Přísun důležitých látek

Ať už jde o omega-3, nebo omega-6 mastné kyseliny: obojího se Čechům nedostává. Konzumujeme jen zlomek jejich doporučeného příjmu. Obě látky jsou přitom najednou lehce dostupné právě v margarínu. Ten se totiž skládá mimo jiné z řepkového nebo lněného oleje, které jsou přirozeným zdrojem omega-3 mastných kyselin. Ale i ze slunečnicového oleje, který je zdrojem omega-6 mastných kyselin. Tyto nenasycené mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky, posilují imunitu, přispívají ke snižování hladiny cholesterolu a triglyceridů. Pomáhají tak ke správné hodnotě krevního tlaku a jsou prevencí proti kornatění tepen.

Potravina, která dodá důležité látky a posílí imunitu: do téhle byste to neřekli!
Autor: Upfield ČR

Zdravé srdce

A právě tepny, celý kardiovaskulární systém a tím i srdce udržují v kondici mimo jiné nenasycené mastné kyseliny. Pomáhají udržovat nízkou hladinu cholesterolu v krvi, jsou zdrojem energie, pozitivně působí i na hormony a celý nervový systém. Navíc pomáhají využívat vitamíny rozpustné v tucích. Bohaté na nenasycené mastné kyseliny jsou oleje, jako jsou slunečnicový, lněný, řepkový i olivový – tedy přesně ty, ze kterých se margarín skládá.

Nízká hladina transmastných kyselin

Dávat pozor si naopak musíme na takzvané transmastné kyseliny – na potravinách byste vždy měli hledat údaje, kolik jich obsahují. Vyhnete se tak rizikům, jako je vysoká hladina cholesterolu. U dnešních margarínů je již obsah transmastných kyselin hluboko pod nařízenými limity, které zaručují ochranu našeho zdraví (2 gramy transmastných kyselin na 100 gramů tuku). Kromě toho se margaríny zbavily i dalšího strašáka, kterým je proces takzvané hydrogenace, tedy ztužování vodíkem.

Margarín si vyrobíte i doma

Věděli jste, že margarín se dá vyrobit i doma stloukáním podobně jako máslo? Doma vám na to stačí několik fází míchání a chlazení. Přidat musíte emulgátor, tedy látku, která dokáže spojit částečky tuků a vody. Můžete použít třeba obyčejný vaječný žloutek. U margarínů, které můžete koupit v obchodě, se jako emulgátor obvykle používá přírodní lecitin, který má také nesporné pozitivní účinky na tělo, protože přispívá ke správnému fungování metabolismu i nervového systému.

Něco pro planetu

Další překvapením může být fakt, že margarín je k planetě mnohem přívětivější než máslo. Jako potravina rostlinného původu má totiž daleko nižší uhlíkovou stopu. Zkuste nahradit kilogram másla margarínem, a ušetříte tak zátěž, která odpovídá ujetí 30 kilometrů v benzínovém autě. Na výrobu kilogramu margarínu je také potřeba obdělávat o půl metru čtverečního půdy méně. A vody se na každém kile ušetří tolik, že by stačila na sedm minut sprchování.