Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Psycholožka o sebevraždě bodyguarda prezidenta Pavla: Proč neustál odchod ženy?

Autor: Rostislav Fridrich - 
16. srpna 2023
05:00

Kromě fyzické zdatnosti patří do výbavy členů ochranného týmu hlavy státu i mentální odolnost. S tou ale může ledacos zamávat, například rodinné problémy. Ty podle informací Blesku mohly také stát za tragickou událostí, při které si měl sáhnout na život jeden z bodyguardů prezidenta Petra Pavla.

Sebevraždu měl spáchat šestatřicetiletý bodyguard R. P., jenž chránil i předešlého prezidenta Miloše Zemana (78). K výbavě ostrých hochů, kteří mají na starost bezpečnost hlavy státu, neodmyslitelně patří i silná psychika. Ta se prověřuje například psychotesty. Těmi musí projít každý zájemce, který chce pracovat u policie. Ochranná služba prezidenta je totiž její součástí.

Vyvíjí se

Podle psycholožky Ludmily Čírtkové (69) se ale osobní předpoklady pro takovou práci mohou v průběhu času měnit. „Jak se člověk chová, jak se cítí, co si myslí, to ovlivňují i události a okolnosti, kterými prochází. Takže z původně třeba velmi stabilního člověka se díky určitým závažným vnějším okolnostem může stát i člověk, který propadá depresivnímu ladění,“ řekla Blesku.

Morálka týmu

Kromě rodiny může mít smutná událost vliv i na mentální rozpoložení pracovních kolegů zemřelého. „Když odejde někdo, koho dobře známe z každodenního kontaktu, je to událost, která nemůže projít bez povšimnutí. Vždy otřese blízkým okolím, ať už pracovním, anebo soukromým,“ uvedla Čírtková. Dodala, že se jeho kolegové budou muset s takovou ztrátou vyrovnat a že se budou hledat i odpovědi na to, jak případně takovým nešťastným událostem pro příště zabránit.

Problémy doma i v práci?

Kromě rodinných problémů, kdy měla ochránce opustit žena, měl čelit také problémům v práci. Údajně si v poslední době stěžoval svému nadřízenému ohledně šikany, informovalo Radio Prostor. To ale odmítla policie, podle níž k žádnému nahlášení nadřízenému v této věci nedošlo.

Video  Kde skončí kokain za miliardy? Sebevražda ochranky prezidenta. A Gránský o konci.  - Bára Horáková, Lukáš Červeny, reuters
Video se připravuje ...

Jarek Novotný ( 28. září 2023 20:32 )

Některá bolest je silnější než život a život může pro někoho něčím končit a smrt být vykoupení.

Paní kvůli které to udělal si může říct, měla jsem chlapa, pro kterého jsem byla víc než jeho život.

ANO_nam_bude_lip ( 18. srpna 2023 20:59 )

Něčím se to okecat musí.

Helena K ( 18. srpna 2023 11:52 )

Chlap, který neustojí rozchod z ženou je slaboch a nikoliv, že se se slabochem stal. Paní doktorka trochu přestřelila. Když má člověk k sobě úctu, tak tyto věci nedělá, najde jiné řešení.

Jiří Zvěřina ( 17. srpna 2023 07:54 )

No, jestli se setkal s touto psycholožkou, tak jeho činu už rozumím....

aquarie ( 16. srpna 2023 23:10 )

Kristýna Fla a JaNat sice na smutné téma, ale dobré jsou vaše příspěvky. Mnoho lidí na diskuzi blesku píše na nízké úrovni po všech stránkách, jsem ráda, když se tu objevují příspěvky slušné.

Také je mi líto mladého muže, sama jsem zažila šikanu nadřízeného, ale vyřešila jsem to pragmaticky - odchodem, i když to bylo těžké.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa