Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chybí vám hospoda? Naložte si sýr! Tady jsou 3 skvělé recepty

/
  • Tři typy na nakládané sýry.
    6. února 2021 ● 16:00

     Češi jsou národem pivařů a také patří mezi přeborníky v nakládání hermelínů. Někdo si připravuje tuto pochoutku podle rodinného receptu, jiní experimentují a lákají je nové kombinace. Zkoušeli jste kromě klasického hermelínu třeba balkánský sýr nebo syrečky?

  • 1.

    Tvarůžky s pivem

    POTŘEBUJETE: ✔ 2 balení olomouckých tvarůžků ✔ 2 balení zrajících pivní sýrů ✔ 1 cibuli ✔ nakládané beraní rohy (6 ks) ✔ 50 g uzeného masa ✔ sušená rajčata ✔ nakládanou červenou kapii ✔ nové koření ✔ mletou sladkou papriku ✔ sůl ✔ pepř ✔ 150 ml černého piva ✔ 150 ml rostlinného oleje ✔ sklenice o objemu 1 litr

     

    POSTUP: Nejdříve si nakrájejte všechny ingredience. Pivní sýr na silnější plátky (tvarůžky není potřeba krájet), cibuli na kolečka, uzené maso na kostičky, beraní rohy podélně překrojte. A nyní začíná skládání všech ingrediencí do sklenice na střídačku – beraní rohy, cibule, sušená rajčata, kapie, uzené. Nezapomínejte přidávat nové koření a sladkou papriku.

     

    Zalijte nálevem z piva s olejem, solí a pepřem. Sýry zalijte 2 cm pod okraj a řádně uzavřete. Nechte řádně rozležet 2 dny v pokojové teplotě a následně schovejte před chtivými zraky do lednice.

  • 2.

    Balkánský nebo feta 

    POTŘEBUJETE: ✔ 300 g balkánského sýru (můžete použít případně fetu) ✔ 4 stroužky česneku ✔ 1 chilli papričku ✔ 350 ml olivového oleje ✔ 15 kuliček černého pepře

     

    POSTUP: Sýr rozkrájejte na větší kostky. Oloupané stroužky česneku povařte asi 1 minutu. Pak osušte. A začínáme znovu vkládat do sklenice po vrstvách takto: sýr, stroužek česneku, 5 kuliček pepře a několik koleček papriček. Až se dostanete až nahoru sklenice, zalijte vše olejem a uzavřete. Sýry nechte odpočívat na tmavém a chladném místě týden.

  • 3.

    Klasický hermelín 

    POTŘEBUJETE: ✔ 10 vyzrálých hermelínů (nebo můžete použít camembert) ✔ 3 šalotky ✔ 3 větší červené cibule ✔ 2 bobkové listy ✔ 3 stroužky česneku ✔ mletou červenou papriku ✔ 1 – 1,5 l slunečnicového oleje ✔ sklenice beraních rohů ✔ 2 chilli papričky ✔ 7 kuliček nového koření ✔ 7 kuliček celého pepře ✔ mletý pepř a sůl

    POSTUP: Cibuli a šalotku rozkrájejte na kolečka, česnek rozdrťte a smíchejte v mističce se dvěma lžícemi oleje. Hermelíny podélně rozkrojte, osolte, opepřete, posypte červenou paprikou a rozetřete na každou polovinu trochu česneku. Přidejte šalotku a hermelíny zpět spojte. Nyní začíná vrstvení do sklenice. Každou vrstvu sýru osolte, opepřete, posypte červenou paprikou, přidejte červenou cibuli, pár kuliček pepře a nového koření, dva beraní rohy, jednu chilli papričku, kousek bobkového listu a pokračujte s dalším patrem hermelínů. Celé to zalijte olejem.

     

    Prvních 24 hodin nechte hermelín v tmavé tašce v pokojové teplotě a poté je dejte odpočívat ideálně do lednice. Pokud použijete vyzrálé kousky, váš hermelín bude výborný už po třech dnech!

    Dobré rady:

     

     ● Se sklenicí několikrát bouchněte o kuchyňskou desku, aby vyšel zbylý vzduch.

     

    ● Při vyndávání sýra se ujistěte, že máte čistý příbor, aby se ostatní nezkazily.

     

    ● Sklenice by měla být vrchovatá, aby tam bylo co nejméně volného místa.

     

    Pomazánka „pivní sýr“ pro ty, kterým se stýská po hospodě

     

Dnešní horoskopy