Chyběl nám před 30 lety!

V první polovině 90. let začali čeští endokrinologové a pediatři bít na poplach, že se u nás začíná projevovat větší nedostatek jódu, a to zejména u dětí. V Česku je totiž obecně přirozená strava chudá na jód. Proto se už od 50. let přidával tento prvek do jedlé soli.

Jenže v 90. letech se začaly na trhu objevovat soli, které buď jód neobsahovaly, nebo ho měly jen velmi málo. A tuzemská jodovaná sůl se obohacovala nestabilní sloučeninou jodidem sodným, jehož obsah se při skladování snižoval. A navíc Češi byli v té době nabádáni, aby kvůli svému zdraví mnohem méně solili.

Pochvala ze zahraničí

Kvůli potlačení jódového deficitu byla při Státním zdravotním ústavu (SZÚ) ustavena v roce 1993 Mezirezortní komise. Do roku 2000 se jí povedlo situaci vyřešit, za což dostala dokonce pochvalu od Světové zdravotnické organizace (WHO).

Co pomohlo?

Zvýšil se limit pro obsah jódu v kuchyňské soli, a to jak u nás vyráběné, tak i v dovážené. Místo nestabilního jodidu sodného se začal používat stabilnější jodičnan draselný.

Výrobci pečiva a uzenin začali používat jodovanou sůl. Začaly se jím obohacovat i potravinářské výrobky a stolní vody a pro lepší orientaci obyvatelstva byly opatřeny speciálním jodovým logem. Také se zdůrazňovala důležitost potravin coby přirozených zdrojů jódu, a to zejména mořských ryb, které začaly být častějším chodem ve školních jídelnách.

Cenný prvek

Jód je stopový prvek, který je pro náš organismus nezbytný, a to zejména pro tvorbu hormonů štítné žlázy, které ovlivňují správný růst a vývoj všech tkání a orgánů, funkci mozku, nervů, svalů i rozmnožovacích orgánů. Má také zásadní roli ve zdravém vývoji plodu a dítěte v raném období života.

Když je nedostatek...

Může se projevit zvětšením štítné žlázy (tvorba volete), zvýšenou únavou, nesoustředěností, zpomalením reflexů, suchou kůží a pocitem chladu v končetinách.

U žen může docházet k poruchám menstruačního cyklu a problémům s otěhotněním či donošením dítěte. Nedostatek jódu během těhotenství může způsobovat poruchy mentálního a tělesného vývoje plodu

...a když je přebytek

Nadměrný příjem jódu může být způsoben neodůvodněným užíváním potravinových doplňků s jódem. V takovém případě se zvyšuje výskyt autoimunitních onemocnění štítné žlázy. U těhotných a kojících může způsobit přechodnou poruchu funkce štítné žlázy novorozence a kojence.

Co je na jód nejbohatší?

✔ Mořské řasy ✔ Mořské ryby ✔ Mléko a mléčné výrobky ✔ Vejce ✔ Sůl s jódem ✔ Vařená košťálová zelenina ✔ Minerální vody

Fotogalerie
3 fotografie