Vánoční hodování: Tipy, jak skloubit štědrovečerní menu i cukroví s tím pravým vínem
-
Co pokrm, to jiné víno. Nevíte si rady, které víno se hodí ke kaprovi, polévce či cukroví? Nezoufejte a přečtěte si rady zkušených someliérů.
- 1.
Slavnostní aperitiv
„Klasickým slavnostním aperitivem je šumivé víno, například módní italské Prosecco. „Zájem roste i o španělskou Cavu, pro skutečné »fajnšmekry« je zde pak pravé šampaňské,“ vysvětluje someliér společnosti Tesc Petr Hubený. S tím souhlasí i vinař Stanislav Hrabal. „Kromě bublinek bych se nebál začít lehčím bílým vínem, třeba Svatomartinským nebo mladým vínem jako je Sylvánské zelené či Sauvignon.
Správné víno může štědrovečerní požitek korunovat. Poradíme, jak vybrat to pravé.Autor: Shutterstock.com - 2.
Rybí polévka
Na rybí polévku má každý zpravidla svůj vlastní recept, Proto není jednoduché k ní vybrat univerzální víno. Lze se držet aspoň přibližně této volby:
* Čirou rybí polévku můžeme podávat i se suchým sherry, kterým lze polévku i dochutit.
* Zahuštěnou nebo krémovou polévku zkombinujeme například s Rulandským bílým.
- 3.
Smažený kapr
I přesto, že ryba je obecně pokrm lehký, je smažený kapr díky trojobalu a způsobu přípravy jídlo tučné a poměrně těžší, vyžaduje tedy víno suché, ale se svěží kyselinkou. Mezi taková patří z tuzemské produkce například mladší Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Neuburské nebo Ryzlink rýnský.
- 4.
Jiné ryby
Mořské ryby, například treska, pražma, platýs, mořský vlk i další, jsou jemnou pochoutkou. „Aby je víno nezastínilo, volíme mírnější chutě, nejčastěji suché bílé jako je Rulandské bílé. K výraznější makrele je dobrý o něco bohatší Sauvignon. Ryby říční si mohou dovolit růžová vína lehce agresivnější chuti a výraznější vína bílá, aby se vyzdvihla jejich zemitost. Lososu i pstruhovi sluší šampaňské,“ vypočítává Stanislav Málek, sklepmistr a enolog vinařství Gotberg.
- 5.
Vinná klobása
„Pro ty, kteří jedí na Štědrý večer vinnou klobásou, doporučuje someliér Hubený mladší červené víno s vyšším obsahem kyselin. Vinař Hrabal by zase sáhl ke svěžímu a ovocnému Ryzlinku rýnskému.
- 6.
Řízek
Někdo kapra prostě nemusí a na večeři si připravuje kuřecí nebo vepřový řízek. Stanislav Hrabal ke kuřecímu doporučuje Chardonnay, k vepřovému ovocnou Frankovku nebo svěží Svatovavřinecké. Petr Hubený zase k vepřovému radí pít španělské Tempranillo.
- 7.
Cukroví
Že se k vánočnímu cukroví a vánočce hodí jen káva? Omyl. Co doporučuje odborník? „Správnou volbou jsou slámová či ledová vína a určitě i moravská Pálava ve výběru z hroznů. Ze zahraničních pak alkoholizovaná muškátová vína, španělské malaga, maďarské Tokaji Aszu nebo portské. Mimochodem věděli jste, Pálava je první moštová odrůda, která byla u nás vyšlechtěna? Je to odrůda, která je předurčena pro výrobu sladkých vín a mimořádně se hodí k vánočnímu cukroví,“ uzavírá snoubení štědrovečerního jídla a vína sklepmistr Málek.