Levné recepty z jednoho pekáče: Buřty na pivu, masové koule i zapečené fazole
-
Leden je pro mnoho lidí symbolem utahování opasků a šetření. Vánoce skončily a je potřeba se vrátit zase zpět do běžného života. A tak se určitě hodí recepty, které se budou líbit vaší peněžence. Pokud jsou navíc jednoduché a z jednoho pekáče se nají celá rodina, je to značka ideál!
- 1.
Gratinované brambory s tvarohem
Potřebujete: 1 kg brambor, 250 g měkkého tvarohu ve vaničce, 100 g slaniny, 1 lžíci oleje, 1 lžičku drceného kmínu, 1 lžičku tymiánu, sůl, pepř.
Postup: Brambory oškrábejte nebo případně, pokud máte rádi se slupkami, pořádně brambory vydrhněte. Pekáček nebo zapékací misku vyložte papírem na pečení a ten ještě potřete olejem. Rozložte na něj nakrájené brambory, posypte je solí a kmínem, promíchejte a zakryjte alobalem nebo poklicí. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.
Poté alobal odstraňte, brambory posypte rozdrobeným tvarohem, přidejte na kostičky nakrájenou slaninu, tymián, kmín a dochuťte solí, pepřem. Odkryté vraťte do trouby a pečte ještě asi 10 minut.
- 2.
»Staré dobré« buřty na pivě
Potřebujete: 8 buřtů, 2 cibule, 500 g jemného kečupu, 2 sklenice piva, ostrý kečup na dochucení, vegetu, pepř, sůl.
Postup: Do zapékací mísy nakrájejte 8 buřtů na měsíčky. Pak přidejte dvě najemno nakrájené cibule, jemný kečup a můžete přidat i lžíci ostrého (dle chuti a pálivosti). Následně dochuťte solí, pepřem a vegetou. Vše nakonec zalijte pivem. Směs pečlivě zamíchejte a dejte přikryté péct do trouby asi na 1 hodinu. Buřty na pivě jsou samozřejmě nejlepší s chlebem.
- 3.
Zapečené fazole
Potřebujete: 250 g uvařené rýže, 70 g tvrdého sýru, 50 g slaniny, 150 g předvařené brokolice, 150 g sterilované kukuřice, 1 konzervu červených fazolí, ½ konzervy loupaných rajčat, 1 červenou papriku, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíci oleje, špetku oregána, chilli dle chuti, sůl.
Postup: Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou slaninu, cibuli, nasekaný česnek a na kostičky nakrájenou papriku. Vmíchejte rajčata i se šťávou, lehce osolte, ochuťte oreganem (případně chilli) a poduste asi 4 minuty do zhoustnutí. Přidejte scezené a propláchnuté fazole, kukuřici, uvařenou rýži a prohřejte. Nakonec vmíchejte předvařenou brokolici.
Směs pak rozložte do olejem vytřené zapékací mísy, povrch zasypte nastrouhaným sýrem, vložte do předehřáté trouby (220 °C) nebo pod gril a zapečte (bude to tak 5 až 8 minut).
- 4.
Masové koule v rýži
Potřebujete: 300 g rýže, 600 g mletého vepřového masa, 6 rajčat, 1 kelímek 12% smetany, 500 ml drůbežího vývaru (můžete nahradit kostkou), 1 cibuli, 2 stroužky česneku, chilli, olej, sůl a pepř.
Postup: Rýži promíchejte v misce s nakrájenými rajčaty, smetanou a vývarem. Ochuťte chilli a solí. Zapékací mísu vytřete olejem a na dno rozprostřete směs s rýží. Cibuli a česnek nasekejte najemno, nasypte do větší misky, přidejte maso, osolte, opepřete a rukama promíchejte. Poté si namočte dlaně a z masa tvořte koule (vychází to zhruba na 12 ks). Naskládejte je na rýži. Zapékací mísu překryjte alobalem a pečte v troubě na 175 °C 30 minut. Alobal pak sundejte a ještě 10 minut dopečte.