Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pavel míří na prohlídku do nemocnice. A popsal, jak plánuje cestu do Kyjeva

Aktualizováno -
20. února 2023
12:25
Autor: ČTK, Mii, amb - 
20. února 2023
11:02

Zvolený prezident Petr Pavel dnes promluvil o svých plánech na příští dny. Zahrnují například cestu do Ústí nad Labem a jednání se zástupci kraje i měst. Pavla také čeká zdravotní prohlídka v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) nebo jednání s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským. Promluvil i o tom, jak plánuje svou cestu do Kyjeva.

 

Pavel minulý týden na dva dny v Karlovarském kraji navštívil osm měst, setkal se se starosty, představiteli kraje a debatoval s občany a studenty. Cílem návštěvy bylo poznat hlavní problémy jednoho z krajů, který patří mezi strukturálně postižené a v mnoha statistikách se umisťuje na posledním místě mezi kraji.

„Chtěl jsem, aby dostali slovo, aby dostali možnost problémy formulovat,“ řekl, proč se rozhodl dát prostor lidem z toho regionu. Podle něj mezi největší problémy Karlovarského kraje patří vzdělávání a jeho dostupnost, což má přímý vliv na odliv mladých lidí z oblasti. Mezi další problémy patří doprava, bydlení či dostupnost zdravotní péče. Starostové z regionu si stěžovali hlavně na centrální řízení z Prahy, popsal Pavel.

Pavel mluvil také o své cestě do Mnichova. Na své první zahraniční cestě od lednového zvolení absolvoval osm bilaterálních jednání včetně setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem či polským prezidentem Andrzejem Dudou. Na programu měl také deset neformálních setkání a vystoupení na panelové diskusi k Ukrajině. „Snažil jsem se ukázat, že se Česko i na prezidentské úrovni vrací k aktivní, koordinované a srozumitelné zahraniční politice,“ uvedl.

„Ideální místo, kde navázat kontakty nové. Já jsem tam přesně s tímto záměrem jel,“ řekl Pavel na tiskové konferenci. Zdůraznil, že ačkoliv se funkce ještě oficiálně neujal, drtivou většinu schůzek iniciovala druhá strana. Domluvili se prý na návštěvách, které v zahraničí krátce po inauguraci proběhnou. 

Během dotazů novinářů padla také otázka na Pavlův skeptický výrok o vývoji války na Ukrajině. Ten o víkendu vyvolal negativní výrok u ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby. Zvolený prezident České republiky řekl, že nemá důvod na výroku měnit jediné slovo. 

„Musíme být připraveni i na možnost ne úplného vítězství“

„Je určitě dobré, když budeme všichni chtít dosáhnout toho nejlepšího a to bylo definováno, ruská armáda na Ukrajině bude poražena, stáhne se z ukrajinského území, Ukrajina obnoví svou územní celistvost a plnou suverenitou. To si samozřejmě všichni přejeme a děláme vše proto, aby tento cíl byl dosažen,“ řekl Pavel.

Upozornil prý ale na to, že nežijeme v ideálním světě a v neideálním světě se většinou věci nestávají tak, jak si přejeme. „Zvlášť pokud ve hře máme takové hráče jako je Rusko a Čína, na které nemáme největší vliv a v našich úvahách je potřeba počítat i s variant jinými, které nemusí být tak pozitivní. Musíme být připraveni i na možnost ne úplného vítězství,“ dodal. 

Právě válka na Ukrajině byla i tématem na mnichovské konferenci. I přes některé úvahy o možném začínajícím štěpení Západu z pohledu podpory Ukrajiny Pavel podle svých slov nabyl dojmu, že se ostatní země posunuly dál, co se týče vnímání urgence a důležitosti pomoci Ukrajině vším, co bude potřebovat. V popředí podle něj stojí i země, které se k tomu dřív stavěly rezervovaně. 

V Mnichově se Pavel setkal také s přesedou ukrajinského parlamentu, který zopakoval velký zájem o přivítání Pavla v Kyjevě. Nový prezident však zdůraznil, že jde o zemi, kde se nejen válčí, ale také tam přijíždí velké množství návštěv. „Proto jsem je požádal, aby první návrh termínu udělali oni,“ sdělil s tím, že on je flexibilnější. 

