Medvědí česnek je levný: Zkuste polévku, makaróny s pestem a chléb!
-
Oproti kuchyňskému česneku je jemnější a jeho léčivé účinky jsou výraznější. Ale pozor! Ke konci května již začíná medvědí česnek kvést a jeho životodárná síla se pomalu vytrácí. Tak rychle pro něj a pak rovnou do kuchyně připravit si lahodné a zdravé pokrmy.
- 1.
PŘÍRODNÍ LÉK
Dezinfikuje trávicí trakt, snižuje krevní tlak, povzbuzuje činnost srdečního svalu, utišuje revmatické bolesti. Pomáhá také při bolestech břicha, nadýmání a při plicních a průduškových zánětech. Snižuje cholesterol a působí žlučopudně.
Je skvělým pomocníkem při čištění ledvin a močového měchýře. Známé jsou též jeho baktericidní účinky proti plísním a mykóze. Má protinikotinové účinky a je vhodný jako preventivní prostředek u náruživých kuřáků.
Pozor na záměnu
Při sběru medvědího česneku si dávejme pozor, často se totiž uvádí jeho snadná záměna s jedovatou konvalinkou. Spolehlivě jej ale poznáme, pakliže list zlehka promneme mezi prsty – přesvědčí nás jemná česneková vůně.
- 2.
Makarony
SUROVINY • 500 g makaronů • sůl
Na pesto: • 50 g blanšírovaných a nasucho opražených lískových oříšků • 50 g parmezánu + k podávání • velký svazek medvědího česneku • kůra z jednoho citronu + pár kapek šťávy • 100 ml panenského olivového oleje • sůl, pepř.
Postup: • Oříšky a parmezán dáme do mixéru a krátce promixujeme. Přidáme omytý a nakrájený medvědí česnek, citronovou kůru, pár kapek šťávy z citronu a olivový olej. Osolíme, opepříme a mixujeme, dokud nebudeme mít husté pesto. • Makarony dáme vařit do vroucí osolené vody. Poté slijeme a promícháme s pestem.
• Podáváme posypané parmezánem. • Pokud nám zbude nějaké pesto, dáme ho do uzavíratelné sklenice a uchováváme v lednici.
- 3.
Polévka
SUROVINY • 300 g medvědího česneku • 1 šalotka • 2 – 3 menší brambory • 1 litr zeleninového vývaru • 100 ml smetany ke šlehání • máslo • sůl, pepř • muškátový oříšek • chléb na krutony • parmezán.
POSTUP • Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, šalotku a medvědí česnek nadrobno, zeleninový vývar ohřejeme. • Na másle necháme zpěnit šalotku, přidáme brambory a krátce orestujeme. Zalijeme horkým vývarem, mírně osolíme, opepříme a vaříme do změknutí brambor, asi 20 minut. • Na úplný konec přidáme medvědí česnek a pouze minutu povaříme, abychom neztratili léčivé a detoxikační látky.
• Polévku rozmixujeme dohladka a zjemníme smetanou. Už jen krátce prohřejeme, dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
• Chléb nakrájíme na malé kostičky a na troše másla osmahneme na pánvi dokřupava. Polévku podáváme s krutonky a posypanou trochou parmazánu.
- 4.
Chléb
SUROVINY • 2 hrnky hladké mouky • hrnek celozrnné mouky • hrnek vlažné vody • 3 lžičky cukru • ½ lžičky soli • 3 lžíce rozpuštěného másla • sáček sušeného droždí • svazek medvědího česneku • 100 g tvrdého kozího sýru • máslo na vymazání formy.
POSTUP • V míse promícháme obě mouky spolu s droždím, cukrem, solí, máslem a vlažnou vodou v hladké a jen mírně lepivé těsto, které necháme cca 1,5 hodiny vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. • Po vykynutí těsto vyválíme na pomoučené ploše do tvaru obdélníku, z nějž kratší strana by měla mít dvojnásobnou šířku, než je klasická forma na chlebíček.
• Na těsto rozložíme nadrobno nasekaný medvědí česnek a rozdrobený nebo nastrouhaný kozí sýr. • Těsto podélně rozdělíme na dva dlouhé obdélníky a pak příčně na stejně velké čtverce. Formu na chlebíček vymažeme máslem a čtverce těsta naskládáme nastojato vedle sebe, až bude forma zaplněná. To pak umožní z hotového chleba odlupovat jednotlivé vrstvy.
• Chleba pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 40 – 45 minut dozlatova. • Chléb lze samozřejmě upéct i klasicky jako bochník.
VideoVideo se připravuje ...Recept: Pesto z medvědího česneku Videoredakce ženských titulů