
Kdo může za drahou zeleninu? Střet zástupce zemědělců i prodejců v debatě Blesku
Rekordní ceny cukru, vajec, ale i zeleniny. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) kvůli nesrovnalostem v cenách podal podnět k Antimonopolnímu úřadu i České obchodní inspekci. Šéfové svazů mu ale oponují. Kdo může za potravinovou drahotu? Jak a kdy dojde k poklesu cen? Nejen o tom diskutovali v Epicentru Blesku předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha a předseda Asociace českého tradičního obchodu Pavel Březina.
„Především Česká republika není soběstačná v produkci zeleniny. Jakýkoli problém v zemích, odkud nebo kudy ji dovážíme, se projeví na našich cenách. Navíc máme vysoké ceny energií, takže i to, co jsme byli schopni dorovnat produkcí ve sklenících, to už není. Ty skleníky se zavřely, “ vysvětluje drahotu zeleniny zástupce zemědělců Pýcha.
„Rozhodně za vysokými cenami nejsou naši zemědělci. My zvyšujeme ceny o zvýšené náklady. Někde ale dokonce nezvyšujeme vůbec, někde jsme i níž než v roce 2022,“ dodává na obhajobu svého odvětví. „Problém je především v soběstačnosti. Například Británie je dokonce v situaci, kdy má zeleniny nedostatek. Koupíte 2 rajčata, 2 papriky a jednu mrkev a dost. Naproti tomu Polsko je z hlediska zeleniny podstatně více soběstačné. Třeba u jablek jsou jedničkou na evropském trhu. My budeme produkovat zeleniny čím dál méně. A bohužel budeme dělat více obilí a řepky, protože ty jediné jsou nyní dlouhodobě rentabilní,“ varuje.
Spolu s předsedou Asociace českého tradičního obchodu Pavlem Březinou se shoduje na tom, že ceny rostou také v důsledku enormní expanze supermarketů a hypermarketů: „Mělo by jich být podstatně méně. Takto akorát vzniká tlak na marže obchodníka,“ stěžují si a přidávají, že v každém menším městě funguje dnes hned několik supermarketů, které musí platit nájem, zaměstnance a další položky. Oba se navíc shodují, že nárůst cen zeleniny není zdaleka problémem války: „Ty ceny rostly už mnohem dříve a zásadní roli v tom hraje green deal,“ říká Březina.
Jezte zeleninu, je zdravá!