Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ikonické figurky normalizační Prahy: Extravagantní Hraběnka, dcera Vltavy i Mistrův znalec

/
  • Výstava Jana Glozara Portréty: Na Hraběnku zavzpomínal Tomáš Maďěrič.
    30. července 2023 ● 05:00

    Že byla doba normalizace jen nuda a šeď? Jak pro koho. I v době tuhého komunistického diktátu se našli svérázní lidé, kteří si žili život po svém. Jak je zvěčnil fotograf Jan Glozar, nyní můžete vidět v hradčanské galerii Josefa Sudka.

    Pamětníkům výstava Glozarových portrétů kuriozních osobností připomene svérázné postavy tehdejší doby. „Soubor Portréty vznikal v letech 1986 až 1988. Jan Glozar svérázným způsobem vybíral osoby, které nějakým způsobem přečnívaly zaběhnutou společenskou šablonu. Jednalo se o náhodné známé, se kterými se střetl a zachytil jejich portrét. Musíme obdivovat, s jakým citem se k fotografovaným obracel, i to, že ho tito často komplikovaní lidé akceptovali,“ sdělila tisková mluvčí Uměleckoprůmyslového musea, které Galerii Josefa Sudka spravuje, Radka Potměšilová. A které ikonické figurky na výstavě můžete vidět?

  • 1.

    Dcera Vltavy

    Výstava Jana Glozara Portréty: Vltavěnka přebývala ve velmi skromných podmínkách.
    Autor: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

    Helena Fedievová alias Vltavěnka (1906–1987) byla rodačka z Prahy, která propadla krásám přírody po návštěvě chaty svých známých na Ždáni. V roce 1933 se sem do nové chaty natrvalo přestěhovala. V řece se koupala za každého počasí a místní ji překřtili na Vltavěnku.

    Jako členka klubu otužilců se zúčastnila i závodů Napříč Vltavou i v třicetistupňových mrazech. Velmi se jí dotkla výstavba přehrady, která jí vzala milované Svatojánské proudy. Jak se Ždáň začala čím dál více zalidňovat, stáhla se do sebe, až začala ke sklonku života žít téměř poustevnickým způsobem. Tehdy ji Jan Glozar zachytil.

  • 2.

    Mistrův znalec

    Výstava Jana Glozara Portréty: Snímek pana Puldy pořídil Jan Glozar v Milostíně na Rakovnicku.
    Autor: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

    Na svůj dobový portrét pořízený v 80. letech v Milostíně na Rakovnicku se přišel podívat hrdý sběratel Karla Gotta Milan Pulda (68). „Karla Gotta vnímám od svých devíti let. Sesbíral jsem tisíce výstřižků z novin a časopisů, fotografií či vstupenek na jeho koncerty. Seznámil jsem se s jeho manažerem Miroslavem Zítkem a dalšími,“ řekl Aha!.

    „S Karlem jsem se znal 38 let, navštívil jsem bezpočet koncertů. Zpočátku mi vykal, později pak tykal. Já ho však zásadně oslovoval Karle a vy. Narozeniny máme společně 14. července. Vždy na něj budu vzpomínat a několikrát do roka chodím k jeho hrobu na Malvazinkách zapalovat svíčku,“ dodal.

  • 3.

    30 let nestárla

    Výstava Jana Glozara Portréty: Tahákem pro pamětníky je zejména známá tvář vinárny Narcis Hraběnka.
    Autor: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

    Hedu Bartákovou alias Hraběnku lidé na Starém Městě potkávali v 70. a 80. letech. Vyžívala se v extravagantních kostýmech, líčení, »urozených mravech« a holdovala nočnímu životu. „Chodila k Narcisům, což byl podnik, kde se scházela pražská galerka a na záchodě jste si nutně museli držet peněženku. Chodili tam ale i lidé, kteří v tehdejší šedivé uniformitě dost vyčnívali,“ zavzpomínal na výstavě Tomáš Maděrič. (70). „Kolovaly o ní legendy, že je potomkem habsburských rodů, levobočkem Masaryka a podobně. Kvůli silným nánosům líčení se nedalo poznat, kolik jí je let. Třicet let vypadala úplně stejně,“ doplnil.

  • 4.

    Autor nezvěstný?

    Výstava Jana Glozara Portréty v Galerii Josefa Sudka.
    Autor: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

    Jan Glozar se narodil 19. června 1955 a fotografoval už na střední škole. Později studoval na Institutu výtvarné fotografie a na FAMU. V 90. letech působil v české verzi časopisu Playboy a věnoval se návrhům obalů gramofonových desek a plakátové tvorbě. V současné době je ale neznámo kde. „Ani jeho nejbližší přátele neví, kde a zda vůbec ještě žije. Kurátor výstavy se pokoušel ho najít, ale nebyl úspěšný,“ sdělila Radka Potměšilová.

  • 5.

    Kde, kdy a za kolik?

    Výstava Jana Glozara Portréty v Galerii Josefa Sudka.
    Autor: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

    KDE: Galerie Josefa Sudka, Úvoz 160, 118 00 Praha 1
    KDY: Do 15. října, středa, sobota a neděle 12–18 h, od října 11–17 h.
    ZA KOLIK: základní 40 Kč, snížené 20 Kč

    Fotogalerie
    27 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 9

krapotkin: Odtamtud přitáhla do Prahy kdejaká naplavená sebranka. Stačí se podívat na posrance i hloupého premiéra.

(31. 07. 2023 07:33)

konas3: Tak, nechodilo se tenkrát k Narcisům ale hezky postaru ke Šmelhausům, lidově ke Šmelíkům. Vinárna se sice jmenovala Narcis, ale nikdo z Prahy jí tak neříkal. Byla to obrovská podzemní ratejna na rohu ulic Havelská a Melantrichova, jeden z posledních zapadáků před ranním otevřevím hospody U váhy. Kdo nebyl štamgast platil předem, a vrchní neodšpuntoval láhev vína před zaplacením. Když se tam člověk choval slušně a nevyvolával konflikty, k žádné úhoně nepřišel.
Hraběnku, někdo jí nazýval baronkou, jsem potkal i ve "věhlasé" vinárně Podrum v Legerově ulici.

(31. 07. 2023 00:05)

jenik jiraku: Znal jsem ji, chodila i do JÁMY, na Národní, k Srdíčku. bývala soustružnice v ČKD

(30. 07. 2023 06:26)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy