Polévka je grunt, maso špunt
Rychlá květáková polévka Videohub/recepty
V dobách, kdy maso patřilo mezi nedostupné a drahé suroviny, bylo zvykem postavit na stůl velký hrnec polévky. Ta se často vařila ze zbytků zeleniny, masa nebo pečiva, které se v prostých domácnostech nashromáždily během týdne. K nejoblíbenějším polévkám středověku patřila pivní polévka, ta se podávala především nemocným. Staročeské pivní polévce uvařené z piva a chleba se říkalo gramatika. Dnes se výživáři shodují, že polévky zasytí a zahřejí, a pokud jsou připraveny ze zeleniny a bez zahuštění moukou, plní funkci dietního pokrmu.
Ruce v těstě

Zkoušeli jste ponořit ruce do kynutého těsta? Už jen dotyk s pružnou měkkou hmotou člověka uklidní. Vědci zjistili, že droždí pomáhá lidem, kteří trpí nespavostí a depresemi. Niacin a vitamin B12 společně produkují serotonin, který má vliv na klidný spánek a „dobrou náladu“, a také pomáhají v boji proti únavě, protože vitaminy skupiny B se podílejí na uvolňování energie ze sacharidů obsažených v potravě a příznivě tím ovlivňují lidské tělo.
Holka, jdi se projít...

Naši předci neměli možnosti cestovat k moři, kdykoli potřebovali dobít baterky. Vydávali se „jen“ na procházku za humna. Terapie v přírodě a přírodou má své kořeny ve starověkých léčebných systémech. Tento způsob kultivace zdraví byl součástí čínského umění čchi-kung. Vědci doplňují, že ze slunečních paprsků získává naše tělo vitamin D, který zvyšuje tvorbu serotoninu v mozku. Příroda ví nejlépe, co potřebujeme, a pokud se na ni napojíme, poskytne nám útěchu ve chvílích, kdy ji nejvíc potřebujeme.
Někdo to rád sušené

Prababičky neměly k dispozici elektrický proud a pro kuchyňské účely byly zvyklé využívat sílu ohně. Přebytky ovoce, pro které neměly okamžité využití, sušily v sušárnách. Taková sušárna vypadala jako malá roubenka a nacházela se většinou uprostřed obce. Ovoce, nejčastěji jablka, hrušky, švestky, se sušilo v dřevěných zásuvkách, takzvaných lésách. Praktické bylo, že se na jednu lésu vešlo až 25 kg ovoce! Tradiční sušárnu ovoce můžete navštívit v Muzeu regionu Valašsko. www.muzeumvalassko.cz
Článek vyšel v časopise Blesk zdraví. V nejnovějším čísle se dočtete, proč jíst aspoň jeden stroužek česneku denně nebo jak se podařilo zhubnout Martinu Zounarovi. Zakoupíte ho v každé trafice, nebo si ho můžete objednat z pohodlí vašeho domova v našem iKiosku.