Pavel míří za lékaři

A co Pavla čeká dále? Bude jednat například s ministrem práce a sociálních věcí a životního prostředí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a předsedou Ústavního soudu (ÚS) Pavlem Rychetským. V úterý absolvuje lékařskou prohlídku v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). „Splním, to co jsem slíbil,“ řekl k plánované zdravotní prohlídce.

Setkání s Jurečkou je podle kalendáře v plánu ve středu odpoledne, řešit budou jeho rezort. Již dnes bude Pavel s předsedou Svazu měst a obcí ČR Františkem Luklem a později s Rychetským. S ním bude Pavel patrně mluvit o budoucím obsazení Ústavního soudu. Rychetský končí ve funkci v srpnu, mandát letos vyprší dalším šesti jeho kolegům. Soudce ÚS jmenuje prezident se souhlasem Senátu na desetileté funkční období.

Pavel má v kalendáři také úterní jednání s ředitelem sekce obranné politiky a strategie ministerstva obrany Janem Jirešem, který vedl český vyjednávací tým u česko-americké dohody o obranné spolupráci (DCA). Jireš před týdnem oznámil, že vyjednavači na pracovní úrovni dokončili návrh, který má usnadnit případný pobyt amerických vojáků v Česku.

Ve čtvrtek Pavel zamíří do Ústeckého kraje, na který si vyhradil den. Návštěvu začne ve Šluknovském výběžku a skončí v Ústí nad Labem. Dodal, že si je ale vědom, že v budoucnu bude muset navštívit i další místa. V pátek a v sobotu se také v Praze zúčastní akcí spojenými s ročním výročím ruské invaze na Ukrajinu, kde dostanou prostor i ukrajinská média. 

Co se týče ochranky, Pavel si kolem sebe chce ponechat lidi, kterým důvěřuje, možná ho tak budou chránit někteří bývalí ochránci. Sám prý z jejich strany viděl zájem pokračovat. 

Video  Pavel na tiskovce: O lékařské prohlídce i budoucích cestách  - ČTK
Video se připravuje ...

JaNat ( 4. března 2023 00:40 )

OMG tohle jsem přehlédla, tak dodatečně: na základě čeho ji vypověděl, co tomu předcházelo z americké strany to už nepíšete, co? A to je to. Co dělají USA je v pořádku. To snad není pravda.

fido2 ( 20. února 2023 23:58 )

Zelený mopslík prodává Ukrajinu mimozemskému příteli Bidetovi.

harpyje ( 20. února 2023 23:51 )

Tak ono se staci podvat na to tvoje neutuchajici zhrzeny knourani a zoufalou snahu aspon jednou mit pocit ze tahas za delsi konec provazu, a je jasny ze jestli si sem nekdo chodi neco honit, ses to ty a tvoje dlouhodobe stradajici ego...ale zrejme bez efektu
Krom toho spolecnym poznavacim znakem mistnich dusevne zaostalych frustratu je ze se zmuzou v lepsim pripade jen na ty urazky (v horsim na tri smajliky ), takze si nefandi, z toho zadny dusevni poteseni nekouka, spis je to jako pohled na slintajiciho lezaka v komatu
A co vim, v pravidlech diskuze nic o zakazu rozkopavani buzikovych babovicek stale neni

e.lesanova ( 20. února 2023 20:52 )

V Kyjevě si zvykli, že z Fialy vymámili i to pověstné zlaté tele, jsme na kolenou jak se státní kasou, tak s "obranyschopností" státu...Jak se k věci postaví Pavel, uvidíme. RF nelze vymazat z mapy, jak tu mnozí blábolí. Zásoby střeliva v EU se dostali pod limit už dávno, není z čeho "rozdávat". "Díky" Fialovi jsme jako stát i ručiteli za ukrajinské dluhy a proto nejspíše hodlá podojit nejen důchodce, ale i majitele nemovitostí, OSVČ a kde koho...krom sebe a své nevyvedené partičky

JaNat ( 20. února 2023 20:01 )

Whataboutismus už po 3.v jedné diskuzi. Wow.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa