Přesolená polévka? Starý chléb? 10 šikovných rad do kuchyně, které vám usnadní každý den
-
triky domácnost
Připálený hrnec, přesolená polévka a další drobné nehody. S tím se setká jednou za čas každá z nás. Jak si s nimi poradily naše babičky? Podívejte se s námi na osvědčené triky...
Dříve hospodyňky jídlo jen tak nevyhazovaly, proto si musely poradit s různými nezdary. Také měly téměř celý život jednu kuchyňskou výbavu, o kterou pečovaly s láskou. Inspirujte se jejich radami, které vám pomůžou ušetřit peníze i uspořit čas v kuchyni.
- 1.
Neplačte nad cibulí
triky domácnostAutor: istock.czPřed krájením cibule si opláchněte a navlhčete prkénko. Tak vám štiplavé vůně nebudou tolik stoupat do očí. Používejte zásadně ostrý nůž, který nebude na cibuli tolik tlačit, a uvolňovat tak dráždivé šťávy. Rozpůlená cibule pak vydrží v lednici pět dní jako čerstvá, když místo řezu potřete máslem a zabalíte ji do alobalu.
- 2.
Spálená rýže
triky domácnostAutor: istock.czSpálenou rýži vyhoďte, dobrou přesypte do čistého hrnce a celý povrch pokryjte krajíci chleba. Nepříjemná chuť i vůně spáleniny po chvíli zmizí. Chléb potom samozřejmě nejezte.
- 3.
Přesolená polévka
triky domácnostAutor: istock.czMůžete vyzkoušet trik s kostkou cukru. Dejte ji na lžičku a ponořte do tekutiny, jakmile se začne rozpouštět, tak ji vyndejte a vyhoďte. Celý postup opakujte ještě několikrát. Další možností je oloupat dvě brambory, ty vložte do polévky a nechte povařit. Poté je vyhoďte. Stejným způsobem můžete použít chleba, petržel nebo mrkev.
- 4.
Co se starým chlebem?
triky domácnostAutor: istock.czPokud chléb ztvrdne, nemusíte jej hned vyhazovat. Dobré z něho budou topinky, a to usmažené na domácím sádle, posypané solí a potřené česnekem. Můžete také vyzkoušet chleba ve vajíčku. Starý chleba můžete nakrájet také na kostičky, v troubě je můžete nasucho dozlatova opéct a pak je dát do hustých krémových polévek. Ze starého bílého pečiva zase dělaly babičky tradiční žemlovku.
- 5.
Kynutí těsta
triky domácnostAutor: istock.czBabičky urychlovaly kynutí těsta tak, že uvařily vodu ve velkém hrnci a na něj pak posadily mísu s těstem. Ale pozor, aby voda nebyla příliš horká, jinak hrozí, že se těsto srazí.
- 6.
Ja vyčistit připáleniny?
triky domácnostAutor: istock.czPřipálila jste jídlo v nerezovém hrnci a nemáte drátěnku? Nevadí. Místo ní stejně dobrou službu prokáže i zmačkaný alobal. Jako nový se bude lesknout, když ho přečistíte ještě sodou bicarbonou. Stačí trochu nasypat na vlhký hadřík a připáleniny otírat, dokud nezmizí. Bez drhnutí si poradíte i tak, že nasypete do hrnce vrstvu pracího prášku a poté hrnec zalijete do třetiny vodou. Nechte pár minut povařit a chvíli odstát. Pak už jen stačí otřít houbičkou a vymýt octovou vodou. Octem vyčistíte také skvrny na sporáku. Nechte ho na místo působit několik hodin a pak ho jen setřete houbičkou.
- 7.
Vyzrajte na skvrny
triky domácnostAutor: istock.czJestliže vám na kuchyňském prkénku zůstaly skvrny od jídla, ponořte ho na noc do octové vody. Dřevěné vařečky a prkénka se čistí o něco hůř, protože se na nich usazuje mastnota. Jestliže je ale před každým použitím podržíte pod studenou vodou, tuk se na nich nebude usazovat tak snadno. Skvrny od bílého vína polijte pivem a vyperte nebo pokapejte citronovou šťávou. V případě červeného vína ihned posypte solí, která pohltí vlhkost a částečně i barvu. Poté vymyjte minerálkou a vysušte. Případně dočistěte lihem.
- 8.
Usazeniny v rychlovarné konvici
triky domácnostAutor: istock.czUdělejte si octovou vodu v poměru 3 díly vody a 1 díl octa. Zapněte konvici a nechte vařit. Octovou vodu vylijte a ještě několikrát konvici propláchněte. Nebo nalijte 2 dl octa nebo nasypte 2 lžíce kyseliny citronové. Dejte vařit plnou konvici vody a poté důkladně vypláchněte studenou vodou. Ještě jednou uvařte plnou konvici vody, již bez přísad.
- 9.
Čištění odpadu ve dřezu
triky domácnostAutor: istock.czDo dřezu nasypte jedlou sodu (nebo kypřicí prášek do pečiva) a zalijte octem. Nechte působit, dokud se v odpadu nerozpustí mastnota. Nakonec propláchněte horkou vodou.
- 10.
Špinavá trouba
triky domácnostAutor: istock.czTroubu, plech nebo pánev posypte solí a zahřívejte tak dlouho, dokud sůl nezhnědne. Pak utřete kuchyňským ubrouskem a umyjte. Smíchejte jedlou sodu s citronovou šťávou a vyleštěte všechny plochy včetně skleněné části dvířek. Mastnoty se zbavíte tak, že do trouby vložíte misku s vodou, do které přidáte kousky citronu. Troubu pomalu zahřívejte, dokud nebudete mít prostor zaplněný párou. Pak už stačí troubu setřít hadříkem. Na lesklé povrchy postačí hadřík poprášený moukou, pomocí kterého je krásně vyleštíte.