Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pandemie vyprázdnila Čechům peněženky. Šetřit musí i na vánočních dárcích

Autor: ČTK - 
17. prosince 2020
14:53

Vánoce ovlivní pandemie koronaviru, Češi na nich plánují šetřit. Více než každý čtvrtý uvedl, že letos omezí množství vánočních dárků, skoro šestina lidí vybírá levnější dárky než v předchozích letech. Průměrně za ně Češi plánují utratit 5200 Kč, o 1000 korun méně, než uváděli v roce 2018. Vyplývá to z listopadového průzkumu Sberbank mezi 880 respondenty.

„Z našeho průzkumu vyplývá, že třetině lidí letos v důsledku koronaviru a souvisejících opatření klesl příjem. Je tedy logické, že tato zhoršená finanční situace bude mít dopad i na Vánoce. Sváteční výdaje tak budou průměrně o šestinu nižší. Lidé uvádějí, že omezí množství i ceny za dárky. To vnímáme jako odpovědnější řešení, než si na dárky půjčovat,“ uvedla mluvčí banky Radka Černá.

Snaha šetřit je výraznější u žen. Řada mladých do 25 let dokonce plánuje některé z dárků vyrobit, připustil to každý šestý z nich. Na druhou stranu koronavirová krize nedopadla na všechny skupiny obyvatel stejně. Polovina Čechů (54 procent) letos neplánuje změnit přístup k nakupování vánočních dárků. Jde především o lidi starší 55 let a důchodce, jejichž příjmů se letošní změny nedotkly, dodala Černá.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa