„Nejen před Vánocemi a v zimě, ale v podstatě po celý rok je důležité dbát na pravidelnost, a také si udělat alespoň krátký monitoring svého denního pohybu i jídla, poznat své slabiny a začít s nimi pracovat. Dobrým ukazatelem je pravidelné vážení,“ říká Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz, a přidává několik dalších vyzkoušených triků, jak si udržet váhu i dobrou kondici.

Každý den na rychlou procházku

Díky tomuto pravidlu podpoříte trávení a předejdete přibírání. Po obědě nebo jakémkoliv větším jídle se nenechte zlákat k odpočinku před televizí. Místo toho se vydejte na procházku. Pobyt na čerstvém vzduchu snižuje napětí a v zimě navíc spalujete mnohem více kalorií než v jiných ročních obdobích. A nemusíte nutně běhat. Stačí rychlá chůze, kterou ostatně odborníci považují za nejzdravější cvičení vůbec.

Jana Havrdová je také moderátorkou pořadu Sama doma.
Autor: Česká televize

„Chůzí se nepřetěžují klouby ani páteř, což je důležité zejména v případě, kdy nemáte právě ideální váhu, navíc podporuje posilování středu těla a výborně se s ní hubne. Ozdravný systém nastartujete rychle díky deseti tisícům kroků denně. Snažte se však si tyto chvíle pečlivě naplánovat do svých diářů.

Hodláte jít s kamarádkou na kafe? Tak se předtím třicet minut projděte. Trávíte odpoledne s dětmi? Běžte s nimi ven. Procházka rychlou chůzí by se měla stát součástí každého dne,“ doporučuje Havrdová.

Hlídejte si množství jídla a počkejte na hlad

„Vánoce se mohou jevit jako velice krátká doba, ale podle průzkumů i za těchto pár dnů dokáže průměrný člověk přibrat jeden až dva kilogramy na váze. K tomu si přidejte letošní dva několikatýdenní nucené home office, a není se čemu divit, že bojujeme s kily navíc… Váhu si proto musíme pravidelně hlídat a jakoukoliv tendenci k nabírání řešit okamžitě. Nikdy ale není pozdě – začněte třeba právě teď,“ radí Jana Havrdová.

A jak na to?

Velice populární je poslední rok například intermittent fasting, neboli přerušovaný půst. Do toho se rovnou pouštět nemusíte, ale Jana Havrdová doporučuje prostě si po náročnějším obědě doslova počkat na hlad a vynechat večeři, nebo si k ní dát něco opravdu lehkého.

„Ideální je vytvořit si plán jídelníčku. Není to nic složitého – představte si, co vás následující týden čeká, naplánujte si pečlivě tolik jídel, abyste nepociťovali hlad, ale zároveň se nepřejídali.

Někomu stačí tři jídla denně, jiný potřebuje i svačinky… Na papíře a vcelku to zkrátka uvidíte z trochu jiného, zdravějšího, pohledu.

Zaměřte se na to, abyste jedli přiměřené porce a nepřidávali si. Když se ale stane, že si dáte něco, co jste neplánovali, rozhodně si to nevyčítejte. Prostě si na tom pochutnejte, řekněte si, že to bylo skvělé, a něco si odpusťte v dalším jídle – ne však v podobě bílkovin nebo zeleniny a v žádném případě nevynechávejte další jídlo. Místo toho raději cvičte o deset až patnáct minut déle nebo se o to déle projděte,“ radí Jana Havrdová.

Fotogalerie
4 fotografie

Na léky mají nárok, jen když přiberou. Profesor Haluzík o cukrovce a zvláštním přístupu pojišťoven.

Video
Video se připravuje ...

Na léky mají nárok, jen když přiberou. Profesor Haluzík o cukrovce a zvláštním přístupu pojišťoven Blesk