Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pórek je levný: Vyzkoušejte 5 úžasných receptů od snídaně po večeři!

/
  • Slaný koláč s pórkem
    3. března 2023 ● 10:28

    Je zdravý, chutný a dobře dostupný. Pórek patří k těm druhům zeleniny, které můžete využít při přípravě snídaní, obědů i večeří. Dá se jíst zkrátka celý den. Jak? Inspirujte se v našem menu! Má tu výhodu, že je navíc rychlé a jednoduché.

  • 1.

    Proč jíst pórek?

    1/ Obsahuje řadu minerálů a vitaminů. Hlavně draslík, hořčík, selen, fosfor, mangan a železo a vitaminy C, E a B6.

     

    2/ Je výborný čistič, podporuje vylučování trávicích šťáv a činnost slinivky břišní. Čistí také krev a střeva.

     

    3/ Pozitivně působí na snižování krevního tlaku a díky tomu je prevencí nemocí srdce.

     

    4/ Pyšní se antivirovými a protizánětlivými vlastnostmi, likviduje škodlivé bakterie i plísně v těle.

     

    5/ Je dobrým zdrojem allyl sulfidů, u kterých bylo prokázáno, že snižují riziko vzniku některých druhů rakoviny.

  • 2.

    Omeleta s pórkem

    Potřebujeme: ✔ 2 pórky ✔ 6 vajec ✔ 50 g parmezánu ✔ 2 lžíce olivového oleje ✔ sůl ✔ pepř ✔ čerstvé bylinky dle chuti ✔ jarní cibulka

     

    Postup: Pórky nakrájíme na tenká kolečka, prolijeme je nejdříve vroucí vodou, pak studenou a necháme okapat. V míse ušleháme vejce, přimícháme pórek a sýr, opepříme a osolíme. Na pánvi zahřejeme olej, vlijeme do něj omeletovou směs a na mírném ohni pečeme 5 až 7 minut. Stáhneme oheň, zakryjeme a necháme asi 5 minut odstát. Odkryjeme ji a posypeme krájeným pórkem, bylinkami dle chuti či jarní cibulkou.

  • 3.

    Pórkový krém

    Potřebujeme: ✔ 2 pórky ✔ 2 – 3 stroužky česneku ✔ 3 – 4 brambory ✔ 30 g másla ✔ 1,5 l zeleninového vývaru ✔ 1 smetanu ke šlehání ✔ majoránku ✔ mletý černý pepř ✔ drcený kmín ✔ sůl

     

    Postup: Pórky očistíme a nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na másle osmahneme pórek, přimícháme brambory. Dle chuti okořeníme, přidáme rozetřený česnek a zalijeme 1,5 l zeleninového vývaru. Vaříme asi 20 minut, dokud nejsou brambory měkké. Poté tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Pokud chceme polévku jemnější, přidáme trochu smetany ke šlehání. Rozmixovanou polévku necháme ještě projít varem. Podle potřeby dosolíme. Podáváme s pečivem dle chuti.

  • 4.

    Pórková směs na topinky

    Potřebujeme: ✔ 8 krajíců chleba ✔ 300 g kuřecích prsou ✔ 1 pórek ✔ 1 červenou cibuli ✔ 2 plechovky rajčatového protlaku ✔ 4 lžíce kečupu ✔ sůl ✔ pepř ✔ ďábelské koření ✔ 4 stroužky česneku ✔ strouhaný sýr

     

    Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky, osolíme, opepříme a okořeníme pálivou směsí. Poté maso osmahneme na pánvi, přidáme nakrájený pórek, cibuli a necháme změknout. Nakonec jen zalijeme protlakem a kečupem, krátce prohřejeme a můžeme nakládat na počesnekované topinky. Dle chuti sypeme strouhaným sýrem.

  • 5.

    Francouzský pórkový koláč

    Potřebujeme: ✔ 500 g listového těsta ✔ 12 ks menších pórků ✔ 70 g másla ✔ 4 žloutky ✔ ¼ l smetany ✔ pepř ✔ sůl ✔ mouku na vál

     

    Postup: Pórky oloupeme a očistíme, bílé části nakrájíme na kolečka a spaříme je vařící osolenou vodou. Necháme okapat a smícháme se čtyřmi ušlehanými žloutky, přimícháme smetanu, osolíme a opepříme. Listové těsto rozválíme a vložíme do dortové formy nebo zapékací misky, dno těsta propíchneme několikrát vidličkou, nalijeme na něj připravenou směs a povrch pokapeme rozehřátým máslem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 – 190 °C asi 20 až 30 minut. Necháme krátce zchladnout, rozkrájíme a podáváme ještě teplý. Můžeme zdobit krájeným čerstvým pórkem.

  • 6.

    Kuřecí nudličky s pórkem a zázvorem

    Potřebujeme: ✔ 500 g kuřecího masa ✔ 3 stroužky česneku ✔ 2,5 cm zázvoru ✔ 2 pórky ✔ sójovou omáčku ✔ olej ✔ sůl

     

    Postup: Maso pokrájené na nudličky orestujeme na rozpáleném oleji, osolíme dle chuti. Pak přidáme česnek a zázvor pokrájený na kostičky a bílou část pórku na kolečka. Chvíli restujeme a nakonec přidáme i pokrájenou zelenou část pórku a sójovou omáčku, krátce prohřejeme tak, aby pórek změkl, ale zůstal svěže zelený a křehký. Podáváme s rýží či přílohou dle chuti.

    Video
    Video se připravuje ...

    Zelenina, která obsahuje nikotin. Jak dokáže pomoci kuřákům? Videohub

    Fotogalerie
    5 fotografií

Dnešní horoskopy