Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pavel s manželkou na prvním výjezdu: Záplava kytic, ale i letící vejce a pískot na hokeji

  • Autor: ČTK,simao,vja - 
    Aktualizováno -
    15. 2. 2023
    19:36
    15. 2. 2023
    05:00

    Nově zvolený prezident Petr Pavel vyrazil do Karlovarského kraje. V Chebu na něj předtím kromě přízniviců čekalo i několik odpůrců. Jednoho muže musela odvést policie, na limuzínu z doprovodu prezidenta zamířilo i vejce a první dáma Eva při zásahu policisty prosila, ať si dají pozor na přítomného psa. Pavel vyrazil rovněž na hokej, kde ho čekal potlesk, ale i pískot. Blesk Zprávám po něm prozradil, jak to on sám bude mít se svou aktivitou na ledové ploše.

  • 1.První výjezd

    • Pavel ve středu navštívil Aš, Cheb, Sokolov či Karlovy Vary.
    • Karlovarský kraj sice trápí systémové problémy, má ale řadu příležitostí k rozvoji a velký potenciál k dalšímu růstu, uvedl Pavel na tiskovce.
    • Limuzínu z Pavlova výjezdu zasáhlo v Chebu vejce. Muže, který vajíčko hodil, převezla policie na služebnu k podání vysvětlení
    • Pavel se zúčastnil i začátku hokejového utkání mezi Karlovými Vary a Spartou Praha, kde vhodil symbolicky buly. Dočkal se nejen potlesku, ale i pískotu. Vyjádřil se k tomu na závěrečné tiskovce, kde upozornil, že chápe frustraci lidí, kteří třeba volili jeho protikandidáta, jenž ve volbách neuspěl.
    • Příští týden se  Pavel chystá do sousedního Ústeckého kraje a po březnové inauguraci chce navštívit také Moravskoslezský kraj.

    Karlovarský kraj patří společně s Ústeckým a Moravskoslezským mezi bašty hnutí ANO. Ve všech regionech Pavla v prezidentských volbách porazil Andrej Babiš.

    Pavel na brífinku shrnul nejprve jednání v Aši. „Debatovali jsme hlavně o tom, jaká jsou specifika regionu, co konkrétně je asi pálí nejvíc, jak vidí dosavadní pomoc vlády,“ uvedl Pavel.

    Pavel v poslouchacím módu

    „Moc se mi nelíbí to slovo postižený region, protože jsou to regiony, ve kterých jsou problémy, přičemž v Moravskoslezském jsou asi mnohem menší, než v těch zbývajících dvou A pokud jde o charakter problémů, tak zrovna Karlovarský a Ústecký se dost podstatně liší,“ pokračoval zvolený prezident.

    Pavel, který dnes uvedl, že je v „poslouchacím módu“, aby načerpal co nejvíc informací a aby si tak udělal lepší obrázek pro následná jednání s ministry, případně celou vládou a jak některé systémové problémy řešit s větším efektem.

    Podle něj bude „žádoucí nejenom mnohem lepší koordinace na úrovni vlády mezi jednotlivými resorty, které obhospodařují jednotlivé programy“, ale byly efektivněji vynakládané prostředky právě tam, kde kraje cítí největší mezery.

    „Kraje nejlépe vědí, kam investovat peníze. Každý kraj má úplně jiné problémy. Budu se o tom bavit s ministry a premiérem. Prezident je může otravovat tak dlouho, až je to přestane bavit a udělají to,“ říkal Pavel později během besedy v Karlových Varech.

    Petr Pavel na návštěvě Chebu (15.2.2022) Petr Pavel na návštěvě Chebu (15.2.2022) | ČTK / Kubeš Slavomír

  • 2.Pavel na hokeji. Došlo i na pískot

    Zamířil na ni poté, co se zúčastnil slavnostního vhození buly na hokejovém zápase extraligy mezi tým HC Energie Karlovy Vary a HC Sparta Praha. Pavla však nečekal pouze potlesk, došlo i na pískot či bučení.

    „To, že tam nebyli všichni, kteří by jásali nad mojí přítomností, je asi naprosto přirozená věc, protože v téhle zemi bylo přes 40 procent lidí, kteří volili Andreje Babiše a pokud byli mezi fanoušky na hokeji někteří lidi, kteří jsou frustrovaní z toho, že jejich kandidát nevyhrál, tak jejich reakci naprosto chápu ,“ reagoval Pavel na tiskovce na dění na hokeji.

    „Já jsem dal jasně najevo, že chci řešit problémy všech občanů - i těch, kteří mě nevolili. A to, že jsem v tomto kraji, je konkrétním výrazem tomu, že jim chci naslouchat. A to, že při první návštěvě mají pocit, že se nic nezmění, ani to jim nemůžu mít za zlé, protože různí politici mluví roky a roky o tom, že se něco změní a pohne, a pokud žádnou výraznou změnu zatím lidé neviděli, tak těžko očekávat, že lidé hned uvěří, že teď by se něco změnit mohlo. Já udělám všechno pro to, abych je konkrétnímu kroky přesvědčil o tom, že se věci začnou měnit, ale samozřejmě to nejde ze dne na den,“ poznamenal Pavel.

    Při dotazu Blesk Zpráv na to, zda se on sám bude dál věnovat svému oblíbenému hokeji i jako prezident, Pavel odpověděl: „S tím hokejem je to složitější nejenom proto, že bych se nechtěl podobat některým prezidentům, ale mj. i proto, že je to poměrně časově náročné. A navíc bych asi musel vytvořit tým z ochranky, abychom měli na ledě pocit, že je všechno v pořádku, takže tudy asi ne, ale já se samozřejmě budu snažit udržovat v kondici, bez  toho to nejde. Když nedáte občas prostor vyčistit si hlavu nějakým sportem, fyzickou aktivitou, tak to moc dlouho nevydržíte.“ Zálibu v hokeji má mj. ruský prezident Vladimir Putin, kterého Pavel opakovaně kritizuje za jeho invazi na Ukrajinu.

    Video  Karlovy Vary - Sparta: Prezidentské buly. Petr Pavel obstaral čestný úvod  - TV TIPSPORT
    Video se připravuje ...

  • 3.Podporovatelé i kritik

    Pavla v průběhu středečního výjezdu zdravila řada lidí, našlo se mnoho zájemců o společnou fotku s novým prezidentem. Mezi několika lidmi, kteří přišli budoucí hlavu státu přivítat na začátku dne v Aši, byla i žena z Mariánských Lázní, která předala Pavlové kytici a požádala Pavla o podepsání jeho knihy.

    Vedení radnice jednalo s Pavlem o sociální situaci, pracovním trhu nebo dostupnosti lékařské péče. „Problém Ašska je, že tady čelíme konkurenci trojnásobných mezd v Německu. Dneska tu zanikají služby, nejsou tu restaurace. Lidé, kteří pracují v Německu, ztrácejí integritu s městem a my potřebujeme lidské zdroje tady ve městě,“ řekl starosta Vítězslav Kokoř (ANO). „Potřebujeme nějaký jiný nástroj, než jsou dotace, dotace nám sem nepřivedou doktory, učitele a další profese,“ dodal.

    „Dávejte pozor na pejska“

    Po setkání v Aši Pavel pokračoval do Chebu, kde navštívil mateřské centrum Klubíčko. V Chebu nastalo nečekané pozdviženi. Na Pavla čekalo ve městě kromě příznivců i několik odpůrců, kdy jeden muž po zvoleném prezidentovi pokřikoval. Policie jej nakonec odvedla, jelikož se odmítal zklidnit. Měl u sebe psa, kterého si všimla i první dáma. „Dávejte pozor na pejska,“ prosila Eva Pavlová policisty. 

    Prezident Petr Pavel vyrazil na návštěvu Karlovarského kraje (15. 2. 2023) Prezident Petr Pavel vyrazil na návštěvu Karlovarského kraje (15. 2. 2023) | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

  • 4.Limuzínu zasáhlo vejce?

