Sobota 20. července 2024
Svátek slaví Ilja, zítra Vítězslav
Oblačno 27°C

Jak správně skladovat mrkev, aby vydržela třeba až do jara?

/
  • (istock.cz)
    15. září 2022 ● 06:00

    Budete mít letos velkou úrodu mrkve? Nevíte, jak ji uchovat co nejdéle čerstvou? Pak se vám naše tipy budou určitě hodit…

    Naši předci si úrody velmi cenili, a proto se ji snažili uchovat tak, aby jim vydržela co nejdéle. Základním pravidlem je, že se ovoce a zelenina nesmí uskladňovat ve společném prostoru, protože zelenina pak předčasně vadne a stárne. Zelenina vydrží dlouho v chladných, dobře větraných prostorách s vysokou vzdušnou vlhkostí. Aby se zabránilo vadnutí ve sklepech, rozmísťovaly se po místnosti namočené cihly. Častým větráním se pak zabránilo tvorbě plísní. A jak tedy konkrétně na uskladnění mrkve či další kořenové zeleniny

  • 1.

    Jak na sklizeň

    Autor: istock.cz

    Mrkev nebo i petržel, celer můžete je sklízet až koncem října nebo začátkem listopadu. Zeleninu sklízejte vždy až po dozrání a v době, kdy dosáhne požadované velikosti. Jen nezapomeňte, že zelenina na uskladnění musí být nepoškozená. Má-li mrkev narušenou strukturu, je náchylnější na hnilobu. Proto se k jejímu „dobývání“ nejlépe hodí rycí vidle. A mrkev je obzvlášť choulostivá. Abyste ji nepoškodili, podrývejte ji opatrně v meziřádcích.

  • 2.

    Ideální podmínky

    Autor: istock.cz

    Pro skladování kořenové zeleniny je ideální teplota kolem 2 až 5 °C. Vlhkost vzduchu by měla být kolem 70 až 80 %. Dodržet tyto parametry je důležité. Pokud totiž bude zelenině příliš teplo, začne brzy obrážet a nať znovu poroste. V případě příliš vysoké vlhkosti, začne zelenina rychleji uhnívat, a naopak při nízké vlhkosti bude zase rychle vysychat.

  • 3.

    V písku

    Autor: istock.cz

    Čerstvě sklizené kořenové zelenině, tedy mrkvi, petrželi a celeru, bude nejlépe ve vlhkém písku a tmavé sklepě. Jak na to? Najděte si čistou dřevěnou bednu. Nasypte do ní vrstvu písku a do ní položte nebo postavte kořenovou zeleninu, které jste zkrátili nať na zhruba pět centimetrů.  Znovu přihrňte vrstvu písku, ideálně lehce vlhkého. Přes bednu raději přetáhněte jemné pletivo, aby se dovnitř nedostaly myši. Během zimy zeleninu pravidelně kontrolujte, plesnivé kousky okamžitě zlikvidujte. Když písek vyschne, můžete ho pokropit vodou. Pokud zeleninu dobře uložíte, měla by vydržet příjemně čerstvá až půl roku. Zachová si svou svěžest a chuť, na rozdíl od té, kterou strčíte do mrazáku.

  • 4.

    V pytli 

    Autor: istock.cz

    Mrkev očistěte a vysušte a pak se jí bude dařit také v černém plastovém pytli, který nahoře ohrnete tak, aby zůstal otevřený a mrkev mohla dýchat.  Do pytle ještě nožem udělejte několik děr, aby vzduch v pytli cirkuloval lépe. Potom už jen stačí chladné tmavé místo a na pár týdnů máte vystaráno. 

  • 5.

    V mrazáku

    Autor: istock.cz

    Pokud nemáte sklep, kde by se držela přes zimu dobrá vlhkost, je to s uskladněním kořenové zeleniny dosti složité. V lednici totiž vydrží týden, maximálně dva. Pak vám začne měknout a ztrácet svou šťavnatost A tak nezbývá, než zeleninu zamrazit. Omyjte ji, osušte a nechte zamrazit ideálně nakrájenou na menší kousky. 

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy