Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Motorková, hřibová i spodně kvašená: Pavel ukázal známky a prezidentský portrét

Aktualizováno -
3. května 2023
10:24
Autor: vja - 
3. května 2023
08:50

Prezident Petr Pavel se svou chotí Evou Pavlovou se dnes  zúčastnil rozhovoru se studenty v rámci projektu Zavolíme! Akce se nesla v duchu hesla „od studentů pro studenty“, přičemž stěžejním prvkem rozhovoru byla témata důležitá pro mladé lidi v České republice. Na tiskové konferenci Pavel se svým kreativním týmem následně představil oficiální fotografie prezidenta, prezidentského páru a koncept vedoucí k realizaci poštovních známek s podobiznou prezidenta.

V rámci projektu Zavolíme! proběhla již v prosinci debata s pěticí kandidátů, kteří svedli souboj o post hlavy státu. Podle vyjádření na stránkách uskupení má nynější rozhovor, který připravuje identický kolektiv studentů, probudit v mladších populačních ročnících zájem o politický život a zároveň posloužit jako výukový materiál a „podnět k diskuzi o aktuálních společenských tématech“.

Za iniciativou podle dostupných informací stojí uskupení žáků zapojených do regionálních studentských parlamentů a studentů Institutu komunikačních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Pavel se svým kreativním týmem na půdě gymnázia rovněž představil oficiální fotografie prezidenta a prezidentského páru i koncept vedoucí k realizaci poštovních známek s Pavlem. „Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku a nezviditelňovat se. Když jsem viděl odezvu ze strany veřejnosti, tak mi přišlo líto, že bych se měl k tomu postavit jen na základě vlastního přístupu. Jsem rád, že to proběhlo a není to budováním kultu osobnosti, je to uděláno moderně,“ prozradil. Celkový koncept fotografií údajně stál v řádu desetitisíců korun. „Vnímám to jako snahu udělat to civilně, humorně a s nadhledem. Odráží se v tom, že máme rádi naši zemi. Přijde mi to přiměřené,“ dodal prezident.

Cílem prý bylo prezidenta v rámci portrétů i známek trochu upozadnit a do popředí dostat spíše věci související s Českou republikou. Proto tvůrčí tým přišel se sérií nazvanou Kolóra. „Je to o barvách. Česká republika je země plná barev. Proto jsme přišli se souborem barev, vybrali jsme 10 z nich. které k nám nějakým způsobem promlouvají,“ uvedl Richard Kolbe z prezidentského týmu. Inspirací prý bylo kulturní dědictví, ale i v Česku velmi oblíbené houbařství.

Samotné odstíny pak nesou poměrně zajímavé názvy podmíněné skutečnostmi, které je inspirovaly. Mezi finálními barvami tak nechybí například českomotorková připomínající lak historických českých motocyklů, spodně kvašená odkazující na zlatavý mok či letněbouřková rozmarná ovlivněná literárním dílem Vladislava Vančury.

Známky budou podle pověřeného zástupce generálního ředitele Miroslava Štěpána k dispozici na poštách prý již od 7. června, přičemž budou stát 230 Kč. V aršíku je celkem 10 známek v různých barvách.

Video  Tisková konference prezidenta Petra Pavla k představení oficiálních portrétů a známek. (3.5.2023)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Vzpomínky na studium i postřehy z Ukrajiny

Prezident Pavel zpočátku rozhovoru zavzpomínal na svá studia na vojenském gymnáziu v Opavě. „Člověk vzpomíná na to dobré a to horší vytěsní. Ten režim ve škole byl jako pro vojáky základní služby. Spousta věcí, které mladí lidé rádi nedělají, protože mají rádi volnost, svobodu. Na druhou stranu jsem si zvykl na těžkosti, takže bych řekl, že ta příprava na život byla užitečná,“ shrnul, co si ze školy odnesl.

Prozradil zároveň, že k jeho nejméně oblíbeným předmětům patřila chemie a matematika. „Měl jsem tendenci dělat věci po svém. To, co mne nebavilo, jsem měl tendenci opomíjet. Do života jsem si pamatoval, že nestačí se vybičovat k výkonu na poslední chvíli, ale že je potřeba tomu věnovat více úsilí průběžně,“ uvedl.

