Skrytý problém v pečivu: Houska může mít soli jak šest balení chipsů. Co kupovat?

Autor: Markéta Mikešová - 
14. února 2021
05:20

Sůl je v kuchyni velice potřebná látka, je s ní ale třeba zacházet velmi opatrně. Jako u všeho platí, že všeho moc škodí, přemíra soli může vést k vážným zdravotním problémům, jako je vyšší riziko mrtvice, infarktu či horší funkce ledvin. Když člověk vaří doma, tak si solení pohlídá, ale co kupované potraviny? Dost často obsahují tolik soli, až z toho zrak přechází. Třeba i obyčejné pečivo ze supermarketů. Analyzoval ho Státní zdravotní ústav (SZÚ), který přidal několik rad, jak rohlíky a chleby vybírat.

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se průměrná denní spotřeba soli v roce 2019 (novější data nejsou k dispozici) pohybovala na úrovni 13,9 gramů na Čecha. Je to sice v porovnání s předchozími lety pokles, ale stále vysoce převyšuje množství, které doporučují lékaři – pouhých 5 gramů soli denně. SZÚ upozorňuje na zdravotní dokument Evropské komise, podle kterého je právě nadměrný příjem sodíku (hlavní složka kuchyňské soli) jedním z nejvíce rizikových faktorů významně přispívajících k úmrtnosti v Česku.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.