    „V souvislosti s návštěvou nově zvoleného prezidenta České republiky zasahovali policisté Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje při jedné z jeho zastávek v ulici Májová v Chebu. Vzhledem k tomu, že se jedná o chráněnou osobu, policisté zajišťují během celé jeho návštěvy veřejný pořádek a bezpečnost této osoby. Tu se snažil narušit přítomný 66. letý občan. Z tohoto důvodu policisté muže následně vyzvali k opuštění bezprostřední blízkosti chráněné osoby. Muž po výzvě prostor za doprovodu policistů opustil,“ uvedla pro Blesk policejní mluvčí Zuzana Churaňová.

    Pavel na incident zareagoval tím, že „jediný člověk, který si stěžoval, že nebyl připuštěn dříve, tak byl před centrem Klubíčko“. „Jinak jsem byl rád, že jsem měl možnost mluvit se starosty, kteří zdaleka ne byli starosty za strany, které mě doporučily svým voličům,“ uvedl Pavel.

    Incident tak sám Pavel za projev nesouhlasu nepovažuje. „Avizoval jsem, že sem nejedu s žádným politickým programem, ale že si jedu poslechnou jejich názory,“ řekl k tomu.

    Dokonce prý ani neregistroval, že jedna z jeho limuzín byla zasažena vejcem. „To se musíte asi zeptat policie, já jsem zasažen nebyl,“ usmál se. Blesk tak učinil, policejní mluvčí prozradila, že se jednalo o stejného muže, který dělal problémy již před centrem Klubíčko.

    Mluvčí: Muže převezli na služebnu

    „Při další zastávce, tentokrát na Městském úřadě v Chebu, se měl stejný muž opět pokusit narušit veřejný pořádek a bezpečnost. Při odjezdu kolony vozidel s chráněnou osobou po ulici Sládkova po jednom z vozidel hodil vejce. Policisté muže zajistili pro podezření ze spáchání jednání mající znaky přestupku proti veřejnému pořádku - neuposlechnutí výzvy úřední osoby a znečistění veřejného prostranství a dále pro podezření z přestupku proti Bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Muže policisté přistiženého při protiprávním jednání převezli na policejní služebnu k podání vysvětlení. Případ bude předán k projednání na příslušný Městský úřad,“ objasnila mluvčí Churáňová.

    Video  Pavel na tiskovce: Hozené vejce? Vůz, ve kterém jsem jel já, zasažen nebyl  - ČTK / Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 5.Posvítil si na problémy kraje

    Zvolený prezident Pavel na první tiskovce na výjezdu promluvil o problémech Karlovarského kraje. „Tady je to spíš problém, jak sehnat dostatek kvalifikované pracovní síly pro možný rozvoj průmyslu, protože nezaměstnanost je tady i vzhledem k tomu, že mnoho lidí pracuje v Německu, poměrně nízká,“ uvedl Pavel. Chybí to, aby mladí lidé zůstávali v regionu, po vystudování se tam často nevrací a usidlujíc se v jiných krajích, což je škoda, podotkl Pavel.

    Mzdy v Karlovarském kraji jsou nejnižší v republice. Průměrná hrubá měsíční mzda loni ve třetím čtvrtletí dosahovala téměř 35 000 korun a za celorepublikovým průměrem zaostávala asi o 4900 korun, za Prahou s nejvyššími výdělky pak o 13 700 korun. Nezaměstnanost v kraji byla v lednu s mírou 4,5 procenta čtvrtá nejhorší v republice po Ústeckém, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji.

    „Já se rozhodně neztotožňuji s tím, že by tento region byl nejhorší ve všem, já ho naopak vidím v řadě ohledů jako atraktivní a myslím si, že je jen otázkou času, kdy se podaří vyřešit některé systémové problémy, jako je třeba dopravní dostupnost, jako je dostatek míst ve školách, aby přitáhl lidi, protože má krásnou krajinu, spoustu možností a příležitostí,“ míní Pavel.

