Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Krásná díky bramborám! Známe 10 skvělých tipů, po kterých budete krásnější a zdravější

/
  • (iStock.cz)
    13. října 2022 ● 06:00

    Napadlo vás někdy, že se obyčejné brambory, které považujeme za běžnou součást jídelníčku, dají skvěle využívat i pro pěstění krásy a zdraví? Nejlepší tipy vám představíme.

    Ještěže je máme! Bez nenápadných, často zablácených bramborových hlíz, které nás většinou nijak neupoutají na pohled, by nejspíš vymřela polovina lidstva. V minulosti v době válek a hladomorů doslova zachraňovaly lidem životy. Jsou velmi zdravé – mají v sobě vitaminy C a B. Jsou bohatým zdrojem minerálů a stopových prvků, jako jsou draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo, měď, sodík a jod. A co víc, dají se využít i v domácí kosmetice.

     

  • 1.

    Sérum proti vráskám

    Autor: iStock.cz

    Vitaminy a minerály v bramborách pomůžou osvěžit, zregenerovat a vyhladit pleť. Jak na to? Syrovou bramboru nastrouháme nebo rozmixujeme na kaši, lehce vymačkáme šťávu a přidáme vaječný žloutek. Směs naneseme na obličej a necháme působit 20 minut. Nakonec smyjeme.

  • 2.

    Na oteklé oči

    Autor: iStock.cz

    Bramborová šťáva dobře poslouží při opuchlých očích. Jak? Oloupeme bramboru, nastrouháme ji najemno a vymačkáme šťávu. Procedíme ji a namočíme do ní vatový tamponek. Přiložíme na 15 minut na oči a poté opláchneme studenou vodou. Proceduru opakujeme pokaždé, když je to zapotřebí, ideálně ráno po probuzení.

  • 3.

    Bramborové tonikum

    Autor: iStock.cz

    Na uzavření pórů, omezení tvorby mazu a vyhlazení pleti dobře funguje bramborové tonikum. Jak? Stačí, když scezenou šťávu z brambor smícháme se stejným množstvím šťávy ze salátové okurky. Po odlíčení a očištění pleti pak do směsi namočíme vatový tamponek a naneseme ji rovnoměrně na obličej. Po chvíli opláchneme.

  • 4.

    Na skvrny a jizvy

    Autor: iStock.cz

    V případě, že máme pigmentové skvrny a jizvičky, výbornou práci udělá šťáva ze syrové brambory smíchaná se stejným množstvím citronové šťávy. Směs aplikujeme tamponkem nebo vatovou tyčinkou přímo na problémové místo a necháme působit. Opakujeme každý den. Když to budeme dělat pravidelně, výsledky se dostaví už po týdnu.

  • 5.

    Při zánětech

    Autor: iStock.cz

    Díky látce zvané alantoin mají brambory i hojivé a regenerační účinky. Pomáhají rychle hojit i sliznice a pokožku. Dá se toho využít při zánětech v ústní dutině, aftách, paradontóze, kdy bramborovou šťávu použijeme jako kloktadlo.

  • 6.

    Proti šedinám

    Autor: iStock.cz

    Bramborové slupky fungují jako skvělé přírodní barvivo a používaly je tak už naše prababičky. Připravíme si ho jednoduše tak, že čtyři brambory důkladně omyjeme a oloupeme. Slupky pak vaříme ve vodě 30 až 40 minut. Odstavíme a necháme úplně vychladnout. Poté scedíme a výluhem si opláchneme umyté vlasy. Po několika aplikacích začnou vlasy postupně tmavnout. Výluh je vhodné používat dlouhodobě, bude mít o to větší efekt.

  • 7.

    Bramborová maska

    Autor: iStock.cz

    Stárnoucí a ochablá pleť určitě ocení vypínací a regenerační bramborovou masku. Připravíme si omytou a oloupanou bramboru, dvě lžíce pevného tučného tvarohu, lžičku medu a vaječný žloutek. Bramboru rozmixujeme nebo nastrouháme najemno a ponecháme v ní šťávu. Jak masku připravíme? Dvě polévkové lžíce bramborového pyré rozmícháme s tvarohem a ostatními ingrediencemi a naneseme na 20 minut na obličej, dekolt a krk. Poté smyjeme.

  • 8.

    Při překyselení žaludku

    Autor: iStock.cz

    Brambory jsou zásadité a jsou osvědčeným pomocníkem při překyseleném žaludku. Jak pomohou? Smícháme deci šťávy s jednou lžící citronové šťávy a pijeme dvakrát denně po dobu pěti dní.

  • 9.

    Na suché vlasy

    Autor: iStock.cz

    Jak si vyrobíme zázračnou lázeň? Brambory oloupeme, zalijeme vodou a 25 minut vaříme. Pak vodu slijeme do připravené nádoby. Až vychladne, použijeme ji na poslední opláchnutí po umytí vlasů. Oplach opakujeme až třikrát týdně.

  • 10.

    Proti kruhům pod očima 

    Autor: iStock.cz

    Brambory se dají využít lépe než předražená séra, která nás mají nehezkých kruhů pod očima zbavit. Důležité ale je, abychom je využívaly pravidelně, alespoň 5x týdně. Jak na to? Oloupeme větší bramboru a nakrájíme ji na tenoučké plátky. Ty si pak rozložíme na oči a pod oči. Necháme působit asi dvacet minut. Poté opláchneme vlažnou vodou, jemně osušíme a použijeme obvyklý krém.

     

    Článek vyšel v aktuálním čísle Blesk zdraví. Najdete tu další zajímavé články jako například: Jak si poradit s chrápáním, Co zabírá na zánět dásní nebo Tipy na netradiční masáže. Navíc dostanete jako dárek přílohu Žijeme bez lepku. Časopis koupíte v každé trafice, nebo si ho můžete objednat z pohodlí vašeho domova v našem iKiosku.

    Autor: archiv

Články odjinud

Dnešní horoskopy