu na poslední chvilku myší kalendář. Měl nečekaný úspěch, tak jsem letos musela nakreslit další, tentokrát ježčí, který je právě v tiskárně ve výrobě. A už teď podle ohlasů vím, že příští rok musím udělat další. Téma ale teprve vymýšlím, takže to bude překvapení.

 

Video
Video se připravuje ...

Prezident Petr Pavel se přijel podívat na formule. (6. 8. 2023) Instagram Petra Pavla

Fotogalerie
15 fotografií