    Návštěva Petra Pavla v Karlovarském kraji (15.2.2023) Návštěva Petra Pavla v Karlovarském kraji (15.2.2023) | Foto Blesk - Karel Kopáč

  • 6.Ukradená standarta

    Pavel dopředu vytušil, že návštěva Karlovarského kraje bude poměrně hektická. „Ta návštěva bude velice intenzivní,“ avizoval Petr Pavel již v pondělí.

    „Je to vlastně taková první komplexnější návštěva, zaměřená na region, který nebyl zrovna mojí nejsilnější voličskou základnou, ale právě proto bych chtěl začít tam, právě proto bych chtěl dát prostor starostům, kteří z velké části jsou za ANO, aby měli možnost své názory tlumočit, případně aby měli možnost čelit tomu, co říkal Andrej Babiš ve volbách, že se jim nedostává sluchu,“ uvedl po setkání s prezidentem Zemanem v Lánech.

    Video  Petr Pavel v Karlových Varech  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

    Pavel o standartě: Zasloužila by si místo ve vitríně

    Pavel během kampaně kritizoval podobu Zemanových výjezdů, které přirovnal k výjezdům carského dvora. Sám přitom upozornil, že bude chtít přistoupit k výjezdům střídměji - velký zájem o jeho osobu nicméně zapříčinil i výraznou pozornost médií i občanů nasměrovanou k jeho prvnímu výjezdu do krajů.

    „Moje cesty do regionů neskončí prvním kolečkem. Budu jezdit do regionů pravidelně,“ slíbil přitom Pavel ve Varech.

    Při debatě s občany přitom došlo třeba i na akci Ztohoven a ukradenou standartu ze střechy Pražského hradu na protest proti Zemanovi. Pavel uvedl, že se se skupinou Ztohoven dohodl na jejím vrácení.

    „Když ji ta anarchistická skupina odstranila z Hradu, z mého pohledu ji velmi necitlivě znehodnotili tím, že ty barevné znaky rozstříhali. Ale udělali to jako protestní gesto. To co zbylo, ten základ mi přinesli. Jsem v kontaktu s firmou, která je vyrábí. Jsem přesvědčen, že by ji zvládli obnovit. Zasloužila by si místo ve vitríně s příběhem, který ji provází. Nahoru na stožár už asi nepůjde,“ uvedl Pavel.

    Video  Petr Pavel v Lánech: Se Zemanem řešili kritiku hradní kanceláře, šéfa Ústavního soudu i schůzku prvních dam  - ČTK / Blesk - Martin Přibyl
    Video se připravuje ...

e.lesanova ( 18. února 2023 16:36 )

Pokud by byl Bůh, musela by Pavlovi, této proamerické hnidy a válečného štváče, při přísahání na naši Ústavu zčernat a upadnout ruka. Ten bude lokaj všech jiných než prezident hájící ČR. Lidé jsou plni obav a jeho dosavadní kroky jejich obavy jen potvrzují.

jdi-se-bodnout ( 17. února 2023 01:13 )

Ať tak nebo tak, Pavel je, na rozdíl od Zemana na straně naší země a ne Kremlu.

JaNat ( 17. února 2023 00:10 )

To, že chce zbrojit řekl sám a o rychlé vojenské pomoci pro Ukrajinu mluvil taky a to před kamerou. Nestraším já, ale on. Tak se zklidněte, ujíždí vám nervy.

hejhej ( 16. února 2023 20:20 )

Skeptik:
Pavel byl hodně oddaný Kremlu, nyní pro změnu - ve svůj prospěch je oddaný Bílému domu. Prostě Pavel je korouhvička.

hejhej ( 16. února 2023 16:17 )

Jana Horká:
Pavel zapře i svůj nos mezi očima. Ještě neproběhla inagurace a už se předvádí i se svou doktorkou politických věd RSDr ( změněna na MGr? )- zoufalec

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa