Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kvalitní máslo je poklad! Poradíme, jak ho vybrat, skladovat a přepustit

/
  • Vyrobte si přepuštěné máslo, má široké využití nejen v kuchyni.
    5. srpna 2020 ● 09:17

    Máslo je zlatý grál naší kuchyně. Dá se využít na spoustu způsobů. Od prostého namazání, přes ochucené pomazánky, vylepšení chutí až po smažení. Poradíme, jak máslo uchovávat a co nejlépe využít. A je vůbec zdravé?

  • 1.

    Jak poznat kvalitní máslo v obchodě?

    Sledujte teplotu skladování, která by měla být od 2 do 8 °C. Pozornost věnujte také tomu, aby balení bylo neporušené a nepomačkané a aby byl obal opatřen etiketou. Kromě data spotřeby se zaměřte na složení surovin, které je vždy napsáno sestupně - na prvním místě složka obsažená v nejvyšším množství.

     

    Musí ho obsahovat nejméně 80 a nejvýše 90 %, zlatým českým standardem je máslo s 82 % tuku bez přídavku čehokoli dalšího.

    Video
    Video se připravuje ...

    Výroba domácího másla je snazší, než si myslíte Brigita Zemen

  • 2.

    Máslo je zdravé!

    Je bohatým zdrojem vitamínu A, který je právě v tucích rozpustný. Potřebujeme ho pro zdravou kůži, správné fungování imunitního systému a také pro zdraví očí.

     

    Vitamín E podporuje srdce a funguji i jako antioxidant. Máslo obsahuje i další vitamíny řady B a také fosfor a vápník. Ale pozor, je také dost tučné, takže nic se nesmí přehánět.

  • 3.

    Zamrazit, nebo přepustit?

    Máslová krize, která u nás propukla před třemi lety a vyšponovala kostku másla až na 70 Kč už sice nehrozí, přesto si mnozí zvykli kupovat máslo tzv. do foroty. Jak ho ale správně skladovat?

     

    Dlouhodobé skladování másla je ideální při teplotě -18 až -20 °C. Když jej rozmezujete, pod obalem nesmí vzniknout kapky kondenzované vody, jinak hrozí růst plísní. Dlouhodobé zamražení másla je rizikové kvůli žluknutí. V případě použití másla k vaření ho raději přepusťte.

    máslo
    Autor: iStock

  • 4.

    Co je přepuštěné máslo

    V kuchyni našich babiček bylo naprostou nezbytností. Nemusel se totiž uchovávat v ledničce a vydrželo poměrně dlouho a v kuchyni má rozmanité použití. Dá se s ním vařit, péct a smažit. Takový řízeček usmažený na přepuštěném másle je lahůdka a na chutí to je velmi poznat. I pokud budete vařit holandskou omáčku, tak se bez přepuštěného másla neobejdete.

     

    Přepuštěné máslo nežlukne a při smažení se nepřepaluje. Je z něj totiž odstraněna voda. Jeslti si chcete ušetřit práci a raději si jej koupit, než se s ním přepouštět doma, hledejte ho pod označením ghí (ghee).

    Na přepuštěném másle můžete i smažit.
    Autor: Blesk

  • 5.

    Máslem ke kráse

    Po přepuštění se z másla stane tuk bez vody a takový se používá i do různých hojivých mastí. I samo o sobě si jej však můžete natírat místo krému, vyživuje pokožku a prý to tak dělala i Kleopatra. Ideální je i jak regenerační mast například na zjemnění kůže po jizvách.

    Přepuštěné máslo ghí
    Autor: profimedia.cz

  • 6.

    Jak si ho připravit?

    Když už to děláte, obětujte alespoň čtyři kostky másla. Nakrájejte je na větší kusy a dejte do hrnce. Na mírném ohni vařte. Za pár minut se objeví pěna – to jak se vyvařuje voda a syrovátka, tu seberte a vyhoďte. Zhruba za 30 minut (záleží na množství másla) je hotovo.

     

    Připravte si sítko a textilní plenku, přes kterou horké máslo přecedíte do misky. Rozlijte do menších skelniček a nechte ztuhnout. Už nikdy nebudete chtít smažit na oleji!

     

    Zdroj: akademiekvality.cz

    Z másla si můžete vyrobit ještě lepší pochutinu.
    Autor: Foto: Petr Novotný, Daniel Černovský

Dnešní horoskopy