Potřebujete: 250 g hladké mouky, 100 g hrubé mouky, 45 g másla, 3 žloutky, 30 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce rumu, 15 g droždí, 150 ml mléka, podle potřeby skořicový cukr na obalení.
Postup: Do teplého mléka dáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a přidáme 50 g hladké mouky. Rozmícháme, přikryjeme a necháme vzejít kvásek.
Do mísy prosijeme hladkou i hrubou mouku a přidáme všechny ostatní suroviny včetně kvásku. Necháme v robotu zpracovat na hladké těsto. Pokud se moc lepí, přisypeme trošku mouky. Necháme kynout v lednici přes noc, zakryté potravinářskou fólií.
„Ráno z těsta udělejte kuličky a rozválejte je na delší placky, přikryjte je a nechte nakynout. Poté vykrájejte obličeje, rozpalte olej a smažte z obou stran pěkně do zlatova. Bubáky také můžete vyválet ve skořicovém cukru,“ radí Marcela Mátlová. Její další recepty najdete ZDE.
Markéta Mayerová: Dýně jako váza
Markéta Mayerová: Dýně jako váza Tomáš Všetečka