Potřebujete na těsto: 1 kg hladké mouky na kynutá těsta, 550 g mléka, 3 vejce M, 100 g cukru krupice, 200 g másla, 40 g droždí (celá kostka), 1 citrónová kůra, 10 g soli.
Na tvarohovou náplň: plnotučný tvaroh v kelímku, cukr krupice, rozinky.
Povidla k dokončení, vejce a máslo k pomazání
Postup:
- Všechny ingredience o pokojové teplotě kromě másla a soli dáme do mísy robotu. Asi minutu mícháme v robotu, aby se ingredience spojily. Přidáme máslo o pokojové teplotě a sůl a hněteme 10 minut, aby se těsto nelepilo.
- Nelepivé těsto rozdělíme na třetiny a každou třetinu dáme kynout do zvláštní mísy. Zakryjeme fólií nebo mokrou utěrkou a necháme na teplém a suchém místě, až bude mít těsto dvojnásobný objem.
- Vezmeme nakynuté těsto z jedné mísy (zbylá dvě těsta využijeme k přípravě jiných koláčů-více ZDE), dáme na pomoučený vál, uděláme obdélníček a z něj 20 stejných kousků. Z nich tvoříme kuličky a odkládáme je na plech.

- Kuličky přikryjeme, aby těsto neoschlo, a následuje druhé kynutí. Když mají kuličky opět dvojnásobný objem, plníme je tvarohovou náplní z cukrářského sáčku. Mašlujeme rozšlehaným vajíčkem. Nahoru na tvarohovou náplň dáme povidla.
- Pečeme na horkovzduch na 180 stupňů 12-15 minut dozlatova. Mašlujeme hned po vytažení horkým máslem a nešetříme, aby koláče vydržely vláčné a šťavnaté.
Prostor X: Rozhovor s Josefem Maršálkem Videohub