Řízek je králem kuchyně: Zkuste švýcarský, telecí, obrácený i s překvapením!
-
Je to dobrota, málokdo jí pohrdne! A co teprve když ho zkusíte udělat na jiné způsoby. Pořád to bude řízek, i když ho vůbec nebudete smažit. Navíc je to celkem rychlovka.
- 1.
ŘÍZEK NARUBY
POTŘEBUJEME: ✔ 5 plátků kýty nebo krkovice ✔ 5 stroužků česneku ✔ 150 g anglické slaniny ✔ 1 cibuli ✔ 2 vejce ✔ strouhanku ✔ olej ✔ kmín ✔ sůl ✔ pepř
POSTUP: Plátky masa naklepeme, osolíme, potřeme rozetřeným česnekem, opepříme a necháme odležet 24 hodin. Do jedné misky si dáme rozšlehané vajíčko, do druhé strouhanku. Obalíme nejprve ve strouhance, pak ve vejci a maso osmažíme na oleji. Rozpálíme si troubu. Na plech rozprostřeme slaninu, navrch dáme řízky, které obložíme kolečky cibule, a maso dopečeme dozlatova. Podáváme s hranolky
- 2.
SÝROVÉ KRŮTÍ MINI ŘÍZEČKY
POTŘEBUJEME: ✔ 500 g krůtích prsou ✔ 2 lžíce harissy ✔ 3 stroužky česneku ✔ 2 vejce ✔ 3 lžíce parmezánu ✔ strouhanku na obalení ✔ sůl ✔ olej
POSTUP: Krůtí prsa nakrájíme na nudličky, promícháme je s harissou, drceným česnekem a osolíme. Necháme alespoň hodinu v chladničce marinovat. Vejce prošleháme se sýrem, namočíme v nich krůtí maso, pak ho obalíme ve strouhance. Rozložíme na plech a pokapeme olejem. Pečeme zhruba 15 – 20 minut dozlatova. Podáváme s hranolky a zeleninovým salátem.
- 3.
ŠVÝCARSKÉ KUŘECÍ ŘÍZKY
POTŘEBUJEME: ✔ 800 g kuřecích řízků ✔ 100 g plátkového sýra ✔ 100 g debrecínky či šunky ✔ olej ✔ sůl
POSTUP: Kuřecí řízky naklepeme, osolíme, na polovinu dáme plátek šunky a plátek sýra, zamotáme do rolády. Obalíme v hladké mouce, vejci a strouhance. Usmažíme dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší.
- 4.
PAŘÍŽSKÝ TELECÍ ŘÍZEK
POTŘEBUJEME: ✔ 3 telecí plátky ✔ hladkou mouku ✔ sůl ✔ pepř ✔ olej na smažení
Na těstíčko: ✔ 2 vejce ✔ 1 dl mléko ✔ 100 g hladké mouky ✔ 70 g hrášku (mražený nebo čerstvý) ✔ 70 g dušené šunky ✔ sůl ✔ pepř ✔ muškátový oříšek
POSTUP: Telecí řízky naklepeme, po stranách nakrojíme, osolíme, opepříme a poprášíme (nebo obalíme) hladkou moukou. Připravíme těstíčko. Vejce vyšleháme se solí, přidáme mléko s moukou, opepříme, přidáme muškátový oříšek a dobře promícháme v hladké hustější těstíčko. Přisypeme do něj hrášek a jemně pokrájenou šunku.
V těstíčku obalíme řízky a smažíme v pánvi s rozpáleným tukem. Smažíme zvolna, aby se dobře propekly a těstíčko se nespálilo. Podáváme s bramborami nebo zeleninovým salátem.
- 5.
KUŘECÍ ŘÍZEK S PŘEKVAPENÍM
POTŘEBUJEME: ✔ 5 kuřecích prsíček ✔ 1 kg brambor ✔ 100 g šunky ✔ 50 g slaniny ✔ 150 g taveného sýra ✔ kari koření ✔ sůl ✔ pepř
Na dresing: ✔ zakysanou smetanu ✔ 2 lžíce bílého jogurtu ✔ 1 – 2 stroužky česneku
POSTUP: Na kostičky nakrájenou slaninu orestujeme na pánvičce, přidáme nakrájenou šunku, kari koření, trochu zarestujeme a vše promícháme s taveným sýrem. Touto směsí potřeme naklepané kuřecí řízky, přehneme, zaklepeme okraje paličkou nebo sepneme párátkem a osolíme. Řízky obalíme klasicky v mouce, vejcích, strouhance a smažíme po obou stranách na horkém oleji. Podáváme s opékaným bramborem, dresingem a zeleninou dle chuti.
Videodélka: 01:28.24Video se připravuje ...Recept: Smažený vepřový řízek Videohub