Jelikož se před nedávnem Pavel vrátil z návštěvy Ukrajiny, neobešel se rozhovor ani bez otázek týkajících se válkou zmítané země. „Všichni Ukrajinci mají obrovskou vůli dovést to k vítěznému konci. Nepochybují o tom, že svou zemi si uhájí a budou žít svobodně. Velice citlivě si cení toho, kdo jim skutečně a od začátku pomáhá,“ poznamenal o náladě ukrajinské veřejnosti prezident.

Může se zdát, že podpora Ukrajiny u nás s postupem času upadá a společnost si na hrůzy probíhající za „naším prahem“ velmi rychle zvyká. „Ten zvyk je bohužel přirozenou reakcí organismu. Někteří si připustí, že jsou tam lidé jako my, ale tak nějak to vytěsníme. Je důležité to připomínat ne proto, abychom lidi strašili, ale protože jsou to reální lidé, reálné utrpení. I když se nás netýká bezprostředně, tak se nás to dotýká jako civilizace, jako lidí, kteří chtějí žít v demokratických zemích a tohle právo chceme dopřát i ostatním,“ upozornil Pavel.

Nebezpečné dezinformace musí být postihnuty zákonem

Prezident se vyjádřil i k šíření dezinformací napříč společností a jejich možnému postihu. „Čelíme argumentu, že jakýmkoliv omezením svobody slova bychom zaváděli cenzuru. Je otázka, kdo bude tím arbitrem. Je důležité na tom pracovat v několika rovinách, tou první je vzdělávání. Musíme jasně stanovit, že šíření dezinformací, které mají potenciál způsobit materiální škody nebo ztráty na životech, by měly být postihovány zákonem stejně jako každé nebezpečné chování,“ myslí si.

„I u nás je mnoho lidí, kteří mají problém se zajištěním základních životních potřeb. Chápu, že lidé, kteří neví, kam se obrátit a necítí od vlády dostatek jistoty, tak že je to může vyhnat do ulic a stanou se obětí manipulátorů. Je potřeba je informovat trpělivě o tom, co se děje, a podnikat kroky, které jim skutečně pomohou,“ dodal k problému dezinformací.

V případě manželství pro všechny prý Pavel stále stojí za rovnými právy pro všechny společenské skupiny. Úkolem prezidenta však podle něj je především hledat kompromis. „Prezident by měl společnost nerozdělovat a hledat řešení, která povedou ke kompromisu či ke konsenzu. V případě manželství pro všechny a adopcí stejnopohlavními právy jsem se řídil rovnými podmínkami pro všechny skupiny. Je tam i ta emotivní stránka věci, jestli ten svazek budeme nazývat manželství nebo registrované partnerství. Pokud bych měl vybírat mezi tím nemít vůbec vyrovnané právní vztahy nebo mít kompromis, který to výrazně posune, tak bych radši volil ten kompromis, než nemít nic,“ nechal se slyšet.

„Přepavlováno“ není!

V poslední době se v české společnosti objevují hlasy, že nového prezidenta je v médiích a veřejném prostoru již příliš. Podle Pavla však zatím „Přepavlováno“ není, jelikož začátky ve funkci vždy provází zvýšená aktivita. „Žena mi už v kampani říkala: ‚Přibrzdi, protože to vypadá, že otevřeš konzervu a vyskočí na tebe Pavel.‘ Ona je takový můj barometr toho, co je ještě přijatelné. To počáteční období je mnohem intenzivnější, než když se věci zajedou do standardních kolejí. Prezident, který chce funkci vykonávat aktivně, musí být občas vidět. Pokud prezident bude vytvářet atmosféru exkluzivity, tak by to asi bylo špatně. Budu se snažit najít nějaký vhodný kompromis, moje žena mi určitě pomůže,“ věří prezident.

Velkým cílem prezidenta je i celková proměna komunikace Hradu s veřejností. „Všichni si vzpomeneme na Jiřího Ovčáčka jako jedinou tvář komunikace Hradu, to není něco, co bych chtěl přebírat. Nechci zřizovat funkci Hradního influencera, který by ovlivňoval, co si mají mladí lidé myslet. Jsme v kontaktu s řadou lidí, kteří mají dosah na mladou generaci. Budeme s nimi pracovat na mnoha různých projektech, prostřednictvím kterých se budou informace k mladým lidem dostávat. Jsme otevření komunikaci s mladými lidmi, takže budou-li mít jakýkoliv nápad, mohou se ozvat a můžeme přizpůsobit komunikaci s nimi,“ vzkázal.

