Ovoce nabízené v obchodech má za sebou obvykle dlouhou cestu. Není tajemstvím, že plody se trhají nezralé a dozrávají cestou v kontejnerech lodí. Anebo je prodejci nabízejí nedozrálé. Občas je tedy nutné po nákupu počkat... Víte ale, kdy je ta nejlepší doba, abyste tělu dodali maximum prospěšných látek?

Uvnitř ovoce to pracuje

Během procesu zrání kolísá obsah vitaminů, mění se hladina cukru a také antioxidantů. Odborníci se zaměřili na tři nejoblíbenější druhy: banán, pomeranč a ostružiny, aby odhalili, kdy je jejich konzumace pro tělo největším přínosem.

Ostružiny

Vydržíte-li je nesníst už po cestě domů, uděláte dobře. Až co nejvíce zralé ostružiny se významně podílejí na posílení imunity, a to není vše. „Čím jsou tmavší, tím více je v nich antioxidantů, u hodně zralých plodů se množství zvyšuje až čtyřnásobně,“ vysvětluje londýnská odbornice na výživu Tai Ibitoyeová.

Takové množství pomáhá tělu bojovat proti volným radikálům, což jsou škodlivé látky, které mohou způsobit např. kardiovaskulární onemocnění. Kromě toho obsahují vysokou dávku vitaminu C a draslíku.

Pomeranče

Stejně jako u ostružin platí i u pomerančů, že u zralejšího ovoce je vyšší koncentrace antioxidantů a vitaminu C. Avšak oproti ostružinám je potřeba u pomerančů »vychytat« okamžik tzv. poloviční zralosti. „Výzkumy ukázaly, že nejvyšší koncentrace vitaminů byla v napůl zralém ovoci a později se mírně snižovala,“ vysvětluje dietoložka Ibitoyeová.

Banány

Někdo je rád ještě zelené, jiný tak akorát, faktem ale zůstává, že necháte-li je dojít do stavu skvrnitosti, budou samý cukr. Je to způsobeno tím, že banány během zrání štěpí škrob na jednoduché cukry, jako je sacharóza, glukóza a fruktóza. U zdravého jedince se nestane nic závažného, ale u osob nemocných diabetem by to mohlo znamenat problém. „Pro diabetiky jsou skutečně nejlepší nezralé banány,“ tvrdí Ibitoyeová.

Na rozdíl od obsahu cukru se vlivem zrání nemění u banánů hladina minerálních látek, zejména draslíku. Nezralé banány navíc obsahují více vlákniny a odolného škrobu, který vyživuje »dobré bakterie« ve střevech.

Víte, že..

...vitamin C hraje zcela zásadní roli při ochraně buněk, udržování zdravé kůže a kostí a pomáhá při hojení ran? Dospělý člověk by jej měl přijmout 40 mg denně.

 

Video
Video se připravuje ...

Jídlo, které dodá energii - jak zatočit s jarní únavou Videohub

Fotogalerie
4 fotografie