Masopustní hodování: Nadýchané koblížky, pečené koleno i bramboráky!
-
Masopust býval svátkem hodování, během kterého bylo třeba se dosyta najíst. Pak následoval dlouhý půst až do Velikonoc…Inspirujte se našimi recepty!
- 1.
Koblížky
Potřebujete: 25 g droždí, 60 g cukru, 150 ml mléka, 400 g polohrubé mouky, 60 g másla, 2 žloutky, 3 lžíce tuzemáku, sůl, kůru z půlky citronu, oblíbenou marmeládu, olej na smažení.
Postup: V misce rozetřeme droždí s trochou cukru. Přidáme polovinu teplého mléka, vrchovatou lžíci mouky, promícháme a dáme na teplé místo vzejít kvásek. Mezitím utřeme máslo se zbývajícím cukrem do pěny, přidáme žloutky a dobře zpracujeme. Přilijeme napěněný kvásek, tuzemák, sůl a citronovou kůru.
Postupně přidáváme mouku a zbytek teplého mléka. Vařečkou dál propracováváme, aby bylo krásně hladké, vláčné a na povrchu se tvořily puchýřky. Pak ho zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě zhruba hodinu kynout.
Poté těsto přesuneme na pomoučený vál a vyválíme plát silný asi jeden centimetr. Otočeným hrnečkem vykrajujeme kolečka, přičemž na jedno dáme vždy lžičku marmelády a druhým kolečkem jej přiklopíme. Okraje zamáčkneme prstem a opět skleničkou vykrojíme. Dáme na utěrku a necháme ještě půl hodiny kynout.
V kastrolu si mezitím rozehřejte tuk (musí ho být dost na to, aby v něm koblížky při smažení plavaly). Plněné a vykynuté koblížky smažíme dvě až tři minuty dozlatova. Pak je otočíme a osmažíme i z druhé strany. Vyjmeme, posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Jak na domácí koblihy? Další recept ve videu:
- 2.
Vepřové koleno na černém pivě
Potřebujete: 2 vepřové kolena, 10 stroužků česneku, 8 lžic plnotučné hořčice, sůl a pepř, 2 lžičky kmínu, lžičku mleté sladké papriky, 6 kuliček nového koření, 3–4 bobkové listy, 2 cibule, větvičku rozmarýnu nebo jalovce, 500 ml černého piva, jíšku nebo chléb na zahuštění.
Postup: Nejdříve na koleni ostrým nožem nakrájíme kůži šikmo do mřížky. Do ní vetřeme utřený česnek, hořčici, sůl, pepř, kmín a papriku. Potom maso vložíme do pekáče a dáme do lednice alespoň na 2 hodiny (ale ještě lépe na celý den) odležet. Také můžeme koleno ještě před přípravou vykostit a po okořenění srolovat a pevně převázat provázkem.
Po odležení k masu přidáme nové koření a bobkový list, posypeme nadrobno nakrájenou cibulí, přidáme větvičku rozmarýnu nebo jalovce a zalijeme pivem. Pekáč přikryjeme alobalem a pečeme při 180–200 stupních asi 1,5 hodiny. Občas podlijeme a přelijeme maso.
Odebereme alobal a ještě půl hodiny pečeme odkryté, aby se maso vypeklo do křupava. Upečené koleno vyndáme z pekáče, šťávu slijeme a odstraníme z ní koření. Podle potřeby ji ještě trochu zredukujeme a zahustíme jíškou nebo chlebem, který rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme s chlebem, křenem, hořčicí, okurkou.
- 3.
Pikantní bramboráky
Potřebujete: 1 kg brambor, 3 vejce, hladkou mouku, sůl, 200 g slaniny, cibuli, 150 g žampionů, lžíci olivového oleje, lžíci chilli omáčky, čerstvý kopr
Postup: Brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo, přidáme k nim vejce, hladkou mouku a sůl. Potom je opečeme na oleji z obou stran dozlatova. V průběhu pečení bramboráků si pokrájíme slaninu, cibuli a žampiony na kostičky a vše dáme osmahnout na druhou pánvičku s olivovým olejem. Asi po 5 minutách pokapeme chilli omáčkou a trošku osolíme.
Opečené bramboráky osušíme v papírovém ubrousku, poklademe na talíře a rozprostřeme na ně připravenou pikantní směs. Posypeme posekaným koprem a můžeme podávat.