Raději „manželka prezidenta“ než „první dáma“

V druhé části rozhovoru se ke slovu dostala i první dáma Eva Pavlová. „Strašně nerada mluvím, a strašně nerada o sobě,“ uvedla zpočátku plná rozpaků. „Strašně nerada mluvíš, ale jenom na veřejnosti,“ popíchl ji následně prezident.

Sama prý namísto označení „první dáma“ preferuje poněkud civilnější „manželka prezidenta“. „Nebudu to tak nikdy vnímat, ale nechám to na každém. Sama to vnímám tak, že jsem se vyskytla vedle prezidenta, a cítím se jako manželka prezidenta,“ okomentovala krátce svou pozici.

Prezidentský tým prý za sebou nemá speciální tým, který by se staral o jejich psychické zdraví. „Žádný speciální tým za sebou nemáme a myslím, že to ani není zapotřebí, a doufám, že nebude. Budeme se spíše snažit dávat dohromady tým lidí, který bude schopen pomoci těm, kteří to opravdu potřebují,“ uvedl Pavel.

Došlo i na otázky ohledně vzájemné podpory. „Mám za to, že když nám o něco šlo, tak je to o tom, že ten druhý stojí za svým partnerem, který je v nějaké důležité situaci. Máme důvěru v sebe,“ prozradila Pavlová. „Žena je k tomu, co dělám, občas dost kritická. Jako chlap ješita to někdy nesu těžce, ale musím říct, že to vždycky myslela tak, aby to nakonec dopadlo dobře a stála za mnou ve velice těžkých situacích, i když jí to nebylo příjemné. Vždycky mne podporovala a podporuje mne i teď,“ doplnil prezident.

Video  Petr Pavel v Bruselu: S manželkou Evou zavítali do Pražského domu  - Blesk Zprávy - Anna Marie Bukovanská
Video se připravuje ...

 

 

Honza Novotný ( 6. července 2023 05:07 )

Tomu chlapovi kape z rukou krev.

Krev lidí z celého světa a krev Ukrajinců, které tlačí USA do války a tenhle šašo v tom asistuje jako poslušný mopslík.

Slibují NATO a tím jasně říkají Rusku, aby tahle válka nikdy neskončila.

Vrazi.

Zelensky slibuje, žádá, požaduje, vyhrožuje světu, osočuje, podněcuje třetí světovou.

To jsme se dočkali kreatůr které ničí svět.

JaNat ( 4. května 2023 09:31 )

Článek je o fotkách a známkách, tedy je můj názor k věci. Že ty to tituluješ jako pomluvy je tvůj problém. Pak jsou tvé názory u Zemana a Babiše také pomluvy. A kdepak jsi napsal ty něco k článku? Ani slovo, jen jsi přišel a zase hltáš jen mé příspěvky. Dej si pozor, aby tě ta tvoje posedlost nepohltila a neskončil jsi v Bohnicích.

JaNat ( 4. května 2023 09:25 )

To jsi, podpantofláku.

JaNat ( 4. května 2023 09:24 )

Díky, ale kašli na něj. Je stejně jako xiioma mnou posedlý. On nevidí, že mi jiní podsouvají vícero nicků, on to vidí teprve, když já se ohradím a poukážu na jiné. Fabka je fanatik, opičí láskou tady zastává Pavlovy.A dělká vše proto, aby na mě udělal dojem. A ano jak píšeš, když je článek o Zemanovi nebo Babišovi jedou jako fretky, to je v pořádku. Prostě nevyrovnaní jedinci se slabými nervičkami, kteří se snaží jiné vytočit. Xiioma to samé, lže jako když tiskne, prý jsem nějaký jousa a přiznala jsem se k tomu. Nikdy jsem nic takového nepsala, ani nevím kdo to je. Prostě cáklá na hlavu.

JaNat ( 4. května 2023 09:16 )

Fabko bláznivá, článek je o fotkách a známkách, k nim jsem psala jako první. Že se ti můj příspěvek nelíbí není můj problém, ale ani důvod se do mě nasírat, je to tvá neschopnost akceptovat jiný názor. Ty jsi přišel, nenapsal jsi k článku ani slovo, jen sis zase vyhledal mě, prostě jsi mnou posedlý a s radostí psychopata si myslíš, že máš právo mě tu sekýrovat. Tebe musím bohužel konečně poslat do p...le, kde už stejně jsi. Zamindrákovaný podpantofláku, kritizuj si tu svoji Blážu, protože je zcela jasné, že to co adresuješ mě bys nejraději adresoval ji.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa