Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdo může za drahou zeleninu? Střet zástupce zemědělců i prodejců v debatě Blesku

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
1. března 2023
15:30
Autor: Pavlína Horáková, vol - 
1. března 2023
14:17

Rekordní ceny cukru, vajec, ale i zeleniny. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) kvůli nesrovnalostem v cenách podal podnět k Antimonopolnímu úřadu i České obchodní inspekci. Šéfové svazů mu ale oponují. Kdo může za potravinovou drahotu? Jak a kdy dojde k poklesu cen? Nejen o tom diskutovali v Epicentru Blesku předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha a předseda Asociace českého tradičního obchodu Pavel Březina.

„Především Česká republika není soběstačná v produkci zeleniny. Jakýkoli problém v zemích, odkud nebo kudy ji dovážíme, se projeví na našich cenách. Navíc máme vysoké ceny energií, takže i to, co jsme byli schopni dorovnat produkcí ve sklenících, to už není. Ty skleníky se zavřely, “ vysvětluje drahotu zeleniny zástupce zemědělců Pýcha.

„Rozhodně za vysokými cenami nejsou naši zemědělci. My zvyšujeme ceny o zvýšené náklady. Někde ale dokonce nezvyšujeme vůbec, někde jsme i níž než v roce 2022,“ dodává na obhajobu svého odvětví. „Problém je především v soběstačnosti. Například Británie je dokonce v situaci, kdy má zeleniny nedostatek. Koupíte 2 rajčata, 2 papriky a jednu mrkev a dost. Naproti tomu Polsko je z hlediska zeleniny podstatně více soběstačné. Třeba u jablek jsou jedničkou na evropském trhu. My budeme produkovat zeleniny čím dál méně. A bohužel budeme dělat více obilí a řepky, protože ty jediné jsou nyní dlouhodobě rentabilní,“ varuje.

Spolu s předsedou Asociace českého tradičního obchodu Pavlem Březinou se shoduje na tom, že ceny rostou také v důsledku enormní expanze supermarketů a hypermarketů: „Mělo by jich být podstatně méně. Takto akorát vzniká tlak na marže obchodníka,“ stěžují si a přidávají, že v každém menším městě funguje dnes hned několik supermarketů, které musí platit nájem, zaměstnance a další položky. Oba se navíc shodují, že nárůst cen zeleniny není zdaleka problémem války: „Ty ceny rostly už mnohem dříve a zásadní roli v tom hraje green deal,“ říká Březina.

bre-burda ( 1. března 2023 17:24 )

Jezte zeleninu, je zdravá!

krapotkin ( 1. března 2023 16:52 )

Takže za drahotu může green deal, potažmo bába Lejnová. Němci věděli proč ji kopli při pokusu o likvidaci Bundeswehru do zádele. Bohužel, ji vykopli vejš do parlamentu EU a tady řádí jak černá ruka a likviduje celou Evropu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa